REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Razmerje med ukrajinskimi in ruskimi žrtvami je 10: 1, Ukrajinci imajo pol milijona mrtvih«

»Razmerje med ukrajinskimi in ruskimi žrtvami je 10: 1, Ukrajinci imajo pol milijona mrtvih«
Ruska umetnost vojne: Kako je Zahod popeljal Ukrajino v poraz. Vir: Posnetek zaslona, X

Jacques Baud je znani geopolitični strokovnjak, nekdanji profesionalni vojak in častnik iz Švice, ki je bil angažiran v številnih misijah po svetu in je objavil vrsto člankov in knjig.

Je nekdanji pripadnik švicarske strateške obveščevalne službe, specialist za vzhodnoevropske države in vodja doktrine mirovnih operacij Združenih narodov.

Sodeloval je v pogajanjih z najvišjimi ruskimi vojaškimi in obveščevalnimi uradniki takoj po razpadu ZSSR.

V okviru Nata je sodeloval pri programih v Ukrajini zlasti po letu 2014, še posebej v programu preprečevanja proliferacije osebnega orožja.

O vojni v Ukrajini je napisal več knjig, ki jih najdete tukaj.

Te dni se je na kanalu »Dialogue Works« z njegovim voditeljem pogovarjal o dogajanju v Ukrajini.

Pri tem tako vzroke za vojno kot tudi dogajanje na frontah opisuje povsem drugače kot to dan za dnem počnejo osrednji zahodni mediji.

Tem pa nekritično in praktično v celoti sledijo tudi vsi ostali slovenski mediji.

Dima in Baud med pogovorom
Nima in Baud med pogovorom. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Nekatere njegove ocene zaradi dolžine pogovora objavljamo v več delih. Celoten pogovor lahko najdete tukaj.

Na vprašanje, kakšna je njegova ocena, ko gre za žrtve Ukrajincev in Rusov je Jacques Baud odgovoril z navajanjem podatkov, ki so kljub skrivaštvu obeh strani, ki ne želita izpostavljati žrtev med vojaki, dostopni in kredibilni.

»Kot veste, ukrajinska vlada o tem ne komunicira in verjetno z dobrimi razlogi. Vendar so bili dostopni nekateri podatki, o katerih sem poročal v svojih knjigah, lansko leto, to je bilo pozno poleti 2023, ko so jih ukrajinski novinarji objavili na računu Twitter ali Telegram.

Ne spomnim se natančno, toda ko je bila  objavljena številko najmanj 310.000 smrtnih žrtev, bi morali tukaj narediti razliko med mrtvimi in žrtvami, ker žrtve obsegajo smrtne žrtve in druge izgube, kot so ranjeno osebje ali osebje kije dezertiralo in vključuje tudi tiste, ki so pogrešani v akciji. Žrtve v resnici širši izraz, a če gremo na bolj strog izraz smrtnih žrtev, potem je ta novinar, ukrajinski novinar, to moram poudariti, ta ukrajinski novinar je omenil 310.000 smrtnih žrtev.

Ob predpostavki, da je večino smrtnih žrtev na bojišču povzročil topniški ogenj, in ob predpostavki, da so imeli Rusi v topniškem ognju zlasti v prvih dveh letih posebne vojaške operacije premoč od 10 proti 1 glede na število granat, lahko ponovno domnevamo, da je razmerje med smrtnimi žrtvami med Rusi in Ukrajinci 1 proti 10, to pa pomeni, da če imamo 50.000 smrtnih žrtev na ruski strani, imamo verjetno približno 400 do 500.000 smrtnih žrtev na strani Ukrajine. Lansko leto pa se je telefonsko podjetje v Ukrajini odločilo, da se poklonim vsem ljudem, ki so umrli na bojišču v Ukrajini, to je bilo tudi ukrajinsko telefonsko podjetje in odločilo se je, da objavi eno sporočilo za vsako osebo, ki je umrla na bojišču, in število sporočil, ki je bilo skupno na koncu je bilo 400.000, torej 400.000 ljudi, ki so umrli. Ni načina, da bi potrdili te številke in verjetno nihče na zahodu ni v položaju, da bi potrdil ali ovrgel te številke, če pa gremo v oceno z druge strani, potem vemo, da so ruske izgube verjetno okoli 50.000 smrtnih žrtev in ta številka prihaja z opozicijske spletne strani, to je Media Zona.

Na začetku ruske vojaške operacije so začeli sodelovati z britanskim BBC, da bi ocenili število smrtnih žrtev na podlagi tega, kar lahko vidite na socialnih omrežjih in v ruskem tisku, kot so osmrtnice in podobne stvari.

In tako imajo posledično oceno, ki verjetno ni natančna številka, je pa ocena, ki vsaj temelji na nečem konkretnem in zato uporabljam te številke. Ne vem, kako natančne so, toda metodologija se mi zdi vsaj bolj relevantna kot ugibanja, ki jih imamo v zahodnih medijih, tako da lahko utemeljeno predpostavljamo, da imajo Rusi okoli 50.000 smrtnih žrtev.

Ob predpostavki, da je večino smrtnih žrtev na bojišču povzročil topniški ogenj, in ob predpostavki, da so imeli Rusi v topniškem ognju zlasti v prvih dveh letih posebne vojaške operacije premoč od 10 proti 1 glede na število granat, lahko ponovno domnevamo, da je razmerje med smrtnimi žrtvami med Rusi in Ukrajinci 1 proti 10, to pa pomeni, da če imamo 50.000 smrtnih žrtev na ruski strani, imamo verjetno približno 400 do 500.000 smrtnih žrtev na strani Ukrajine.

