REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin na 500 km od Berlina Zahodu in Natu poslal močno sporočilo: »Niso pripravljeni na to, kar bo sledilo«

Putin na 500 km od Berlina Zahodu in Natu poslal močno sporočilo: »Niso pripravljeni na to, kar bo sledilo«Kremelj poroča, da je »Putinovemu letalu sledilo 9 Natovih letal«. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj obiskal Kaliningrad, iz Kremlja pa so sporočili, da ta obisk ruske eksklave med Poljsko in Litvo ne predstavlja sporočila državam Nata.

Je pa ruski voditelj ob tej priložnosti namenil ostre besede Zahodu.

Po pisanju tujih medijev je »kljubovalni« Putin med nenadnim potovanjem v rusko eksklavo Zahodu poslal predrzno grožnjo.

Ruski voditelj je namreč opozoril, da države, ki mejijo na ozemlje Baltskega morja, niso pripravljene na tisto, »kar bo sledilo«, potem ko so se mnoge odločile porušiti sovjetske vojne spomenike.

»To je osupljiva nevednost in nerazumevanje, kje živijo, kaj počnejo in kaj bo sledilo,« je Putin povedal študentom Baltske zvezne univerze Immanuel Kant.

Letalu ruskega predsednika je sledilo devet letal držav Nata in Švedske, pišejo ruski mediji.

In to: Beech 350 King Air ALSR (elektronsko izvidniško letalo) francoskih zračnih sil; Boeing RC-135V Rivet Joint (veliko strateško izvidniško letalo) Velike Britanije; Natov Boeing RC-135V Rivet Joint (letalo za radarsko zaznavanje in nadzor dolgega dosega); dve letali nemškega letalstva eurofighter typhoon; Natovo letalo Airbus A330-243MRTT, ki zagotavlja podporo pri polnjenju bojnih letal; Saab S100D argus iz Švedske (letalo za radijsko zaznavanje in vodenje na dolge razdalje) in Gulfstream IV S102B korpen (elektronsko izvidniško letalo) - prav tako iz Švedske.

»To nikakor ni sporočilo državam Nata. Ko predsednik obišče regije Ruske federacije, to ni sporočilo državam Nata.

Glavna naloga predsednika ni pošiljanje sporočil, ampak to, kar počne že vrsto let - delo na razvoju naših držav in naših regij, razvoju gospodarstva, projektov za socialno-ekonomski razvoj določenih regij,« je dejal Dmitrij Peskov novinarjem, odgovarjajoč na vprašanje, »Kakšno sporočilo pošilja Putin (Zahodu) ob obisku Kaliningrajske regije?«.

Peskov je poudaril, da Rusija Litve ni prosila za neposredni zračni koridor v Kaliningrajsko regijo.

Na vprašanje agencije TASS, ali so bili za Putinov let v Kaliningrad sprejeti dodatni varnostni ukrepi, je tiskovni predstavnik Kremlja dejal, da so posebni varnostni ukrepi vedno sprejeti, ko gre za predsednika države, in tako je bilo tudi zdaj.

»Seveda so bili tudi tokrat sprejeti varnostni ukrepi. Vloženi so bili vsi napori, da se zagotovi varnost vodje države,« je včeraj dejal Peskov.

Povedal je, da je Kaliningrad sestavni del Rusije in da je pomembno, da je celotna regija podprta s strani države.

Kaliningrajska regija je ločena od preostale Rusije in obkrožena s članicami Nata.

Blizu Kaliningrada je ključni koridor Suwalki, ki se nahaja na meji med Litvo in Poljsko, med zaveznico Moskve Belorusijo in rusko enklavo, ki velja za »Ahilovo peto Nata«.

Kaliningrad se nahaja 530 kilometrov od Berlina, glavnega mesta Nemčije.

273 kilometrov od Varšave na Poljskem in 305 km od Vilne, glavnega mesta Litve.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek