REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skrivnost na Himalaji: je Kitajska indijske vojake »na strehi sveta« napadla z novim, mikrovalovnim orožjem?

Skrivnost na Himalaji: je Kitajska indijske vojake »na strehi sveta« napadla z novim, mikrovalovnim orožjem?Napad z mikrovalovnim orožjem? Vir: Twitter

Meja med Indijo in Kitajsko na področju Himalaje je bila letos prizorišče srditih spopadov med Indijo in Kitajsko.

Kar vojaki po dogovoru obeh držav ne smejo biti oboroženi s strelnim orožjem so se na življenje in smrt spopadali z golimi rokami, pa tudi sulicami in palicami ter kamni.

Mnogi med njimi so ob tem zgrmelo v globino. Padli so tudi v reko Galwan, v pokrajini Ladakh.

Indijski vojaki na Himalaji
Indijski vojaki na Himalaji. Vir: Twitter

Umrlo je več deset indijskih vojakov, uradni Peking pa svojih izgub sploh nikoli ni želel javno potrditi.

Dva meseca zatem je prišlo do še enega spopada med dvema skupinama vojakov na južni obali jezera Pangong Tso, ki je z linijo začasne razdelitve razdeljeno med Kitajsko in Indijo.

Toda v tem primeru je kitajska vojska uporabila novo, mikrovalovno orožje, trdi kitajski akademik.

Šlo naj bi za kitajsko elektromagnetno orožje, ki zagreje tkivo sovražnih vojakov.

To orožje naj bi dva planinska vrha ob meji spremenilo v nekakšno »mikrovalovno pečico«, je dejal kitajski profesor za mednarodne študije Jin Canrong, ki je o tem predaval svojim študentom v Pekingu po spopadih.

O tem je poročal tudi britanski časnik The London Times.

Indijski vojaki naj bi menda takoj ob uporabi tega orožja pričeli bruhati, nato pa so se bili prisiljeni umakniti s položajev, ki so jih nato zasedli kitajski vojaki – in to brez enega samega izstreljenega naboja.

Vsi indijski vojaki, ki so  zasedli vrhove so pričeli bruhati. Niso več mogli stati na nogah, zato so zbežali. Tako smo ponovno zasedli področje.

Vse to se je zgodilo šele potem, ko so indijski vojaki – menda zahvaljujoč superiornosti indijskih planinskih specialcev v boju »prsa na prsa« - uspeli zasesti oba strateška planinska vrha.

To je izzvalo jezo v Pekingu.

»Centralna vojaška komisija je bila besna. 'Le kako ste lahko tako nemarni?' so spraševali podrejene in zahtevali, da se teren ponovno zavzame, toda brez enega samega izstreljenega naboja. In takrat so prišli na pametno idejo, da uporabijo mikrovalovno orožje,« je profesor sporočil svojim študentom.

»Vsi indijski vojaki, ki so zasedli vrhove so pričeli bruhati. Niso več mogli stati na nogah, zato so zbežali. Tako smo ponovno zasedli področje,« je pojasnil profesor.

Istega dne, ko so britanski časniki povzeli izjave kitajskega akademika, so se oglasili v indijski vojski in zatrdili, da so »informacije o uporabi mikrovalovnega orožja v Vzhodem Ladakhu neutemeljene« in da gre za »lažne novice.«

Lahko bi res šlo za kitajsko dezinformacijo – ali pa za prikrivanje dogodka s strani New Delhija, ki bi lahko imel slab psihološki učinek na indijske vojake.

Lahko bi res šlo za kitajsko dezinformacijo – ali pa za prikrivanje dogodka s strani New Delhija, ki bi lahko imel slab psihološki učinek na indijske vojake.

Toda dejstvo je, da Kitajska ima in eksperimentira s takšnim »mikrovalovnim orožjem«.

Gre za »nesmrtonosno orožje usmerjene energije« s »toplotnimi žarki«, ki sproža »takojšen občutek gorenja in tarče požene v beg,« navaja britanski Daily Mail.

To orožje lahko na podlagi mikrovalovne radiacije z milimetrskimi valovi »segreje molekule vode v človeškem organizmu.«

Podobno orožje preizkuša tudi ameriška vojska.

Kitajski mobilni sistem z imenom Poly WB-1 je bil prvič sicer prikazan že leta 2014, saj strokovnjaki ocenjujejo, da z njim razpolaga kitajska mornarica.

Indijski vojaški strokovnjak, general-poročnik P. R. Shankar je zavrnil te navedbe na portalu MyInd.net. Sam ocenjuje, da gre za okorno orožje, ki potrebuje velike generatorje energije.

Ameriška vojska je razvila podobno orožje, ki pa naj bi ga uporabljala za 'nadzor množic', zaščito terena, nadzorne točke, zaščito konvojev in podobno.

»WB-1, ki so ga predstavili novembra leta 2014  ima domet okoli 80 metrov, lahko pa se razširi na do en kilometer. Toda razdalja enega kilometra zahteva bistveno več energije. Višek energije pa je redkost na tako visokih nadmorskih višinah,« ocenjuje general-poročnik P. R. Shankar in trdi, da bi orožje v planinski masiv moral dostaviti ogromen kamion ali platforma.

Ameriška vojska je razvila podobno orožje, ki pa bi ga naj uporabljala za »nadzor množic«, zaščito terena, nadzorne točke, zaščito konvojev in podobno.

To orožje so leta 2007 poslali tudi v Afganistan, vendar naj ne bi bilo uporabljeno proti sovražnim silam.

Ameriški mikrovalovni avtomobil
Ameriški mikrovalovni avtomobil. Vir: Twitter

Novinar David Hambling je v Forbsu izrazil dvom, da so Kitajci res uporabili »toplotne žarke« proti Indijcem, saj bi ti lahko sprožali le občutke gorenja.

Je pa po drugi strani ocenil, da bi lahko morda šlo za nekoliko drugačno orožje, podobno ameriškemu sistemu »Electromagnetic Personnel Interdiction Control« oziroma  sistemu »elektromagnetskega nadzora in ustavljanja oseb«, ki so ga v Pentagonu analizirali v začetku stoletja.

Takšno orožje bi izkoriščalo »mikrovalove, ki izzivajo vibracije majhnih senzorskih dlačic v srednjem ušesu, s čemer bi se porušil občutek ravnotežja in povzročila vrtoglavica in dezorientacija,« pojasnjuje novinar Forbesa.

Ameriški mediji sumijo, da so bili s takšnim orožjem nedavno napadeni tudi ameriški diplomati na Kitajskem in na Kubi.

Takšno orožje bi izkoriščalo 'mikrovalove, ki izzivajo vibracije majhnih senzorskih dlačic v srednjem ušesu, s čemer bi se porušil občutek ravnotežja in povzročila vrtoglavica in dezorientacija,' pojasnjuje novinar Forbesa.

Nekateri diplomati so se namreč zaradi neobičajnih simptomov znašli v bolnišnicah.

Doživeli so tudi poškodbe možganov, v seriji incidentov v letih 2016 in 2017.

Vendar so nekateri znanstveniki po študiji primerov zatrdili, da so zvoki, ki naj bi to povzročili, enaki – zvokom čričkov.

Kaj se je na strehi sveta res zgodilo tako ostaja zavito v tančice skrivnosti, toda jasno je, da vse več držav poskuša izdelati in morda celo uporabiti povsem nova in zelo nenavadna orožja.

Delite članek