Zdi se, da to številko potrjujejo nekateri posamezniki, ki so poskušali narediti štetje na podlagi simetrij v Ukrajini, in nimam pojma, kako resno je bilo to delo. Vem, da je bilo na ukrajinski strani nekaj posameznikov, ki poskušajo opraviti isto delo kot Media Zona za ukrajinsko stran, in prišli so tudi do številke, da je to približno več kot 400.000 smrtnih žrtev.

Ne vem, kakšna je natančna številka, ampak če pogledamo poročila ruske vojske, ruskega ministrstva za obrambo, ki je mimogrede seveda stran v vojni, lahko po eni strani domnevamo, da imajo pristransko mnenje o vsem tem. Tudi sam sem bil z OZN na nekaterih kriznih območjih in sem videl, da je izredno težko oceniti bojne žrtve zaradi megle vojne…

In če pogledam naokoli tukaj v Bruslju, kjer sem, lahko vidim, da imate veliko mladih Ukrajincev, ki so zelo mladi, mislim v poznih 20-ih ali 30-ih, ki bi se lahko borili, vendar imajo raje velike SUV-je in Mercedese tukaj v Bruslju kot odhod na bojišče v Ukrajini.

A če poskušam primerjati podatke za nazaj, kar pomeni nekaj tednov po tem, ko jih je rusko ministrstvo za obrambo objavilo in jih primerjamo s podatki druge strani en mesec kasneje, vidimo, da so bile ruske številke precej natančne.

Zato verjamem temu, kar pravijo Rusi in ne zato, ker navijam za stran X ali Z, ampak na podlagi primerjave njihovih številk s številkami, ki jih lahko dobimo iz Media Zone in iz drugih virov.

In verjetno imajo Rusi glede tega čisto prav, tako da imamo zagotovo neravnovesje glede na število žrtev...

Mimogrede, vidimo, da je to postalo kritično vprašanje za Ukrajino, če k številu žrtev dodate še dejstvo, da veliko ukrajinskih vojakov prebegne…

Že leta 2014 sem delal za Nato mislim, znotraj Nata sem spremljal situacijo med leti 2012 in 2017, bil sem zadolžen za boj proti širjenju osebnega orožja in zaradi te naloge, če želite, sem moral spremljati situacijo v Ukrajini in sem hodil tja tudi zaradi Nata. Že takrat smo opazili, da je bilo ogromno ukrajinskih vojakov, ki so prebegnili.

Večinoma so bili to rusko govoreči vojaki, ki so prebegnili k upornikom, in to se je zgodilo na primer na Krimu, kjer ste imeli skupaj ste imeli 22.000 ukrajinskih vojakov nameščenih na Krimu in po tem, ko se je začela vstaja rusko govorečega prebivalstva, jih je na rusko stran odšlo 20.000 ukrajinskih vojakov, kar pomeni, da je več kot 90 % ukrajinskih vojakov prebegnilo k upornikom. Sami so trdili, da niso hoteli streljati na svoje brate in so zato prebegnili. Enako se je zgodilo v Donbasu, kjer ste imeli en cel poln polk, ki je prebegnil k upornikom, vključno s strelivom in tanki ter oklepnimi vozili…

To je nekaj, kar je vplivalo na ukrajinsko vojsko od začetka te vojne leta 2014 in med posebno vojaško operacijo je to število naraščalo in padalo in danes je znova vse več ukrajinskih vojakov, ki prebegnejo ali verjetno samo zapustijo bojišče, ni nujno, da prebegnejo k Rusom, ampak samo zapustijo ozemlje in to je bil vir skrbi, ker je konec lanskega leta v začetku tega leta ukrajinska vlada zaprosil države Evropske unije za pomoč pri repatriaciji posameznikov, ki bi jih bilo mogoče vpoklicati v ukrajinsko vojsko.

In potem imate to paradoksalno situacijo, da imate evropske države ali evropske vojake, ki se gredo borit v vojno, v kateri se Ukrajinci sami nočejo bojevati.

In če pogledam naokoli tukaj v Bruslju, kjer sem, lahko vidim, da imate veliko mladih Ukrajincev, ki so zelo mladi, mislim v poznih 20-ih ali 30-ih, ki bi se lahko borili, vendar imajo raje velike SUV-je in Mercedese tukaj v Bruslju kot odhod na bojišče v Ukrajini, tako da ta problem še povečuje vprašanje pomanjkanja  vojakov, ki jih je Ukrajina izgubila fizično kot posameznike, poleg tega pa so izgubili tudi zaupanje mladih Ukrajincev.

Imate vedno več posameznikov v Ukrajini, ki se upirajo vpoklicu, poskušajo prebegniti, imate veliko težav v zvezi s korupcijo, ker je bilo v bistvu znano, da lahko plačate in preprosto morate plačati mejni straži s 5000 $ ali kaj podobnega, da zapustite državo in da ste tako de facto izvzeti iz mobilizacije…

In potem imate to paradoksalno situacijo, da imate evropske države ali evropske vojake, ki se gredo borit v vojno, v kateri se Ukrajinci sami nočejo bojevati, in to je opisano celo v moji prvi knjigi o Operaciji Z glede ukrajinskega konflikta.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek