REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sindikati: Šol ne bi smeli odpreti pred septembrom, 350.000 staršev podpisalo peticijo proti prehitremu vračanju učencev

Sindikati: Šol ne bi smeli odpreti pred septembrom, 350.000 staršev podpisalo peticijo proti prehitremu vračanju učencevŠola v Veliki Britaniji

Medtem ko v Sloveniji vrnitev v šole navkljub pandemiji koronavirusa poteka brez kakršnih koli resnih varnostnih ukrepov in zaščitne opreme, za odpiranje šol pa se podpisuje celo peticija, je drugje po svetu precej drugače.

V Veliki Britaniji naj bi osnovne šole na primer odprli prvega junija in pred srednjimi šolami.

Vendar pa dva vodilna sindikata menita, da šol ne bi smeli odpreti pred septembrom in da država ne bi smela prisiljevati starše in otroke v šole, v kolikor temu nasprotujejo.

Po sedanjem načrtu naj bi v Veliki Britaniji sicer najprej poslali v šole 10 in 11–letnike, nato pa še druge osnovnošolce in za njimi srednješolce.

Toda zaradi pandemije, ki se še vedno ni končala in strahu staršev je Patrick Roach, generalni sekretar šolskega sindikata NASUWT vlado pozval, da naj šol ne odpre pred začetkom naslednjega leta.

Podobno bodo storili tudi v številnih drugih državah po svetu.

Sindikati zato zahtevajo 'varno delovno in šolsko okolje', ki pa ga v tem trenutku oblasti očitno ne zmorejo zagotoviti.

Obenem so oblasti v Walesu že odločile, da se njihove šole ne bodo odprle 1. junija, ne glede na to, kaj bo storila vlada v Londonu. Prav tako zagotavljajo, da bodo ljudem vse ukrepe pravočasno napovedali vnaprej, tako da bodo lahko načrtovali svoje aktivnosti.

In na podoben način je škotska predsednica vlade Nicola Sturgeon dejala, da se tudi na Škotskem šole najverjetneje ne bodo odprle pred septembrom.

Patrick Roac je zatrdil, da bi bilo odpiranje šol v tem trenutku »zelo prehitro in izjemno škodljivo,« glede na še vedno nepreklicano stanje epidemije.

Velika Britanija se ob tem ponaša še z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi Covida-19 v Evropi. Sindikati zato zahtevajo »varno delovno in šolsko okolje«, ki pa ga v tem trenutku oblasti očitno ne zmorejo zagotoviti.

Raziskave javnega mnenja pa kažejo, da so starši »živčni« ob ideji, da bi otroke morali poslati nazaj v šole.

»Zelo jasno je, da so starši zelo živčni ob ideji, da bi morali otroke poslati nazaj v šole. Ne bi rad videl situacijo, kjer bi bile šole dolžne pošiljati kazni staršem, ki ne bi bili v stanju poslati otroke v šole, kljub državnim zagotovilom, da naj to naredijo,« ocenjuje Paul Whiteman, generalni sekretar drugega sindikata NAHT.

Po anketah javnega mnenja, v katerih je sodelovalo 250.000 staršev podatki kažejo, da 90 odstotkov staršev ne želi poslati otroke nazaj v šole takoj zatem, ko bo država preklicala omejitve gibanja.

Kar 350.000 staršev je podpisalo peticijo, ki zahteva, da naj se šole ne odprejo za učence, dokler ne bo varno.

Deset odstotkov je celo zato, da se počaka, dokler otroci ne bi bili cepljeni, kar lahko traja še 18 mesecev.

Četrtina jih je za to, da se otroci v šole vrnejo septembra, 18 odstotkov bi jih v šole vrnili ob zagotovilih oblasti, da je to varno, samo 10 odstotkov pa je tistih, ki si želijo takojšnjega odpiranja šol.

Kot je dejal eden od voditeljev dveh sindikatov v Veliki Britaniji, bi bilo odpiranje šol, če nihče ne bi prišel, »vaja brez smisla«. In ker so otroci »za starše dragoceni«, je vprašanje »zaupanja pri vrnitvi v šole resna zadeva.«

Epidemiologi po vsem svetu napovedujejo, da se bo z odpiranjem šol postopek »prekuževanja« znova sprožil.

Podpisujejo tudi peticijo – kar 350.000 staršev je namreč podpisalo peticijo, ki zahteva, da naj se šole ne odprejo za učence, dokler ne bo varno.

Ampak v Sloveniji je vse drugače.

Tu se starše ne vpraša nič, ministrica se skriva, napoveduje odločitve in se nato svojih napovedi ne drži, zahteve staršev in dijakov ignorirajo, šolski sistem pa tava v mraku.

Kakšna je volja staršev in otrok v Sloveniji v tem trenutku ni jasno, kajti slovensko ministrstvo za šolstvo molči in svojih načrtov ne razkriva niti pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, kaj šele v javnosti.

Prav tako ni jasno, koliko je v resnici tistih, ki s peticijami odpirajo vrata šol za vse učence že sedaj in čim prej glede na ostale, morda tiho večino, ki jo nihče ni vprašal čisto nič, čeprav gre tudi za njihovo znanje.

Glede na to, da je bilo v Sloveniji okuženih 45-krat več kot se je domnevalo do sedaj in je bil okužen z boleznijo vsak 30-ti Slovenec to pomeni, da bi moral biti v vsakem razredu najmanj eden takšen, morda pa celo več.

Zagotovil, da zagotovo niso kužni in da se bolezen ne more širiti v šolah pa ne daje nihče, povsem nasprotno – epidemiologi po vsem svetu napovedujejo, da se bo z odpiranjem šol postopek »prekuževanja« znova sprožil.

In ko vlada odpira šole in molči ob že odprtih cerkvah, istočasno prepoveduje kolesarjenje na javnih krajih ter grozi s sankcijami vsem, ki bi počeli kaj takšnega na odprtem.

Ne pa v - razredu ...

Delite članek