REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvič po 65 letih: Največja ameriška letalonosilka spremenila smer, se pripravlja na »manevre« ali na vojno?

Prvič po 65 letih: Največja ameriška letalonosilka spremenila smer, se pripravlja na »manevre« ali na vojno?Zaostreni odnosi med Rusijo in zaveznicami iz ZDA ter zvezo NATO se opažajo tudi na svetovnih morjih. Skrbi predvsem napotitev najsodobnejše in največje ameriške letalonosilke na sever, blizu za Rusijo pomembnega Arktičnega kroga. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zaostreni odnosi med Rusijo in zaveznicami iz ZDA ter zvezo NATO se opažajo tudi na svetovnih morjih.

V zadnjem času je med udarne novice prišla vest o nenadni spremembi misije letalonosilke ameriške mornarice USS Gerald Ford in njene flotile ter njihove napotitve v Oslo na Norveškem ter nato severno in vzhodno nad Arktični krog.

Ko je letalonosilka Gerald Ford 2. maja zapustil svojo bazo v Norfolku v Virginiji, je ameriška mornarica objavila, da se odpravlja v Sredozemlje kot zamenjava za letalonosilko USS George H.W. Bush.

Glede na uradne objave je bila to prva operativna uvedba letalonosilke Gerald Ford s popolnim kompletom letal na krovu.

Mornarica je nato nenadoma spremenila smer največje in najmodernejše ameriške letalonosilke. Nato so 24. maja letalonosilka Gerald Ford in spremljevalne ladje pristale v Oslu, kar je bil po poročanju lokalnih medijev prvi tovrstni obisk na Norveškem v 65 letih.

Vaje - Norveška
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Norveški obrambni minister je sporočil: »To je konkreten izraz našega tesnega odnosa z ZDA in dokazuje voljo do kolektivne obrambe in odvračanja.«

Norveški tisk je tudi poročal, da bo ameriška letalska skupina plula proti severovzhodu nad Arktičnim krogom, da bi se pridružila letalom in plovilom več držav Nata za začetek vaje Arctic Challenge Exercise 29. maja.

Natova napoved te vaje se je pojavila 25. maja.

V napovedi so opredeljene lokacije vaje in navedena letala držav Nata, ki sodelujejo. Udeležba letalonosilke Gerald Ford ni bila omenjena. Obvestilo finskih zračnih sil je prav tako izpustilo omembo flotile ameriške mornarice.

Ameriška letalonosilka bi lahko s svojim letali predstavljala dodaten pritisk na Rusijo, ki bi morala zaradi odvračanja grožnje preusmeriti del svojih sil proti severu – kar bi koristilo Ukrajini.

Pri tem ne smemo pozabiti, da se bodo največje zračne vaje zveze NATO začele 12. junja in zavlekle v julij.

To bi lahko bil tudi čas ukrajinske »protiofenzive«.

Ameriška letalonosilka bi lahko s svojim letali predstavljala dodaten pritisk na Rusijo, ki bi morala zaradi odvračanja grožnje preusmeriti del svojih sil proti severu – kar bi koristilo Ukrajini.

Po doslej objavljenih operativnih zemljevidih je območje vaje Norveške, Švedske in Finske v Norveškem in Barentsovem morju, več kot tisoč kilometrov severovzhodno od Sankt Peterburga.

Vir: Posnetek zaslona

Ruska stran je prispetje ameriške letalonosilke ob obalo Norveške označila za »nelogično in škodljivo.«

»Na severu ni vprašanj, ki bi zahtevala vojaško rešitev, niti vprašanj, ki bi zahtevala zunanje posredovanje,« je rusko veleposlaništvo objavilo na svojem Twitter profilu.

Iz Moskve ni bilo posebnega odziva na to novico.

Je pa nedavno Sergej Lavrov izjemno ostro opozoril Washington, da jih Američane Atlantski ocean, če ne bodo pazljivi, ne bo zaščitil.

»Retorika Lavrova še nikoli ni bila tako ostra. Očitno je Rusija začela izgubljati potrpljenje z ZDA,« ugotavljajo kitajski analitiki.

Zmogljivosti sodobnega ruskega orožja so namreč takšne, da Atlantski ocean ne bo mogel zaščititi Američane pred uničujočimi posledicami njegove uporabe. Razdalja več tisoč kilometrov do cilja za to rusko orožje ne bo velika ovira.

»Biden in drugi zahodni voditelji morajo slišati opozorila Rusije in ustrezno prilagoditi politiko.«

»V nasprotnem primeru bodo ustvarjeni pogoji za resnejšo vojno krizo,« menijo strokovnjaki s Kitajske.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že večkrat opozoril, da bo Rusija v primeru ogrožanja uporabila vse orožje, tudi jedrsko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek