REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska mladina poletje preživlja na vojaških taborih

Ruska mladina poletje preživlja na vojaških taborih Razvedbat | VIR: Instagram

V Ruski federaciji so vse bolj priljubljena oblika preživljanja poletnih počitnic vojaški tabori. Otroci v starosti od 10 do 16 let tako dva tedna živijo in se urijo pod nadzorom nekdanjih in aktivnih vojakov. 

»Razvedbat« (oz. »izvidniški bataljon) je zasebna organizacija, ki ne prejema nobene vladne podpore, katere glavni namen je otrokom zagotoviti fizično aktivnost (oz. urjenje) kot tudi jim vcepiti idejo skupinskega dela in odgovornosti. 

»Seveda konec dneva bodo oni zaščitili našo državo in ne bodo prestopili na sovražnikovo stran. Toda mi jih tukaj ne pripravljamo na vojno. Tu ne govorimo o vojni,« je povedala direktorica tabora pri Moskvi Olga Lagutina. 

»Seveda konec dneva bodo oni zaščitili našo državo in ne bodo prestopili na sovražnikovo stran. Toda mi jih tukaj ne pripravljamo na vojno. Tu ne govorimo o vojni,« je povedala direktorica tabora pri Moskvi Olga Lagutina

Okoli 30 otrok je razdeljenih na tri »bataljone« glede na starost. Oblečeni v uniforme so preko dneva izpostavljeni različnim vojaškim aktivnostim. Tako se učijo deminirati minsko polje, razstavljati in sestavljati avtomatske puške Kalašnikov, taktičnega premikanja na bojišču, napad na sovražnikovo utrdbo, prvo pomoč in orientacijo po terenu. Konec dneva je ponavadi namenjen praktičnemu prikazu osvojenih veščin, tudi preko paintballa. 

Vsi inštruktorji v taboru imajo vojaške izkušnje, pri čemer so nekateri še vedno aktivni vojaki. Eden izmed njih, Aleksej, je tako poudaril, da pri vadbenih scenarijih uporabljajo izkušnje iz trenutnih ruskih vojaških operacij: »Vse kar sem prinesel s seboj iz nedavnih lokalnih konfliktov, vse kar smo videli tam, vse kaj je novo, vse to prenašamo na te otroke.«

Otroci se primarno udeležijo tabora z željo spoznanja vojaškega poklica, ter tako preveriti, če imajo v sebi, da bi postali redni vojaki. Hkrati se tako tudi v dveh tednih pripravijo, ko bodo morali dejansko obleči vojaško uniformo Ruske federacije. Ruski fantje imajo tako še vedno dolžnost opravljanja vojaškega roka in sicer v dolžini 18 mesecev. 

Razvedbat
Razvedbat | VIR: Instagram
Lansko leto je tako ruska vlada sprejela direktivo, ki narekuje patriotsko šolanje za ruske državljane, pri čemer so hkrati pohvalile take vojaške tabore kot učinkovit način vzbujanja patriotizma pri mladini. 

Ta vojaški tabor in drugi temu podobni so hkrati tudi izraz vse večjega patriotizma med ruskimi državljani. Junijska raziskava javnega mnenja je tako pokazala, da se kar 92 odstotkov Rusov smatra za patriote, kar je največji odstotek, odkar je Vladimir Putin prišel na oblast leta 2000. 

Lansko leto je tako ruska vlada sprejela direktivo, ki narekuje patriotsko šolanje za ruske državljane, pri čemer so hkrati pohvalile take vojaške tabore kot učinkovit način vzbujanja patriotizma pri mladini. 

Že leta 2015 je vlada ustanovila uradno vojaško patriotsko mladinsko gibanje »JunArmija« (»Mladinska vojska«). Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva, ki izvaja nadzor nad gibanjem in je dejansko zaživelo maja 2016, je trenutno v mladinski vojski okoli 200.000 članov. 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek