REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: ZDA v primeru jedrske vojne ne bodo rešile Evrope!

Putin: ZDA v primeru jedrske vojne ne bodo rešile Evrope!Putin pripravlja odgovor na teroristične napade Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, X

Eno izmed najbolj trdnih – in lažnih – prepričanj v zahodnih državah je, da so zaščitene pred Rusijo in drugimi grožnjami s strani ZDA in njihovega jedrskega ščita.

Evropejci so brez obrambe pred ruskimi napadi, ZDA pa jih ne bodo zaščitile pred njimi, opozarja evropske voditelje Vladimir Putin.

Da to ni res je sedaj evropske politike na najbolj jasen način opozoril ruski predsednik Vladimir Putin.

Putina so v govoru na Sanktpeterburškem mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF) v petek namreč vprašali o vse bolj bojeviti retoriki iz nekaterih evropskih prestolnic, ki jo je moderator Sergej Karaganov primerjal z zavijanjem hijen.

»Evropejci se morajo zamisliti: Če bodo tisti, s katerimi si bomo izmenjali takšne (jedrske) udarce, izbrisani, ali bi se Američani vključili v takšno izmenjavo, na ravni strateškega orožja, ali ne? Zelo dvomim v to,« je odgovoril Putin.

Ruski predsednik je pojasnil, da imajo tako ZDA kot Rusija dobro razvite sisteme zgodnjega opozarjanja za odkrivanje prihajajočih izstrelkov, evropske članice Nata pa tega nimajo.

»V tem smislu so bolj ali manj brez obrambe,« je dejal Putin o evropskih državah članicah NATO.

Poleg tega je rusko taktično jedrsko orožje »tri do štirikrat močnejše od bomb, ki so jih Američani uporabili proti Hirošimi in Nagasakiju,« je dejal Putin.

»Imamo jih velikokrat več - tako na evropski celini, in tudi če Američani pripeljejo svoje iz ZDA - imamo še vedno velikokrat več.«

Vsaka taka vojna bi imela »neskončno število žrtev«, je opozoril ruski predsednik.

Čeprav ni izključil sprememb ruske jedrske doktrine, je Putin občinstvu povedal, da ta trenutno dovoljuje uporabo jedrskega orožja le v primeru ogrožanja suverenosti in ozemeljske celovitosti države, kar pa se trenutno ne dogaja.

Ni potrebe niti omeniti jedrske eskalacije, saj sta ruska vojska in obrambna industrija učinkoviti in veliko bolj sposobni od svojih nasprotnikov, ko gre za oklepno in zračno moč, je dejal Putin.

Toda Putin je bil dovolj jasen, da se to lahko spremeni – če bodo ZDA in evropske države nadaljevale z zaostrovanjem napadov na Rusijo.

Putinova izjava je ob tem, zanimivo, popolnoma skladna z ocenami najboljših ameriških strokovnjakov, ki so že doslej pravilno napovedovali prihodnje dogodke in tudi razvoj vojne v Ukrajini.

Profesor John Mearsheimer na primer meni, da se bodo v primeru uporabe ruskih taktičnih jedrskih konic v zahodni Ukrajini ali zoper evropske države ZDA preprosto umaknile iz spopada, vsekakor pa ne bodo udarile po Rusiji, še najmanj pa z jedrskim orožjem.

Zaradi lastne varnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek