REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin o mirovnih pogajanjih: Na koncu bodo vsi plesali kazačok (VIDEO)

Putin o mirovnih pogajanjih: Na koncu bodo vsi plesali kazačok (VIDEO)Snidenje v Sočiju: Lukašenko in Putin. Vir: Posnetek zaslona
Rusija ni nikoli zavračala pogajanj, če je nasprotna stran pripravljena, naj to pove neposredno in naredi korak k temu, je dejal Putin.

ZDA si dovolijo tudi to, kar sicer same štejejo za zločin, namreč uporabo kasetnega streliva v rokah ukrajinske vojske v polni zmogljivosti, je v soboto dejal ruski predsednik Vladimir Putin na srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Sočiju.

»Washington verjame, da (pri uporabi kasetnih bomb) gre za kaznivo dejanje, vendar si daje pravico, da to sam počne. Prav to je glavni problem mednarodnih odnosov. Zato se nam (Rusiji) velika večina držav pridružuje v boju za ustvarjanje večpolarnega sveta,« je pojasnil predsednik Ruske federacije.

Položaj, ki ga vsiljujejo ZDA, ne ustreza skoraj nikomur, celo ne niti zaveznikom Washingtona, ki jih (Američani) obravnavajo kot podrejene, je dejal Putin.

Za sodelovanje v posebni vojaški operaciji (SMO) v Ukrajini se je prijavilo že 300.000 prostovoljcev, je dodal Putin in izpostavil, da so ti pogumni ljudje pripravljeni žrtvovati svoja življenja za domovino, da bi zaščitili interese Rusije.

Rusija nikomur ne predstavlja grožnje, za razliko od Združenih držav Amerike, ki same pravijo, da grožnje prihajajo iz Bele hiše, je dejal Putin.

»Največjo grožnjo, ki obstaja na svetu, ustvarjajo današnje vladajoče elite, ki same govorijo o tem. Pred nekaj leti je nekdanji obrambni minister, gospod Gates, če se ne motim, rekel, da je največja grožnja sami Ameriki prihaja z ozemlja, kjer se nahaja Kapitol, ali pa Bela hiša je poudaril ruski voditelj.

Kdo je dal zvezi NATO pravico, da ubije Gadafija?

Spomnimo, že ob napadih na Libijo je Putin odkrito spraševal, zakaj zahodne države, če ga res ne želijo ubiti, bombardirajo mesta, kjer je živel libijski voditelj Moamer el Gadafi.

Putin je razkril hipokrizijo Zahoda z opazko, da so nato zahodni uradniki potrdili, da je likvidacija Gadafija res njihov cilj.

Cilj, ki ni bil dovoljen s strani VS OZN.

Tudi Hassan Mafi (spodaj) se sprašuje - kdo je dal zvezi NATO pravico, da ubije Gadafija?

Združene države Amerike so močne, ko gre za besede, pozivajo k mirovnim pogajanjem, v resnici pa poskušajo vse rešiti s silo, sankcijami, finančnimi omejitvami, grožnjami ali vojno, je poudaril Putin.

Tako je komentiral izjavo ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna o mirovnih pogajanjih.

Blinken je namreč dejal, da bosta »Rusija in Ukrajina odplesala svoj tango«.

»Američani sami ne znajo plesati. Tango je prava umetnost, a Ukrajina ne sme pozabiti na svoj narodni ples 'gopak', saj bodo na koncu vsi zaigrali 'barinjo' ali 'kazačok', tradicionalna plesa slovanskih narodov ZSSR. Sicer pa bo plesala tako, kot ji bodo drugi igrali,« je opozoril Putin.

Rusija ni nikoli zavračala pogajanj, če je nasprotna stran pripravljena, naj pove to neposredno in naredi korak k temu, je zaključil.

V Rusiji je gospodarstvo stabilno in zanesljivo, je pred tem izpostavil ruski predsednik.

Po njegovih besedah ​​se stanje gospodarstva Ruske federacije odraža tudi v razmerah v Belorusiji, saj sta obe članici zvezne države in imata na določenih področjih skupne interese in obveznosti, o čemer je bilo govora tudi na tokratnem srečanju.

»Naši evropski partnerji pravijo, da so bili prisiljeni zmanjšati sodelovanje z nami, zaradi tega zdaj trpijo izgube, izgubili so ogromno koristi,« je spomnil Putin.

In v isti sapi zatrdil, da je Rusija vse kompenzirala in da bodo odprta ogromna podjetja na globalni ravni v bližnji prihodnosti.

Putin je beloruskega kolega seznanil tudi s temami nedavnega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Džong-unom in mu posredoval, kaj je bilo povedano o razmerah v regiji in Ukrajini.

»Belorusija, Rusija in Severna Koreja bi morale razmišljati o tristranskem sodelovanju,« je predlagal Lukašenko.

Spomnimo, sobotnje srečanje Putina in Lukašenka je eno od rednih srečanj ruskega in beloruskega predsednika, na katerem razpravljata o odnosih in interakciji med Moskvo in Minskom »predvsem na gospodarskem področju«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek