REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin vrača udarec: Ruski predsednik odobril uporabo ameriških sredstev v Rusiji

Putin vrača udarec: Ruski predsednik odobril uporabo ameriških sredstev v RusijiRuski predsednik je podpisal odlok o proceduri za nadomestilo škode zaradi ameriških protiruskih sankcij. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o postopku za nadomestilo škode, povzročene Ruski federaciji in Centralni banki zaradi dejanj ZDA.

Ruski predsednik je dovolil uporabo ameriškega premoženja v Rusiji, vključno z vrednostnimi papirji, za povračilo, ki ga bo določil pravni odbor.

V skladu z dokumentom ima imetnik avtorskih pravic iz Ruske federacije pravico vložiti pritožbo na sodišče z izjavo o neupravičenem odvzemu lastninskih pravic v zvezi z odločitvijo državnega ali sodnega organa ZDA, pa tudi glede povračila škode, navaja dokument.

V zadevni izjavi je treba navesti oceno škode.

Vlada mora v štirih mesecih spremeniti zakone, potrebne za izvajanje predsedniškega odloka.

Evropska unija je odobrila uporabo prihodkov iz zamrznjenih sredstev ruske Centralne banke za pomoč Kijevu, a kot je povedal češki zunanji minister Jan Lipavski, samo letos bodo izkoristili do tri milijarde evrov, od tega 90 odstotkov za ukrajinsko vojsko.

Na začetku konflikta v Ukrajini so ZDA in njihovi zahodni zavezniki zamrznili 300 milijard dolarjev vredna ruska sredstva. Večina zamrznjenega ruskega premoženja se nahaja v EU, medtem ko imajo ZDA le majhen del.

Washington pa je zelo agresivno zahteval, da se zamrznjena ruska sredstva uporabijo za »obnovo Ukrajine«.

Zamrznjenega premoženja Moskva ne more uporabiti, vendar še vedno pripada Rusiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek