REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva uredba notranjega ministra, ki ga išče FBI, ni nič 'punck-rockovska': Prepoved protestov in protirežimskih gesel!

Prva uredba notranjega ministra, ki ga išče FBI, ni nič 'punck-rockovska': Prepoved protestov in protirežimskih gesel!Nič več protestov. Vir: Twitter

Talibani poskušajo zatreti proteste proti svoji vladavini s prepovedjo demonstracij in sloganov, ki nimajo uradne odobritve.

V prvem odloku novega ministra za notranje zadeve v talibanski vladi Sirajudina Hakanija, za katerega so Združene države razpisale tiralico zaradi terorizma, so talibani namreč opozorili svoje nasprotnike, da morajo imeti pred vsakim protestom dovoljenje ali pa se bodo soočili s »hudimi posledicami«, piše Guardian.

Odkar so talibani prišli na oblast, je bilo v Kabulu in nekaterih drugih večjih mestih organiziranih več manjših protestov, ki pa so jih talibanske skupine hitro in brutalno zatrle v kali.

Prepoved protestov je sledila po tem, ko so talibani utrdili svojo oblast po nedavnem zlomu zadnjega uporniškega območja v dolini Panjšir, severno od Kabula.

V ocene, da so talibani punck-rockerji islama in da so pričeli kazati bolj tolerantno naravo svoje oblasti je bil nedavno prepričan tudi komentator Dnevnika Ervin Hladnik-Milharčič.

Spomnil je, da so talibani obljubili drugačno politiko, kot je bila pred 20 leti.

Ker je znano, da so se v Afganistanu po padcu Kabula pričeli pojavljati tudi prvi protesti, je vprašanje novinarke zaneslo tudi na to področje.

»Pri Tadžikih na severu so že protesti. Ja, hvala bogu. Pazi, talibi so zmagali vojno proti nam. Dobro. Zdaj je vprašanje, če so zmagali tudi politično vojno za družbo. To, da protesti so, pomeni, da je družba še vedno živa, ne glede na slike iz Kabula. Ampak potrebno pa je upoštevati, da so talibani punk-rockerji islama. To je tako kot Laibach v 80. letih. Pri nas je oblast ljudska in tako bo, kot mi rečemo. In treba je pač, jaz mislim, zares gledati, kje so realno, kje so pazljivi, da ne pohodijo manjšin, ki zagotavljajo stabilnost družbe in ki, če jih sešteješ, tvorijo, večino Afganistana,« je dejal Hladnik-Milharčič.

Ervin Hladnik-Milharčič  Vir: Posnetek zaslona
Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

In sedaj vidimo, kako se ta punck-rock po afganistansko izvaja.

Ampak prav nič po laibachovsko, kajti slovenska skupina Laibach, tako kot tudi punck-rockerji kjerkoli, nikoli niso imeli oblasti in niso zatirali druge.

In sedaj je jasno, da je bilo povzdigovanje talibanov na raven rockerjev še en nespreten poskus opravičevanja islamskega radikalizma, kar je v Sloveniji sicer v številnih medijih precej običajno.

Delite članek