REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Seymour Hersh: Zelenski želi Zalužnega odstaviti zaradi »spletkarjenja« z Zahodom in Rusi

Seymour Hersh: Zelenski želi Zalužnega odstaviti zaradi »spletkarjenja« z Zahodom in RusiSeymour Hersh: Nova politika ZDA glede Ukrajine predvideva podporo vrhovnemu poveljniku Valeriju Zalužnemu, prekinitev sovražnosti, gospodarske reforme in konec vladavine predsednika Vladimirja Zelenskega. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjev nagrajenec Seymour Hersh, ki je razkril tudi ozadje razstrelitve plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra 2022 v svojem novem prispevku trdi, da so mu zaupni viri razkrili, da je razlog za napovedano zamenjavo Valerija Zalužnega kot poveljnika ukrajinske vojske ne le to, da Zalužni kuje zaroto za odstavitev Zelenskega skupaj z Zahodom, pač pa tudi zato, ker se dogovarja z Rusi in želi končati vojno, ki gre vse bolj proti slabemu koncu za Ukrajino.

»Lani je direktor Cie na skrivaj odletel v Kijev, da bi (Zelenskega) osebno opozoril, da se Washington zaveda njegove osebne korupcije,« je zapisal Hersh.

»Vladimir Zelenski je samo lani poneveril 400 milijonov dolarjev,« razkriva ameriški novinar.

Po besedah Hersha je direktor Cie William J. Burnes opozoril Zelenskega tudi na nezadovoljstvo v vrstah njegovih podrejenih, ker njihov šef (Zelenski) jemlje »prevelik kos plena.«

Že doslej so curljale informacije o tem, da si prejšnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko prizadeva pridobiti različne oligarhe, kot je Ahmetov, da bi podprli generala Zalužnega, nekateri pa celo trdijo, da so bili v to povezani pogovori o tajnih poslih z rusko stranjo.

Nova politika ZDA glede Ukrajine predvideva podporo vrhovnemu poveljniku Valeriju Zalužnemu, prekinitev sovražnosti, gospodarske reforme in konec vladavine predsednika Vladimirja Zelenskega, je zapisal Hersh.

Nova politika ZDA glede Ukrajine predvideva podporo vrhovnemu poveljniku Valeriju Zalužnemu, prekinitev sovražnosti, gospodarske reforme in konec vladavine predsednika Vladimirja Zelenskega, je zapisal Hersh.

»Dejanski koncept je veliko bolj zapleten in veliko bolj ambiciozen, mi je povedal uradnik, in predvideva trajno podporo Zalužnemu in reforme, ki bi pripeljale do konca režima Zelenskega,« je zapisal Hersh v svojem blogu na Substacku.

Dejal je, da oblikovanje nove strategije zahteva »posvetovanje in izobraževanje ključnih domoljubnih in realističnih Ukrajincev

»Nevarnost takšne reforme je, da bo prišlo do uhajanja informacij v tisk in prizadevanja utrjenih skorumpiranih 'upravičencev' ameriške politike 'brezplačnega kosila', da bi iztirili ta proces,« razloguje novinar.

»Strategija, ki je zdaj predlagana, je konec vojne in priprava finančnega načrta za Ukrajino,« je Hersh citiral ameriškega uradnika.

Videti je tudi, da Zalužni medtem kljubuje Zelenskemu, za katerega nima prijaznih besed, kot izhaja iz prepisa njegovih pogovorov s podrejenimi v tvitu zgoraj. Ob tem je Zalužni znova napisal prispevek za britanski Economist, čeprav je ob zadnjem podobnem intervjuju dobil prepoved javnega nastopanja od predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega.

V članku je Zalužni celo posredno napadel Zelenskega.

CNN je povzel članek Valerija Zalužnega. Vir: Posnetek zaslona, X

Čeprav se ukvarja z vojaško strategijo, je izstrelil nekaj strupenih puščic proti Zelenskemu in druščini, na primer: »Priznati moramo pomembno prednost, ki jo uživa sovražnik pri mobilizaciji človeških virov, in kakšna je ta v primerjavi z nezmožnostjo državnih institucij v Ukrajini, da bi izboljšale raven števila vojakov v naših oboroženih silah brez uporabe nepriljubljenih ukrepov,« je zapisal.

»Nenazadnje ostajamo okrnjeni zaradi nepopolnosti zakonodajnega okvira v naši državi, pa tudi zaradi delne monopolizacije obrambne industrije. To vodi do ozkih grl pri proizvodnji – na primer pri strelivu –, kar dodatno poglablja odvisnost Ukrajine od njenih zaveznikov glede oskrbe,« je dodal.

Članek se zdi kot namerno kljubovanje in zbadanje s strani Zalužnega, nove »govorice« z ukrajinskega kanala Legitimny pa razkrivajo, da je Zelenski že besen zaradi zadnjega tovrstnega trika generala Zalužnega.

Mihail Podoljak, svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika, se je medtem v odmevnem intervjuju vprašal, zakaj so vsi tako zaskrbljeni zaradi razrešitve Zalužnega, saj je le subvencionirani menedžer.

Podoljak je v isti sapi priznal, da je ukrajinska protiofenziva propadla, zato je logično, da se zdaj iščejo razlogi (oziroma krivci) za njen polom.

Deloma je vse to verjetno povezano tudi z dejstvom, da je namen skrbno načrtovanega članka objavljenega v britanskih in ameriških medijih prikazati Zalužnega kot neustrašnega poveljnika, ki je še vedno odgovoren in močan.

In v svetu zmožen razprave o doktrinarnih zadevah.

Bloomberg opozarja, da ruska vojska uničuje ukrajinsko, medtem ko se Zelenski prepira s svojim glavnim generalom. Vir. Posnetek zaslona, X

Takšnega človeka, ki je aktiven in angažiran pri reševanju vojaških nalog Ukrajine pa je seveda težko 'odsloviti'.

Dejstvo, da se se Zalužni pritožuje zaradi premalo vojakov, je očiten udarec proti Zelenskemu in tekoči sagi o mobilizaciji ter oblastnikom v Kijevu.

Zelenski poskuša nepopularno mobilizacijo pripisati svojemu glavnemu generalu, zato je Zalužni takoj napisal članek, v katerem navaja, da je mobilizacija eden od glavnih razlogov za poraze ukrajinske vojske, s čemer namiguje, da je to odvisno od vodstva – torej od Zelenskega.

Medtem proukrajinski vojaški komentator Rob Lee opozarja, da Ukrajini zmanjkuje streliva in vojakov, Bloomberg pa opozarja, da ruska vojska uničuje ukrajinsko, medtem ko se Zelenski prepira s svojim glavnim generalom.

Vir: Posnetek zaslona, X

A po obtožbah Zelenskega naj bi se ​Zalužni s svojim nekdanjim »kolegom«, ruskim generalom Valerijem Gerasimovom, ki je to počel ob vednosti Vladimirja Putina, tudi pogajal, toda za hrbtom Zelenskega.

Očitno Zalužni Zelenskemu ni povedal vsega, kar se je dogovoril z Rusi, zato je nezaupanje med obema naraslo do te točke, ko je razhod postal neizogiben. To pa za Ukrajino odpira nove nevarnosti.

Zalužni ima ob tem tudi okoli 80-odstotnmo podporo javnosti, Zelenski pa za najmanj 20 odstotkov nižjo…

Toda nič ne kaže, da se bi Rusija lahko že kmalu strinjala s prekinitvijo ognja.

Čas za to je bil in je že zamujen, sporočajo ruski politiki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek