REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Kustec Lipicerjevo pogoji za priznanje Palestine niso zagotovljeni

Za Kustec Lipicerjevo pogoji za priznanje Palestine niso zagotovljeniSimona Kustec Lipicer / VIR:STAfoto

V SMC obžalujejo, da se je proces sprejemanja odločitve o priznanju Palestine končal, kakor se je. Kot je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, priznanje podpirajo, a ne brez izpolnjevanja pravnih pogojev. V Levici odgovornost sicer pripisujejo ravno SMC, kritičen nad dogajanjem v DZ pa je bil tudi Matjaž Nemec iz SD.

Kustec Lipicerjeva je v izjavi za medije v DZ pojasnila, da se je pet poslancev SMC za umik podpisov pod zahtevo za izredno sejo DZ, na kateri bi razpravljali o tem vprašanju, odločilo na podlagi zadnje razprave na odboru za zunanjo politiko, mnenj zakonodajno-pravne službe, na podlagi ocene, ki jo je v imenu predsednika republike Boruta Pahorja predstavil njegov svetovalec za zunanjo politiko Ernest Petrič in na podlagi mnenja državnega sveta. Kot je dejala, so se seznanili z dejstvom, da niso izpolnjeni vsi pravni pogoji, ki bi omogočali nadaljevanje in zaključek procesa.

Izpostavila je, da so v SMC enotni v stališču, da je priznanje Palestine politično potrebno, zato ga podpirajo. "Ne moremo pa tega narediti, ne da bi bili izpolnjeni vsi pravni pogoji, ki v naši državi veljajo za takšne primere priznavanja držav," je dodala. V SMC si po njenih besedah želijo, da bi nova vlada, takoj ko bo imela polna pooblastila, nadaljevala z vsemi postopki procesa.

Kustec Lipicerjeva sicer obžaluje, da se jim v sklopu zadnje parlamentarne razprave ni uspelo poenotiti do te mere, da bi se vsaj v neki obliki parlamentarnega akta oz. deklaracije zavezali k enotni podpori nadaljevanju tega procesa. Iz tega razloga je tudi sama prispevala podpis pod sklic izredne seje. Ker se je izkazalo, da to ni mogoče, ga je nato umaknila.

Na vprašanje o razklanosti znotraj SMC je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da ima "vsak kovanec dve plati". Pri vprašanju priznanja Palestine je to toliko pomembneje. Po eni strani gre za vprašanje priznanja na simbolni ravni, ki ga v SMC nesporno podpirajo, po drugi strani pa je treba spoštovati pravne norme, je opomnila.

Predsednik DZ Milan Brglez, sicer podpredsednik SMC, ki si je v minulih dneh prizadeval, da bi sejo vendarle izpeljali, a brez uspeha, danes ni komentiral razpleta dogajanja. Je bilo pa tudi iz vrst SMC zaradi umika podpisov slišati očitke na račun vodje poslanske skupine.

Po drugi strani so odgovornost za nastalo situacijo stranki SMC pripisali v Levici, ki je bila predlagatelj akta priznanja Palestine.

"Ključna stalnica pri vprašanju priznanja Palestine je, da se je izkazalo tipično politikantstvo obljub. Na načelni ravni so nekateri podpirali priznanje, ko je bilo treba preiti od besed k dejanjem, pa se to ni zgodilo," je bil na novinarski konferenci kritičen Matej T. Vatovec.

"Več kot očitno je, da smo pod močno ofenzivo nekakšnih pritiskov. V zadnjem času so DZ oblegali tuji diplomati, med njimi veleposlanika Izraela in ZDA. Nedopustno je, da so najvišji predstavniki te države sprejemali veleposlanike kot na tržnici ali v trgovini. Večina tistih, ki so na načelni ravni podpirali priznanje Palestine, pa se je teh pritiskov ustrašila," je še povedal Vatovec.

Kritičen nad dogajanjem v DZ je bil tudi poslanec SD Matjaž Nemec. Kar bi moralo biti praznik demokracije, se je spremenilo v "farso, preračunavanje in preigravanje" v smislu skorajšnjih parlamentarnih volitev, je dejal.

To ni dobro sporočilo ne za slovenske državljanke in državljane ne za zunanjo politiko. Obračunavanje in nedoslednost slovenske politike gotovo puščata "velik črn madež tega mandata", je dodal.

Kako se bo proces nadaljeval, je po njegovih besedah zelo odvisno od naslednje sestave vlade in DZ. Vrata do priznanja so se tokrat odprla najbolj doslej in če bodo imeli to možnost, se bodo s morebitnimi prihodnjimi koalicijskimi partnerji pogovorili tudi o možnosti, da bi to vpisali v koalicijski sporazum, je še povedal Nemec.

Delite članek