REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija dan zmage praznuje z veliko vojaško parado, prikazanih 190 orožij, tudi »robotski tanki«, preizkušeni v Siriji

Rusija dan zmage praznuje z veliko vojaško parado, prikazanih 190 orožij, tudi »robotski tanki«, preizkušeni v SirijiParada ob 9. maju v Moskvi. Vir: Twitter
Na znanem moskovskem Rdečem trgu je tudi letos potekala vsakoletna vojaška parada.

Na znanem moskovskem Rdečem trgu je potekala vsakoletna vojaška parada ob slovesnosti 76 obletnice zmage nad nacizmom.

Prikazali so tudi veliko povsem nove vojaške opreme.

Rusija namreč vsakega 9. maja praznuje zmago nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

Lani je bila parada zaradi pandemije omejena na virtualne dogodke, prepevanje pesmi in podobno.

Drugo svetovno vojno v Rusiji pogosto imenujejo Velika domovinska vojna, 9. maj pa je eden najbolj cenjenih praznikov v državi.

Tanki T-90
Tanki T-90. Vir: Twitter

Več kot 12.000 uniformiranih vojakov, vojaških policistov, narodnih gardistov in kadetov je v nedeljo korakalo po Rdečem trgu kmalu po tem, ko so počastili na milijone padlih v vojni.

Rusija je v drugi svetovni vojni imela največ, kar 27 milijonov žrtev, več kot agresorske države in več kot zavezniki.

Zmaga v drugi svetovni vojni je imela »ogromno zgodovinsko vlogo za usodo celotnega sveta,« je v svojem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

»Za vedno si bomo zapomnili, da so bili sovjetski ljudje tisti, ki so storili to veliko pogumno dejanje,« je poudaril Putin.

Opozoril je, da sta enotnost in pogum sovjetskih državljanov na koncu pripeljala do »uresničitve tistega, kar se je zdelo nemogoče - premagovanja neusmiljenega sovražnika ... in nedvoumne zmage nad nacizmom.«

Vojaki so na paradi nosili tradicionalno zastavo - ikonično rdečo zastavo, ki so jo sovjetski vojaki Rdeče armade dvignili na stavbo Reichstaga v Berlinu 1. maja leta 1945.

Oklepna vozila Typhoon  Vir:  RT, Twitter
Oklepna vozila Typhoon. Vir: RT, Twitter

Občinstvo si je ogledalo tudi legendarne sovjetske tanke T-34/85, ki so se borili proti nemškim četam Wehrmachta.

Po Rdečem trgu so si gledalci ogledali mimohod več kot 190 kosov vojaške opreme, vključno z najnovejšimi glavnimi bojnimi tanki T90M Proryv in T-14 Armata, T-72B3M, gosenična borbena vozila Kurganets-25 in oklepne transporterje-amfibije Boomerang.

Vojska je predstavila tudi »robotske tanke« Uran-9, daljinsko vodene kopenske bojne stroje, ki so jih uporabljali v Siriji.

Na paradi so prvič sodelovala tudi oklepna vozila Typhoon-VDV.

Narejena so za prevoz protiletalskih enot in oborožena z visoko prebojnimi strojnicami za odvračanje kopenskih in zračnih napadov.

Med najsodobnejšim orožjem, prikazanim med parado, so bili tudi balistični raketni sistemi kratkega dosega Iskander-M, ki imajo doseg do 500 km (310 milj) in lahko zelo natančno zadenejo cilje.

Na Rdečem trgu so prikazali tudi raketne sisteme zračne obrambe S-400.

Ti lahko dosežejo zračne cilje na razdalji do 400 kilometrov ter balistične rakete do 60 kilometrov od izstrelišča raket.

Ob tem so gledalci videli tudi večcevni raketni sistem »Tornado S«, samohodno havbico »Msta S«, topniški sistem »Koalicija SV« in mnoge druge.

V zračnem delu parade so sodelovali akrobatske skupine »Ruski vitezi« in »Striži« v letalih Su-30SM in MiG-29, »Berkut«, številni helikopterji, strateški bombniki Tu-160 in Tu -95MS, lovci Su-35S, bombniki Su-34 in Su-24M, letala MiG-31K in Su-57 in jurišniki Su -25.

Delite članek