REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Senat odobril novo pomoč Ukrajini, demokrati sporočili Zelenskemu: Zdaj zmagaj!

Senat odobril novo pomoč Ukrajini, demokrati sporočili Zelenskemu: Zdaj zmagaj!Da bi zakon začel veljati, ga mora podpisati še ameriški predsednik Joseph Biden. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški senat je sprejel zakon o odobritvi paketa varnostne pomoči Izraelu, Ukrajini in Tajvanu v skupni vrednosti 95 milijard dolarjev.

Za sprejetje zakona, ki ga je Kongres sprejel po večmesečni zamudi, je glasovalo 79 senatorjev, proti pa 18, kar je precej več od potrebne večine v Senatu, ki šteje 100 članov, za sprejetje zakona.

Da bi zakon začel veljati, ga mora podpisati še ameriški predsednik Joseph Biden.

Paket pomoči predvideva 61 milijard dolarjev za Ukrajino, 26 milijard za Izrael in okoli 8,12 milijarde za »zoperstavljanje komunistični Kitajski« v Indo-Pacifiku.

Medtem je četrti del svežnja namenjen ukrepom, ki bodo vodili do morebitne prepovedi aplikacija TikTok v ZDA, ukrepom za prenos zamrznjenega ruskega premoženja v Ukrajino in nove sankcije proti Iranu, poroča Reuters.

»Ta zakon bom podpisal takoj, ko bo jutri prišel na mojo mizo; pozval bom Američane, da lahko že ta teden začnemo pošiljati orožje in opremo Ukrajini.

Potreba je nujna: za Ukrajino, ki se sooča z neusmiljenim bombardiranjem Rusije, za Izrael, ki se je pravkar soočil z iranskim napadom brez primere, za begunce in tiste, ki so jih prizadeli konflikti in naravne nesreče po vsem svetu, vključno z Gazo, Sudanom in Haitijem je dejal Biden.

Vodja demokratov v Senatu Chuck Schumer pa je dejal, da je ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu pustil sporočilo, ki se glasi: »Končali smo. Zdaj – zmagaj!«, poroča Voice of America.

»Ta predlog zakona je eden najpomembnejših ukrepov, ki jih je sprejel Kongres v zadnjem času za zaščito ameriške varnosti in varnosti zahodnih demokracij,« je dejal Schumer.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek