REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin položil cvetje k spomeniku padlim sovjetskim vojakom (VIDEO)

Putin položil cvetje k spomeniku padlim sovjetskim vojakom  (VIDEO)Cvetje tradicionalno polagajo na dan osvoboditve Leningrada od nacističnih zavojevalcev, ki je sledila 872-dnevnemu obleganju. Položil je cvetje tudi na kraj, kjer je pokopan njegov 3-letni brat Viktor, ki je umrl leta 1942 med obleganjem Leningrada. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruski predsednik Vladimir Putin je davi položil cvetje k spomeniku padlim sovjetskim vojakom, umrlim med drugo svetovno vojno.

Spomenik se nahaja v Leningrajski regiji, na levem bregu reke Neve, kjer so v štiridesetih letih prejšnjega stoletja potekali hudi boji proti nacističnim zavojevalcem.

Polaganje cvetja je potekalo ob 80. obletnici osvoboditve Leningrada, ki je sledila 872-dnevnemu obleganju mesta, v katerem je po različnih ocenah umrlo okoli milijon ljudi.

Putin je položil šopek rdečih vrtnic, ovitih s črnim trakom, nato pa se poklonil spomeniku in se pokrižal.

Putin je nato obiskal spominsko pokopališče Piskarevo, kjer je pokopanih približno pol milijona ljudi.

Tudi tam se je poklonil padlim ter položil venec.

Položil je cvetje tudi na kraj, kjer je na istem pokopališču pokopan njegov 3-letni brat Viktor, ki je umrl leta 1942 med obleganjem Leningrada.

Cvetje je v mestu položil tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je danes prispel v Sankt Peterburg in se poklonil padlim vojakom, ki so ubranili Leningrad.

Današnji dan ima posebno simboliko za vse državljane Rusije, še posebej za tiste, ki živijo v Sankt Peterburgu.

Na spominskem pokopališču Piskarevo so se že pred tem zbrali državljani, pa tudi člani različnih organizacij iz različnih delov Rusije in gostje iz drugih držav, ki so se pogumnim prebivalcem Leningrada poklonili tudi s polaganjem cvetja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek