REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pretirana panika zaradi »omikrona«? Kako je nov sev ocenila zdravnica, ki je prva opozorila na »nenavadne« simptome?

Pretirana panika zaradi »omikrona«? Kako je nov sev ocenila zdravnica, ki je prva opozorila na »nenavadne« simptome?Angelika Coetzee in cepljenje dečka s Pfizerjem v JAR. Vir: Twitter

Dr. Angelique Coetzee, članica upravnega odbora Južnoafriškega zdravniškega združenja, je 18. novembra prvič opazila sicer zdrave bolnike, ki so kazali nenavadne simptome.

»Njihovi simptomi so bili tako različni in tako bolj blagi od tistih, ki sem jih zdravila prej,« je Coetzee dejala za Telegraph.

»To je bolezen z blagimi simptomi, kot so boleče mišice in utrujenost. Ljudje se dan ali dva ne počutijo dobro. Do zdaj smo zaznali, da okuženi ne izgubijo okusa in vonja. Morda imajo rahel kašelj. Ni izrazitih simptomov. Od okuženih se nekateri trenutno zdravijo na domu,« je dejala.

Coetzee je poročala o približno dveh ducatih svojih pacientov, ki so bili pozitivni na koronavirus in so pokazali te nove simptome.

Uradnike in druge zdravnike je opozorila na možnost, da se je pojavila nova različica, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nato v petek zares označila za varianto omikron.

Številne države so se v petek tudi takoj odločile, da ustavijo zračna potovanja iz Južne Afrike kot odziv na novice o novi, potencialno bolj prenosljivi različici koronavirusne bolezni covid-19, ki je bila odkrita v Južni Afriki.

Znanstveniki pravijo, da je zaskrbljujoča zaradi velikega števila mutacij in hitrega širjenja med mladimi v Gautengu, najbolj naseljeni provinci v državi.

Večina bolnikov v tej pokrajini je bila moških.

Ti so trdili, da so »utrujeni«, polovica pa jih je bila necepljenih. Bolniki so bili različnih starosti in narodnosti.

Po njeni oceni je prav zato, ker se je sicer povečalo število okužb v tej državi, ne pa tudi napotitev v bolnišnico, potrebno odreči paničnemu odzivu in počakati na več podatkov.

Coetzee je začela o vsem tem takoj obveščati druga afriška zdravniška združenja in razpravljati o različnih simptomih in kot »en zelo zanimiv primer« navedla stanje šestletnega otroka z vročino in »zelo visokim utripom.«

Vendar zdravnica opozarja, da bo potrebno zelo podrobno spremljati potek bolezni pri starejših in necpljenih, saj bi bile pri njih lahko posledice veliko hujše.

Kritizirala pa je tudi pretirano oster odziv drugih držav na odkritje omikrona v Južnoafriški republiki (JAR).

Tudi sama je prepričana, da je bila država kaznovana s prekinitvijo mednarodnih povezav, ker ima zelo dobro razvito sekvencioniranje virusov.

Po njeni oceni je prav zato, ker se je sicer povečalo število okužb v tej državi, ne pa tudi napotitev v bolnišnice, potrebno odreči paničnemu odzivu in počakati na več podatkov.

Delite članek