REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Rusija je ukrajinsko vojsko uničila že trikrat, sedaj uničuje četrto, pokrpano vojsko«

»Rusija je ukrajinsko vojsko uničila že trikrat, sedaj uničuje četrto, pokrpano vojsko«Ukrajinski tanki
Ruska umetnost vojne: Kako je Zahod popeljal Ukrajino v poraz. Vir: Posnetek zaslona, X

Jacques Baud je znani geopolitični strokovnjak, nekdanji profesionalni vojak in častnik iz Švice, ki je bil angažiran v številnih misijah po svetu in je objavil vrsto člankov in knjig.

Je nekdanji pripadnik švicarske strateške obveščevalne službe, specialist za vzhodnoevropske države in vodja doktrine mirovnih operacij Združenih narodov.

Sodeloval je v pogajanjih z najvišjimi ruskimi vojaškimi in obveščevalnimi uradniki takoj po razpadu ZSSR.

V okviru Nata je sodeloval pri programih v Ukrajini zlasti po letu 2014, še posebej v programu preprečevanja proliferacije osebnega orožja.

O vojni v Ukrajini je napisal več knjig, ki jih najdete tukaj.

Te dni se je na kanalu »Dialogue Works« z njegovim voditeljem pogovarjal o dogajanju v Ukrajini.

Pri tem tako vzroke za vojno kot tudi dogajanje na frontah opisuje povsem drugače kot to dan za dnem počnejo osrednji zahodni mediji.

Tem pa nekritično in praktično v celoti sledijo tudi vsi ostali slovenski mediji.

Dima in Baud med pogovorom
Nima in Baud med pogovorom. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Nekatere njegove ocene zaradi dolžine pogovora objavljamo v več delih. Celoten pogovor lahko najdete tukaj.

»Da bi razumeli, kaj se dogaja na bojišču, moramo vedeti, da ruski cilj v tej vojni ni osvajanje ozemelj, ampak uničenje vojaškega potenciala, in mislim, da je zelo pomembno, da to upoštevate, ker na Zahodu prevladuje pripoved, da je ta vojna način za pridobivanje novih ozemelj, imate to pripoved o Rusiji, ki poskuša razširiti svoje ozemlje in poskuša poustvariti teroristično imperialno Rusijo ali celo Sovjetsko zvezo.

Ne pozabite, da je 24. februarja 2022 Vladimir Putin izjavil, da ima posebna vojaška operacija dva cilja in sicer uničiti, demilitarizirati grožnjo prebivalstvu Donbasa, torej ne demilitarizirati celotne Ukrajine, ampak samo odvrniti grožnjo prebivalstvu Donbasa in denacifizirati to grožnjo prebivalstvu Donbasa.

Lahko opazite, da se oba cilja nanašata na potencial, ne na ozemlje, ne na nekakšen boj za oblast ali spremembo režima ali podobne stvari… V bistvu smo v zadnjih dveh letih videli točno to in ti cilji so bili doseženi.

Da bi razumeli, kaj se dogaja na bojišču, moramo vedeti, da ruski cilj v tej vojni ni osvajanje ozemelj, ampak uničenje vojaškega potenciala.

Denacifikacija je bila dosežen 28. marca 2022, potem ko so ruske sile obkolile Mariupol in je nato ruska vojska dejala, da je ta cilj dosegla, in celo Financial Times je navedel, da tega cilja denacifikacije ne bo več na seznamu ruskih ciljev, ker je bil tedaj dosežen.

Drugi cilj ali morda prvi po pomembnosti, cilj demilitarizacije je bil dejansko dosežen trikrat. Prvič je bil dosežen maja - junija 2022, ko je bila takratna ukrajinska vojska dobesedno uničena in je sam Zelenski takrat dejal, da je Ukrajina glede opreme odvisna od svojih zahodnih zaveznikov, kar pomeni, da je bila vsa glavna oprema uničena in na tej točki je Evropa začela zagotavljati opremo.

Potem imate dotok prve serije opreme, ki je bila zagotovljena ukrajinski vojski, in sicer v bistvu vse zaloge nekdanjih vzhodnoevropskih držav, mislim na nekdanje zaloge iz obdobja nekdanje Sovjetske zveze, stare sovjetske T-72, stara letala in podobne stvari, tako da je bila to zastarela oprema, ki je bila dobavljena od maja-junija 2022 do recimo novembra-decembra 2022, to je druga ukrajinska vojska, če želite.

In potem je situacija spet postala kritična in takrat so se zahodne države odločile, da zagotovijo zahodno opremo in potem smo imeli težave, da bi dobili tanke Leopard 2 in M1 Abrams ter Challengerje in ves ta nabor opreme, ki je bila zagotovljena od konca leta 2022 do pomladi 2023 za cilj protiofenzive poleti 2023. Toda tudi ta oprema je bolj ali manj že uničena.

Kar imamo zdaj, je nekakšna sestavljena, pokrpana vojska.

In kar imamo zdaj, je nekakšna sestavljena, pokrpana vojska, ki temelji na tem, kar je imela Ukrajina na začetku posebne vojaške operacije februarja 2022, in z mešano opremo, ki prihaja iz starih sovjetskih skladišč, starih skladišč iz držav Evropske unije in Nata in tako naprej, tako da je to vrsta pokrpane vojske, ki jo imamo zdaj.

In v bistvu lahko rečemo, da so to demilitarizacijo Rusi dosegli trikrat, ker danes vidimo, da je del opreme spet postal kritičen za Zelenskega in to je razlog, zakaj se trudi pridobiti sredstva iz ZDA, ter financiranje iz EU.

In EU se trudi najti opremo, vključno z topniškimi granatami; francoska vlada je že okrepila vojaško proizvodnjo, da bi izpolnila zahteve tako za evropske države kot za Ukrajino.

Torej je dejansko Rusija dosegla svoje zastavljene cilje, vendar še vedno obstaja ta problem s prilivom vojakov.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek