REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska oklepna vozila prebila blokado ameriških, slovenski mediji pa širili neresnice o »obkoljevanju« Američanov

Ruska oklepna vozila prebila blokado ameriških, slovenski mediji pa širili neresnice o »obkoljevanju« AmeričanovRuski oklepnik Tajfun. Vir: Twitter

V Siriji se je zgodil nenavaden incident.

Ameriška oklepna kolona je namreč poskusila ruski koloni oklepnih vozil, preprečiti prehod.

Blokirali so cesto, toda ruska vozila so blokado zaobšla.

Američani so nato poskusili z novo blokado, nad njimi se je v nekem trenutku pojavil celo ogromen ruski vojaški helikopter Mi-8 in z nizkim preletom nad vojaki ZDA dvigoval pesek in kamenje.

Na koncu pa je rusko oklepno vozilo - trčilo v ameriško.

Ruski oklepnik Tajfun
Rusko oklepno vozilo Typhoon-K MRAP. Vir: TW

Rusi so tako prebili blokado in peljali naprej, Američani pa so jo odnesli z buškami in so se po neuspeli akciji umaknili.

Pri vsem skupaj je najbolj nenavadno to, kako so nekateri mediji, tudi slovenski, opisovali ta nenavaden in bizaren incident.

MaxxPro oklepnik ZDA Vir:Wikipedia
Ameriško oklepno vozilo MaxxPro MRAP. Vir: Wikipedia

Slovenska tiskovna agencije (STA) je na primer poročala, da so »Rusi v Siriji obkolili ameriško enoto, rusko vozilo naj bi zapeljalo v ameriški oklepnik,« to neresnico pa so nato ponavljali še drugi slovenski mediji.

Slovenska tiskovna agencije (STA) je na primer poročala, da so »Rusi v Siriji obkolili ameriško enoto,« to neresnico pa so nato ponavljali še drugi slovenski mediji.

»'Ruska vojaška vozila in helikopterji so obkolili ameriške oklepnike, več ameriških vojakov ima po incidentu pretres možganov. Incident se je zgodil v torek v bližini kraja Derik na severovzhodu Sirije,' je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Ullyot.

'Da bi razmere umirili, je patrulja mednarodne koalicije zapustila območje,' je dejal. 'Koalicija in ZDA ne iščeta eskalacije z nobeno od nacionalnih vojaških enot, vendar bodo ameriške sile vedno ohranile pravico in obveznost obrambe pred sovražnimi dejavnostmi,' je poudaril,« je na primer zapisal Reporter.

Pri tem pa je seveda res nenavadno, kako je mogoče vnaprej napovedan premik (ruske) enote skozi neko območje, ki ga poskuša druga vojska (ZDA) fizično preprečiti tako, da s svojimi vozili izvaja blokade – označiti za »obkolitev«.

Ker so ves incident posneli iz več zornih kotov, tudi ni težko ugotoviti, kaj se je res zgodilo, zato bi vse nejasnosti lahko razblinili že posnetki dogodka.

Na posnetkih se jasno vidi, kako so ameriške sile poskusile blokirati rusko kolono in kako je nato ameriško oklepno vozilo MaxxPro MRAP trčilo z ruskim oklepnim vozilom Typhoon-K MRAP.

Še pred tem sta dve ameriški vozili Rusom poskusili blokirati pot, dve pa sta celo zasledovali ruska vozila.

Ti medijski zapisi so ob tem pozabili omeniti še eno »podrobnost«, namreč, da se ameriške sile v Siriji nahajajo popolnoma nezakonito in v nasprotju z mednarodnim pravom, ruske pa seveda ne, saj so tam na povabilo sirske vlade.

Ruski viri so tudi poročali, da je bila ameriška vojska vnaprej opozorjena o premikih ruske patrulje.

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je namreč svojemu ameriškemu kolegu Marku Milleyju to sporočil v telefonskem pogovoru.

Američani so se 'namerno' postavili na pot ruske kolone in tako 'izzvali ruski odziv.'

»Kljub temu so ameriške čete v nasprotju z obstoječimi sporazumi poskušale blokirati rusko patruljo,« so sporočili v ruskem obrambnem ministrstvu in dodali, da je ruska vojaška policija sprejela »potrebne ukrepe« za prekinitev incidenta in nadaljevanje svoje misije.

RT navaja, da so se Američani »namerno« postavili na pot ruske kolone in tako »izzvali ruski odziv.«

Pri tem pa so v resnici Združene države Amerike kršile protokole o varnih premikih sil, podpisane z Rusijo.

Obe strani imata namreč odprto telefonsko »dekonfliktno linijo«, da bi preprečile podobne spopade v Siriji.

Ameriška vojska je ob tem incidentu prav tako pozabila omeniti, da je v preteklosti že potrebovala pomoč – Rusije.

Februarja letos je bil namreč podoben ameriški konvoj ustavljen na kontrolni točki sirske vojske.

Sirski vojaki so ameriške oklepnike pričakali s točo krogel iz strojnic, nato pa je intervenirala ruska vojaška policija in prekinila konflikt.

Vse več je 'zaletavanja' in 'prerivanja' - kitajskih, vietnamskih in ameriških ladij, kitajskih in indijskih vojakov ter ameriških in ruskih oklepnikov.

Pri vsem skupaj je zanimiv tudi trend, ki ga opažamo v zadnjem času, kjer se tudi velike sile prav zaradi strahu pred razplamtevanjem spopadov vse bolj odločajo za neuporabo orožja v konfliktih.

Vse več je zato »zaletavanja« in »prerivanja« - kitajskih, vietnamskih in ameriških ladij, kitajskih in indijskih vojakov ter ameriških in ruskih oklepnikov.

Tudi pri tem včasih pride do človeških žrtev, zato to ni tako nenevarno, kot se morda zdi.

In nikoli se ne ve, kdaj se lahko prerivanje prelevi v kaj hujšega, zato tudi ta incident opozarja na to, v kako nevarni medsebojni bližini delujejo nekatere oborožene sile danes.

Delite članek