REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija zajela nemškega »marderja«, ruski vojaki po testu niso navdušeni nad njim: »Ni za v blato!«

Rusija zajela nemškega »marderja«, ruski vojaki po testu niso navdušeni nad njim: »Ni za v blato!«Marder VIr: Army Recognition

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke »testa« prestižnega nemškega oklepnega vozila marder, ki so ga v skorajda popolnem stanju na bojišču zapustile ukrajinske enote.

Naši testi so pokazali slabo manevriranje po blatu 

Nemčija je v Ukrajino poslala 90 IFV Marder 1A3, ki jih proizvaja Rheinmetall, čaka pa se še dobava dodatnih 30.

Eno od vozil je bilo zaseženo skoraj nedotaknjeno v bližini nekdanje ukrajinske trdnjave Avdejevka, ki jo je Rusija osvobodila sredi februarja.

Nov videoposnetek, ki ga je ministrstvo objavilo v ponedeljek, prikazuje nemško vozilo po popravilu s strani ruskih vojakov.

IFV je imel naloženo skoraj vse strelivo, ko so ga ruski vojaki zaplenili kot vojaško trofejo.

Sistem za hlajenje motorja in dovod goriva Marderja je poškodoval šrapnel in so ga zato morali zakrpati, sicer pa je bilo vozilo v dobrem stanju, je dejal strokovnjak za vzdrževanje in pojasnil, kako so oboroženo platformo vrnili v obliko.

Marder je bil videti razmeroma neuporabljen, njegov števec kilometrov pa je pokazal prevoženih manj kot 500 km, čeprav je bil instrument poškodovan, tako da številka morda ni točna.

IFV je imel naloženo skoraj vse strelivo, ko so ga ruski vojaki zaplenili kot vojaško trofejo.

Terensko testiranje obnovljenega Marderja je potrdilo opažanja ruske vojske, da ni primeren za razmere na bojišču, značilne za ukrajinski konflikt.

Vozilo tehta več kot 30 ton, gosenice pa imajo vgrajene gumijaste podloge za zaščito cest, v nasprotju s sovjetskimi in ruskimi primerki, ki imajo zareze za izboljšanje oprijema.

»Naši testi so pokazali slabo manevriranje po blatu,« je dejal strokovnjak o nemškem vozilu in opozoril, da bo zato verjetno imelo težave v boju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek