REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Republikanci: s podkupnino do dokazov o »volilni kraji«

Republikanci: s podkupnino do dokazov o »volilni kraji«Domnevne 'poštne prevare' na letošnjih volitvah v ZDA so se izkazale za - večinoma lažne ... Vir: Twitter

Ameriški predsednik in republikanska stranka v zadnjih dnevih neprestano ponavljajo obtožbe o domnevnih »krajah« in drugih nepravilnostih z volilnimi glasovi na voliščih v ključni zveznih državah ZDA, v katerih je protikandidat iz vrst demokratov Joe Biden premagal Donalda Trumpa.

Eden izmed doslej najbolj odmevnih in ključnih dokazov je bila izjava poštnega delavca, zaposlenega v USPS v Pensilvaniji, ki naj bi priznal, da je na zahtevo nadrejenih antidatiral datume pošiljk z glasovnicami.

Delavec lokalne pošte Richard Hopkins je najprej trdil, da mu je šef v mestu Erie v Pensilvaniji naročil, da naj antidatira glasovnice, ki so prišle po dnevu volitev.

Ta primer so najpomembnejši voditelji republikancev pogosto navajali kot kredibilen dokaz volilne kraje.

Richard Hopkins je v pogovoru s poštnim inšpektorjem in njegovimi preiskovalci dejal, da njegova izjava ni resnična.

Med njimi je bil tudi senator Lindsey Graham, voditelj senatne večine, ki je zahteval od ministrstva za pravosodje, da sproži zvezno preiskavo.

Pravosodni minister je nato –, da bi se izognil vodji oddelka, zadolženemu za volilne kraje, s čemer je pravosodni minister poteptal 40-letno tradicijo – zahteval od tožilcev, da preverijo navedbe o volilnih prevarah.

S tem je Trumpov pravosodni minister deloval tudi v nasprotju s prakso, da se takšne preiskave ne izvajajo, vse dokler niso sporočeni uradni rezultati volitev.

Toda Hopkins je sedaj priznal, da je bila njegova prvotna izjava lažna.

V pogovoru s poštnim inšpektorjem in njegovimi preiskovalci je dejal, da njegova izjava ni zrcalila dogajanje na voliščih in da je bila v resnici - neresnična.

Joe Biden in Donald Trump
Donald Trump in Joe Biden. Vir: Twitter

Zakaj jo je podal, ni jasno, je pa znano, da je republikanska spletna stran GoFundMe, ki jo financirajo podporniki republikancev in Donalda Trumpa, za tega »domoljuba« zbrala 136.000 dolarjev.

»Vaše donacije mi bodo pomagale, če bom nezakonito izgubil službo ali pa bom prisiljen dati odpoved zaradi pritiskov mojih sodelavcev. To mi bo pomagalo začeti znova tam, kjer se bom počutil varnega in pri otroških dokladah, vse dokler ne bom dobil nove službe,« piše na tej spletni strani v zvezi z zbiranjem pomoči za poštnega delavca.

Zakaj je podal lažno izjavo, ni jasno, je pa znano, da je republikanska spletna stran GoFundMe, ki jo financirajo podporniki republikancev in Donalda Trumpa, za tega 'domoljuba' zbrala 136.000 dolarjev.

Rob Weisenbach, vodja pošte v mestu Erie je navedbe Hopkinsa že tedaj, ko so bile izrečene in so bremenile tudi njega kot naročnika tega zavržnega dejanja, ocenil kot »sto odstotno lažne.«

Prav tako je pojasnil, da je bil Hopkins v zadnjem času večkrat disciplinsko kaznovan in da pošta zagotovo ni spreminjala datume pošiljk »za nazaj.«

V republikanski stranki so bili najprej brez komentarja, nato pa je tiskovni predstavnik Tim Murtaugh ocenil, da je zanimivo, da je za medije, ki prej niso poročali o Hopkinsovih navedbah, nenadoma postalo pomembno zanikanje njegovih prvotnih navedb.

Dejal je tudi, da »ne vedo« pod kakšnimi pritiski naj bi se znašel Hopkins, da pa so bili pod pritiski celo sami odvetniki Trumpove kampanje.

Delite članek