REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pirova zmaga: Trump razglasil lažno »zmago«, Biden pa bo najšibkejši predsednik, tudi če zares zmaga

Pirova zmaga: Trump razglasil lažno »zmago«, Biden pa bo najšibkejši predsednik, tudi če zares zmagaBiden in Trump, volitve 4. novembra 2020. Vir: Twitter

V ZDA se nadaljuje napeto preštevanje glasov ob včerajšnjih predsedniških volitvah, ki bi ob verjetno največji volilni udeležbi v zadnjih 100 letih lahko trajalo še več dni.

Težave so tudi zaradi različnih volilnih zakonov; v nekaterih državah niso smeli šteti glasov, ki so že bili oddani na pošto pred štetjem glasov iz skrinjic.

V drugih državah so naredili prav obratno in zato so nekatere države, ki so bile videti najprej »rdeče« oziroma republikanske pozneje postale modre in obratno.

Velikih sprememb v volilnih navadah kljub temu ni, demokrat Joe Biden pa pred republikancem Donaldom Trumpom vodi precej manj, kot so napovedovale ankete.

Demokrat Joe Biden pred republikancem Donaldom Trumpom vodi precej manj, kot so napovedovale ankete.

Za izvolitev je potrebnih 270 od 538 elektorskih glasov.

Po zadnjih informacijah ima Biden 238 elektorskih glasov, Trump pa 214.

Rezultati niso znani še v Pensilvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Nevadi in Georgii.

V Wisconsinu in Pensilvaniji niso še niti začeli preštevati glasov, oddanih po pošti.

To bi lahko trajalo več dni.

Predsednik Trump je medtem storil točno to, kar je napovedoval – še predno bi sploh kjerkoli prešel v vodstvo glede osvojenih glasov je že zatrdil, da je »zmagal.«

Volitve v ZDA 2020

Ob tem je celo zahteval, da takoj prenehajo šteti glasove ter napovedal izpodbijanje rezultatov na Vrhovnem sodišču.

Celo ruski mediji, na čelu z RT, ki so tradicionalno naklonjeni Trumpu, so ob tem navajali številne konservativne analitike in politike, ki so vsi po vrsti ocenjevali, da je ta poteza Donalda Trumpa neprimerna, šokantna in nedemokratična.

Njegove besede so označili celo kot prilivanje bencina na ogenj.

»Na teh volitvah smo zmagali,« je dejal Trump, ki je v isti sapi omenjal »goljufijo«, vendar svojega očitka konkretno ni pojasnil.

Napovedal je, da se bodo obrnili na Vrhovno sodišče z zahtevo, da se »glasovanje zaustavi.«

»Ne želimo, da najdejo nove glasovnice ob 4. uri zjutraj in jih dodajo na seznam,« je dejal Trump.

Celo ruski mediji, na čelu z RT, ki so tradicionalno naklonjeni Trumpu, so ob tem navajali številne konservativne analitike in politike, ki so vsi po vrsti ocenjevali, da je ta poteza Donalda Trumpa neprimerna, šokantna in nedemokratična.

Že v prvem odzivu po koncu volilnega dneva je Trump na Twitterju napovedal »veliko zmago«, ob tem pa demokrate obtožil, da skušajo ukrasti volitve.

»Imamo VELIKO prednost, ampak skušajo UKRASTI volitve. Tega jim nikdar ne bomo pustili. Glasovi se ne morejo oddajati, ko so volišča že zaprta!« je tvitnil Donald Trump.

Twitter je pozneje njegov tvit označil za potencialno zavajajoč.

Vodja Bidnove kampanje Jen O’Malley Dillon je Trumpovo izjavo označila za »nezaslišano« in »nepravilno.«

Se je pa znova, v veliko sramoto in škodo Slovenije, že oglasil predsednik slovenske vlade Janez Janša in čestital lažnemu zmagovalcu predsedniških volitev.

Gre za takšno vmešavanje v notranje zadeve druge države, ki se v mednarodnih odnosih verjetno ne pomni.

Celo ruski predsednik Vladimir Putin je bil do Trumpa pred volitvami zelo zadržan in je celo zatrdil, da Biden v Ukrajini ni naredil ničesar narobe.

Ameriški volivci so izbirali tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in 33 senatorjev.

Po zdajšnjih projekcijah naj bi v predstavniškem domu večino ohranili demokrati, v senatu pa je tekma zelo izenačena.

Trump odhaja
Mar Trump odhaja? Vir: Twitter

Vendar tudi sedanji rezultati kažejo na nov problem, ki je pred ZDA.

Celo če Biden zmaga, bo imel Joe Biden velike težave pri vladanju.

Če Severna Karolina in Georgia Bidnu obrneta hrbet in Nevada ostane »modra«, potem bi Biden dosegel 290 elektorskih glasov.

To je sicer več, kot je George W. Bush dosegel v svojih dveh kampanjah (271 leta 2000 in 286 leta 2004), toda manj kot Barack Obama (365 leta 2008 in 332 leta 2012) ter manj od Donalda Trumpa (304 in 2016).

Če Severna Karolina in Georgia Bidnu obrneta hrbet in Nevada ostane »modra«, potem bi Biden dosegel 290 elektorskih glasov.

Zmaga je seveda zmaga, toda takšna zmaga bi bila veliko bolj šibka, kot so to želeli demokrati, ki so računali na »modri val.«

Nesporno dejstvo je, da je Trumpova politika imela in ima podporo v približno polovici prebivalstva države.

In prav to je tisto, kar mnoge v ZDA zelo boli.

Biden bo zato imel težave pri oblikovanju nove koalicije političnih sil, že na naslednjih volitvah pa jih mogoče čaka soočenje še s kakšnim novim Trumpom iz družine Donalda Trumpa.

Biden je ob tem dosegel slabši rezultat od pričakovanega med temnopoltimi in latinoameričani. Predvsem med slednjimi so se prijele Trumpove opazke, da je Biden »socialist.«

Ob tem bo Biden zelo verjetno vladal brez podpore senata.

Biden in Trump
Biden in Trump. Vir: Twitter

V tem primeru bi zakoni, ki bi jih demokrati izglasovali v predstavniškem domu imeli zelo malo možnosti za uspeh.

Vodja senatne večine, med demokrati osovraženi Mitch McConnell pa je pravkar dobil še en šestletni mandat.

Še več, Biden bo v tem primeru res eden od najšibkejših ameriških predsednikov, kot je to zatrdil slovenski predsednik vlade.

Biden bo v tem primeru res eden od najšibkejših ameriških predsednikov, kot je to zatrdil slovenski predsednik vlade.

Ne zato, ker bi bil osebno premalo pogumen – pač pa zato, ker bo po 32 letih prvi predsednik, ki bo na položaj prišel brez nadzora večine v Kongresu.

Biden bo moral sklepati številne kompromise.

V senatu bo potreboval podporo vseh demokratov, tudi najbolj levih, kot je na primer Bernie Sanders, ob tem pa še vsaj nekaj, do 10 republikancev.

Če ne, bodo zakoni ostali v »zamrzovalniku.«

Joe Biden bi sicer zaradi kakšnih zunanjepolitičnih okoliščin, tako kot sta to storila Clinton in Bush lahko okrepil svoj položaj in tudi pooblastila, toda za to bi potreboval še en mandat.

In ni jasno, ali ga to sploh zanima.

Zmaga za demokrate torej morda bo.

Toda – pirova.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek