REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija proti popolni prepovedi »ubijalskih robotov«, ki jo podpira Kitajska

Rusija proti popolni prepovedi »ubijalskih robotov«, ki jo podpira KitajskaFoto: Getty Images

Kremelj se ne strinja s predlogom 26 držav, ki so se v mednarodni pobudi uradno opredelile proti uporabi smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov. Predstavniki ruskega ministrstva za zunanje zadeve so za časopis Kommersant pojasnili, da Rusija nasprotuje pravnim omejitvam ali prepovedi »ubijalskih robotov« oziroma smrtonosnih avtonomnih orožarskih sistemov (SAS). Stališče je bilo sporočeno pred začetkom pogovorov na to temo, ki bodo potekali konec tega meseca v Ženevi.

Na ruskem zunanjepolitičnem resorju pravijo, da države razpravljajo o tehnologiji, ki v resničnosti sploh ne obstaja, da sodijo o zadevah po »površnih in špekulativnih predstavah« in težko sploh definirajo, kaj točno so SAS. Pripomnili so tudi, da v predlogu ni jasne razmejitve med civilnimi in vojaškimi avtonomnimi sistemi in trenutno ni potrebe po spreminjanju mednarodno-pravnega okvirja, ker za »še neobstoječe orožne sisteme« trenutno mednarodno pravo zadošča.

Pobudo za prepoved SAS je sprožilo več držav, med katerimi so Avstrija, Argentina, Brazilija, Bolivija in Vatikan...

Nadaljevanje članka si lahko preberete TUKAJ