REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko obrambno ministrstvo: Ukrajinska vojska je Avdejevko zapustila kaotično

Rusko obrambno ministrstvo: Ukrajinska vojska je Avdejevko zapustila kaotičnoAvdejevka iz zraka - opazno je, da je cerkev ostala nepoškodovana, kar je pohvalno za obe vojskojoče se strani. Vir: Posnetek zaslona, X

Vrhovni ukrajinski general Aleksander Sirski je izdal ukaz vojakom, naj zapustijo Avdejevko šele en dan po začetku njihovega nenadzorovanega, kaotičnega pobega iz te »trdnjave« v Donbasu, je v soboto sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Sirski, nedavno imenovani ukrajinski vrhovni poveljnik, je napovedal umik zgodaj v soboto in odločitev utemeljil s potrebo po »stabilizaciji razmer in ohranitvi položajev.«

Vrhovni ukrajinski general Aleksander Sirski je izdal ukaz vojakom, naj zapustijo Avdejevko šele en dan po začetku njihovega nenadzorovanega, kaotičnega pobega iz te »trdnjave« v Donbasu, je v soboto sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Poročila, da se ukrajinske sile umikajo, so začela krožiti v začetku tega tedna, medtem ko so druga nakazovala, da so ruske sile prekinile največje oskrbovalne linije v mesto.

Rusko obrambno ministrstvo je pozneje v soboto objavilo zavzetje mesta - trdnjave in navedlo, da je iz Avdejevke uspelo pobegniti le razpršenim formacijam ukrajinskih militantov, ki so v neredu bežali pred ruskim ognjem in za seboj pustili svojo oborožitev.

»Ukaz vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Sirskega, da se mesto zapusti, je bil izdan šele po dnevu nenadzorovanega bega ukrajinskih vojakov iz Avdejevke,« je v izjavi za javnost razkril tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ukrajinska vojska naj bi samo v zadnjih 24 urah v Avdejevki izgubila več kot 1500 vojakov.

Ruske sile bodo zdaj začele čistiti preostala žarišča upora v mestu in blokirati ukrajinske sile v koksarni in kemični tovarni Avdejevka na severozahodnem obrobju mesta, je dodal tiskovni predstavnik.

Toda koksarna je po zadnjih poročilih že v ruskih rokah.

Kako natančno bežeče ukrajinske vojake lahko zadenejo ruski droni pa kaže spodnji posnetek - pozor, ker vsebuje prizore nasilja.

Ukrajinci so Avdejevko utrdili od leta 2014, ko so v regiji po državnem udaru v Kijevu, ki ga je podpiral Zahod, prvič izbruhnile sovražnosti.

Zaradi neposredne bližine Donecka so Ukrajinci Avdejevko pogosto uporabljali za obstreljevanje civilne infrastrukture v mestu, kar je povzročilo številne žrtve med civilisti.

A sedaj se je Avdejevka, kot poročajo ruski dopisniki, vrnila domov.

Spodaj je posnetek Avdejevke iz zraka - in opazno je, da je cerkev ostala skoraj nepoškodovana, kar je pohvalno za obe strani v spopadu.

Bela hiša je za oslabitev položaja ukrajinske vojske na območju pripisala pomanjkanju ameriškega vojaškega financiranja.

Predsednik ZDA Joe Biden je ponovno pozval Kongres, naj sprejme dodatno proračunsko zahtevo, ki je bila v predstavniškem domu zadržana več mesecev, od tega je 60 milijard dolarjev predvidenih za vojni proračun Kijeva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek