REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija v bitki z morskimi droni izgubila »Ivanovec«, toda ukrajinska kopenska obramba se kljub temu povsod sesuva

Rusija v bitki z morskimi droni izgubila »Ivanovec«, toda ukrajinska kopenska obramba se kljub temu povsod sesuvaTudi ukrajinska vojska beleži nekatere uspehe. Ukrajinska glavna obveščevalna uprava je objavila posnetek bitke med ruskim raketnim čolnom »Ivanovec« in ukrajinskimi morskimi droni brez posadke. A to ukrajinski kopenski vojski ne bo pomagalo prav veliko... Vir: Posnetek zaslona, X

Tudi ukrajinska vojska beleži nekatere uspehe.

Ukrajinska glavna obveščevalna uprava je objavila posnetek bitke med ruskim raketnim čolnom »Ivanovec« in ukrajinskimi morskimi droni brez posadke.

»Do konca zime,« je dodal vir, »se bodo Ukrajinci komaj lahko premikali po cestah, ki jih uporabljajo za napajanje fronte.

Ruski črnomorski mornarji so se pogumno borili s sovražnimi droni. Najmanj devet dronov je sodelovalo v napadu na ladjo, ki jih je posadka ruske ladje večino uničila, toda najmanj eden ali dva sta eksplodirala ob trupu in krmi ladje ter v njej naredila tako velike luknje, da se je potopila.

Raketni čoln sicer ne spada med večje ladje. Vreden je bil okoli 60 milijonov dolarjev. A na njem so bile tudi zelo pomembne protiladijske rakete, zato ta potopitev, po potopitvi »Moskve« leta 2022 predstavlja največjo rusko ladijsko izgubo v tej vojni.

Incident je zaznamoval konec tridnevnega kombiniranega napada na Krim, načrtovanje operacije je bilo očitno izvedeno z neposredno pomočjo Nata.

Taktika tako imenovanega »roja komarjev« se zdaj izvaja s pošiljanjem celih rojev morskih brezpilotnih plovil.

Kljub onesposobitvi RK »Ivanovec« so teroristični napadi na Krim, ki si jih tako želi Kijev, edino, kar lahko stori Ukrajina v trenutnih razmerah.

John Helmer poroča iz Moskve, da rusko poveljstvo stavi na potrpežljivost.

»Ko je ruski generalštab s predsednikom Vladimirjem Putinom razpravljal o časovnem razporedu ruske ofenzive za prisiljenje kijevskega režima v kapitulacijo, je bilo dogovorjeno, razumljeno in ponovljeno, da je treba najprej uničiti strateške rezerve ukrajinskih sil, skupaj z dobavnimi linijami za orožje in strelivo, ki iz ZDA vodijo preko zaveznic Nata.

Strinjali so se tudi, da bi moral ta proces trajati toliko časa, kot je potrebno, z najmanj žrtvami na ruski strani, kot ugotavljajo vojaški obveščevalci… Generalštab je prav tako sprejel, da morajo biti njihove taktične operacije najmanj tvegane za ruske izgube do 17. marca, do zadnjega dne predsedniških volitev. General Zima in General Potrpežljivost sta se pridružila sestankom Stavke, da bi okrepila te predpogoje za časovno razporeditev ruske ofenzive.«

Nato Helmer opozarja, da ruski vojaški viri ne glede na bombastična sporočila o ukrajinskih »zmagah« na fronti verjamejo, da je ta teden že prišlo do pomembnega preobrata.

»Dnevni brifing in bilten obrambnega ministrstva iz Moskve je prejšnji četrtek, pred petkovim tedenskim povzetkom, poročal, da je bilo ukrajinskih KIA (umrlih v akciji) v preteklih 24 urah skupaj 795, z razmerjem med ofenzivno taktiko in obrambo 3 proti 3. V ponedeljek je bilo skupno število KIA 680, razmerje 4 proti 3. V torek je bilo KIA 885, razmerje 5 proti 1. Stopnja žrtev je neobičajno visoka; premik v napad je prepoznavno nov, čeprav nenapovedan.«

Vse več je ruskih ofenzivnih akcij - ob visokem številu žrtev med sovražnimi vojaki.

Vse več je torej ofenzivnih akcij - ob visokem številu žrtev med sovražnimi vojaki.

»Projekt Stavka«, vojaški brifing, ki ga oddaja Vladimir Solovjev, potrjuje položajne preboje ta teden na več frontah ali »smereh«, kot jih imenuje obrambno ministrstvo, vzdolž črte Donbasa.

Stavka je oznaka za ruski generalštab.

V povzetku gradiva ministrstva za obrambo vodilni ruski vojaški bloger (polkovnik Cassad) Boris Rožin, v prispevku, ki je bil objavljen pred zoro v sredo zjutraj, identificira »majhne napredke«, »rahle premike«, nekatere položajne »uspehe« in druge položajne »protiboje« ruske vojske.

Po besedah vojaškega vira zunaj Rusije se »ruski preboj začenja dogajati zdaj. Usklajuje se z generalštabom in napadi vzdolž severne meje. Odpor ukrajinskih brigad se lomi na račun drugih sektorjev in kaže, kako obupano poskuša [general Valerij] Zalužni zamašiti luknje. Ve, da je cilj izolacija Harkova, vzpostavitev demilitariziranega 'tamponskega območja', pa tudi razvoj situacije, ki grozi, da bodo vse ukrajinske sile vzhodno od Dnepra odrezane ... in hitro mu zmanjkuje streliva, da ne omenjam topovske hrane.«

»Do konca zime,« je dodal vir, »se bodo Ukrajinci komaj lahko premikali po cestah, ki jih uporabljajo za napajanje fronte, zaradi ruskih brezpilotnih letal, raket, konvencionalnih zračnih in topniških napadov. Ko vrzeli ne bodo več mogli zamašiti z mehaniziranimi enotami, ki delujejo kot gasilske enote, je le še vprašanje časa, kdaj se bodo začeli veliki preboji in obkolitve. Pri trenutni stopnji izgorevanja ukrajinskih sil si predstavljam, da bomo v nekaj tednih začeli videti ruske tanke z rezervoarji za gorivo, opremljene za večji doseg, in ruske zračne čete, ki izvajajo zračne napade v ukrajinskem zaledju.«

Zmeda med ukrajinskimi vojaki je že tako velika, da je nek ukrajinski častnik, kot pripoveduje ruski vojak (spodaj), prišel pomotoma v rov ruskih vojakov.

Ukrajinski častnik je ruskim vojakom brez uspeha ukazoval, ne da bi opazil, da ni med svojimi vojaki...

Vse dokler ga ruski vojaki niso - ujeli.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek