REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija v primeru tožb zaradi »protikonkurenčnega vedenja« in »naftne kapice« grozi z embargom na nafto

Savdska Arabija v primeru tožb zaradi »protikonkurenčnega vedenja« in »naftne kapice« grozi z embargom na naftoSavdski minister energetike

Vse kaže, da bi nas bo »modra vodstva EU in ZDA« lahko zapeljala v še eno krizo. V ZDA so namreč v zakonodajni proces vložili zakon, ki bi omogočil tožbe zoper naftne korporacije in morda celo uvajanje »cenovne kapice« tudi na nafto drugih proizvajalcev nafte in ne samo iz Rusije, to pa bi lahko povzročilo povračilne ukrepe teh držav.

V ZDA na Savdsko Arabiji vse bolj gledajo kot na državo, ki ni več zaveznica ZDA, pač pa postaja zaveznica Rusije in Kitajske, to pa je razvidno tudi iz pobud v ameriškem kongresu.

Predlog zakona NOPEC, ki ga je pred kratkim v kongresu ponovno predstavila skupina zakonodajalcev, in omejitve cen nafte bodo samo povečali nestabilnost in negotovost na naftnih trgih, namesto da bi rešili kakršne koli težave je ocenil minister za energijo Abdulaziz bin Salman, ki je o tem govoril z Energy Intelligence.

»Zakon Nopec ne priznava pomena zadrževanja prostih zmogljivosti in posledic nezadrževanja prostih zmogljivosti na stabilnost trga,« je dejal bin Salman in dodal, da bi »Nopec bi tudi spodkopal naložbe v naftne zmogljivosti in povzročil resno zmanjšanje svetovne ponudbe glede na prihodnje povpraševanje.«

Dvostrankarska skupina ameriških senatorjev je v začetku tega meseca ponovno uvedla tako imenovani zakon o kartelih s prepovedmi proizvodnje in izvoza nafte s ciljem, da bi OPEC+ prisilila, da umakne lastna zmanjšanja proizvodnje.

»Naftni kartel in njegove države članice morajo vedeti, da smo zavezani ustaviti njihovo protikonkurenčno vedenje,« je dejal senator Chuck Grassley, eden od podpornikov NOPEC.

V primeru uspeha bi zakon NOPEC omogočil tožbo nacionalnih naftnih družb zoper OPEC zaradi »monopolnih praks.«

Po besedah bin Salmana bi vpliv takšne zakonodaje, ki bi začela veljati, občutili po vsem trgu, tako potrošniki kot proizvajalci, in to ne bo pozitiven učinek.

»Enako velja za omejitve cen, ne glede na to, ali so uvedene državi ali skupini držav, za nafto ali katero koli drugo blago,« je za Energy Intelligence povedal savdski minister za energijo.

»To bo vodilo do individualnih ali kolektivnih protiodzivov z nevzdržnimi posledicami v obliki velike nestanovitnosti in nestabilnosti.«

Nato je dejal, da bi, če bi nekdo uvedel omejitve cen savdske nafte, Kraljevina zmanjšala proizvodnjo in prenehala izvažati nafto v države, ki podpirajo omejitev, kar je popolnoma enako, kot počne Rusija z omejitvijo cen do držav G7/EU.

»Torej, če bi uvedli omejitev cen za izvoz savdske nafte, ne bomo prodajali nafte nobeni državi, ki bi uvedla omejitev cen za našo dobavo, hkrati pa bomo zmanjšali proizvodnjo nafte, in ne bi me presenetilo, če bi drugi to storili enako,« je dejal bin Salman v intervjuju za Energy Intelligence v torek.

Savdski minister za energetiko, princ Abdulaziz bin Salman, je s tem zahodne države posvaril pred omejitvijo cene surove nafte, ki jo dobavlja kraljevina, in dodal, da bodo vsi poskusi uvedbe zgornje meje naleteli na zaustavitev prodaje in zmanjšanja proizvodnje.

Če bi uvedli omejitev cen za izvoz savdske nafte, ne bomo prodajali nafte nobeni državi, ki bi uvedla omejitev cen za našo dobavo, hkrati pa bomo zmanjšali proizvodnjo nafte, in ne bi me presenetilo, če bi drugi to storili enako.

Decembra so EU, države G7 in njihovi zavezniki uvedli kolektivno prepoved izvoza ruske nafte po morju, skupaj z omejitvijo cene na 60 dolarjev za sod. Še en embargo, ki prepoveduje skoraj ves uvoz ruskih naftnih proizvodov ter uvaja omejitve cen dizelskega goriva in drugih naftnih derivatov, je začel veljati 5. februarja.

Moskva je nasprotovala kakršnim koli poskusom omejitve cen svojega izvoza energije.

Ruske oblasti so prepovedale kakršne koli naftne posle v okviru sheme cenovne omejitve.

Februarja je Rusija objavila načrte za prostovoljno zmanjšanje proizvodnje nafte v marcu za 500.000 sodčkov na dan, saj je ustavila prodajo kupcem, ki izpolnjujejo zgornjo mejo cen, ki jo je določil Zahod.

Obenem je kitajsko gospodarstvo znova pospešilo svojo proizvodnjo, kar pomeni, da bo Kitajska v prihodnje kupovala še več plina in nafte.

Kitajska je ob tem uspela doseči izboljšanje odnosov med Iranom in Savdsko Arabijo.

V ZDA na Savdsko Arabiji vse bolj gledajo kot na državo, ki ni več zaveznica ZDA, pač pa postaja zaveznica Rusije in Kitajske, to pa je razvidno tudi iz pobud v ameriškem kongresu.

Ob vsem skupaj pa se lahko res vprašamo - ali bo kmalu dovoljeno kupovati le še ameriško nafto in plin?

Modre poteze politikov v EU in ZDA nas res vse bolj približujejo novi energetski krizi...

Najprej so se spravili nad Rusijo, sedaj pa merijo že na Savdsko Arabijo...

Nas bo v Sloveniji - rešila slovenska nafta?

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek