REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Premirje v Gazi je znak, da Hamasa ni mogoče premagati

Premirje v Gazi je znak, da Hamasa ni mogoče premagatiIzrael ni uspel doseči nobene pomembne zmage proti Hamasovim borcem in nič ne kaže, da jo bo dosegel v prihodnje. Vir: Posnetek zaslona, X

Potem ko je Izrael večkrat zavrnil premirje s Hamasom in idejo označil za »smešno«, je Tel Aviv naposled privolil v štiridnevno prekinitev sovražnosti v Gazi in izmenjavo ujetnikov.

Šest tednov smrti in uničenja, ki naj bi po napovedih izraelskih in zahodnih voditeljev morali privesti do uničenja Hamasa, je zdaj okrepilo podobo palestinskega gibanja v arabskem svetu in širše.

»Štiridnevno premirje, ki je bilo uveljavljeno ta petek, je prineslo olajšanje tistim, ki jih je vojna najbolj prizadela na območju Gaze, a je v marsičem pomenilo katastrofo za izraelsko vlado. Medtem ko se ženske in otroci, ki jih imata v ujetništvu Hamas in Izrael, ponovno združujejo s svojimi družinami, grozi nadaljnja vojna. Čeprav ljubljeni izpuščenih zdaj praznujejo, bodo naslednji koraki ključni pri določanju končnega izida 46-dnevne bitke, ki je zdaj prekinjena. V tem času se zdi, da je ideja, da mora Hamas izginiti, postala nič več kot le puste sanje,« piše Robert Inlakesh, politični analitik, novinar in ustvarjalec dokumentarnih filmov, ki trenutno živi v Londonu, v Veliki Britaniji.

Štiridnevno premirje, ki je bilo uveljavljeno v petek, je prineslo olajšanje tistim, ki jih je vojna najbolj prizadela na območju Gaze, a je v marsičem pomenilo katastrofo za izraelsko vlado.

Poročal in živel pa je tudi na palestinskih ozemljih ter trenutno dela za Quds News.

Generalna skupščina Združenih narodov je 27. oktobra ob bučnem aplavzu sprejela resolucijo, v kateri je pozvala k premirju za ustavitev spopadov na območju Gaze.

Čeprav je bila nezavezujoča resolucija sprejeta z večino 120 glasov za, sta jo Izrael in ZDA odločno zavrnila.

Poziv k premirju, ki so ga predložile arabske države, je Gilad Erdan, izraelski veleposlanik pri ZN, označil za »obrambo nacističnih teroristov.«

To se je zgodilo potem, ko je Hamas brez pogojev izpustil štiri izraelske civilne talce, in sicer iz humanitarnih razlogov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in drugi v njegovi izredni vojni vladi so večkrat navedli, da imajo za cilj zatreti Hamas in zavezniške palestinske oborožene skupine v Gazi, ter da se z njimi nočejo pogajati.

Šest tednov trajajoče obstreljevanje in bombardiranje gosto naseljenih civilnih območij v oblegani palestinski enklavi, ki se je prelevilo tudi v kopensko vojno, je po nekaterih ocenah terjalo že več kot 20.000 življenj, Hamasa pa ni odpravilo.

Pravzaprav izraelske sile niso mogle pokazati niti enega samega pomembnega vojaškega dosežka proti palestinskim oboroženim skupinam.

Hamasovi borci
Hamasovi borci. Vir: Posnetek zaslona, X
Medtem ko Hamas trdi, da je v zadnjih dveh tednih spopadov napadel 355 izraelskih vojaških vozil, in objavlja video dokaze o desetinah napadov, izraelskim silam ni uspelo ubiti visokih voditeljev Hamasa, s silo osvoboditi talcev, odkriti glavnih mrež predorov ali celo objaviti dokaze, da so na bojišču ubili precejšnje število borcev Hamasa. Ob tem Izrael trpi ogromno gospodarsko škodo.

Medtem ko Hamas trdi, da je v zadnjih dveh tednih spopadov napadel 355 izraelskih vojaških vozil, in objavlja video dokaze o desetinah napadov, izraelskim silam ni uspelo ubiti visokih voditeljev Hamasa, s silo osvoboditi talcev, odkriti glavnih mrež predorov ali celo objaviti dokaze, da so na bojišču ubili precejšnje število borcev Hamasa.

Ob tem Izrael trpi ogromno gospodarsko škodo.

Po poročanju finančnega časopisa Calcalist je bila vojna v Gazi na začetku ocenjena na približno 50 milijard dolarjev, kar je približno 10 odstotkov izraelskega BDP.

Poleg tega naj bi izraelska vojska utrpela izgube v obveščevalni in nadzorni opremi vzdolž svoje severne meje zaradi napadov, ki jih je izvedla libanonska skupina Hezbolah.

Jemenski Ansarallah je ob tem v Rdečem morju zasegel tudi ladjo v lasti izraelskega poslovneža, kar je močno prizadelo trgovino v južnem pristaniškem mestu Eilat.

Tu pa so tudi težko določljive dolgoročne posledice na izraelski turistični sektor ali naložbe v njegovo visokotehnološko industrijo.

Hamasovi borci
Borci palestinskega Hamasa. Vir: Posnetek zaslona, X

Poleg tega smo bili priče neizmernemu pritisku na ameriške sile po vsej Siriji in Iraku, z vsakodnevnimi napadi na vojaške objekte ZDA, z edinim namenom pritiska na Washington, da prisili Netanjahuja na konec izraelskih napadov na Gazo.

Po vsem arabskem svetu splošna javnost prav tako bojkotira izraelske in zahodne izdelke v obsegu brez primere, zlasti podjetja, kot je McDonalds, ki so izkazala podporo izraelski vojski.

Ostro kritizirana so tudi očitna dvojna merila političnih in gospodarskih elit kolektivnega Zahoda ter njihovih medijev, saj so BBC in ostali očitno pristransko poročali o vprašanju Palestine in Izraela.

Šest tednov trajajoče obstreljevanje in bombardiranje gosto naseljenih civilnih območij v oblegani palestinski enklavi, ki se je prelevilo tudi v kopensko vojno, je po nekaterih ocenah terjalo že več kot 20.000 življenj, Hamasa pa ni odpravilo.

Namesto da bi bil uničen, pa Hamas ni le preživel, ampak postaja vse bolj priljubljen.

Medtem ko je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna ponujala razne izgovore za izraelske invazije in bombardiranje bolnišnic na območju Gaze, pri čemer je trdila, da je Hamas ohranil pomembno prisotnost na mestih, kot je nedavno napadena bolnišnica al-Shifa, se je ves svet dvignil v ogorčenju nad grozodejstvi Izraela, ki jih je zagrešil na palestinskem ozemlju.

Vodja OZN za pomoč, Martin Griffiths, je humanitarno katastrofo v Gazi označil za »najhujšo doslej« in jo razume kot neposredno posledico tega, da ZDA niso potegnile »nič rdečih črt« za vedenje Izraela v Gazi.

Medtem Hamas niza zmago za zmago.

Brigadam Qassam, oboroženem krilu Hamasa, ki je 7. oktobra začel napad na Izrael, je uspelo preusmeriti pozornost sveta nazaj na vprašanje Palestine, osvoboditi politične zapornike v izraelskih priporih, hkrati pa so zadale udarec za udarcem eni od najmočnejših vojaških sil na svetu.

Od Kerryjevega mirovnega načrta, ki je bil neuspešna pobuda pod administracijo Baracka Obame, ameriška vlada ni vložila nobenega resničnega truda v ustvarjanje preživetja palestinske države.

Pravzaprav do 7. oktobra nihče ni govoril o palestinski državi, temveč je bil poudarek na vprašanju savdsko-izraelske normalizacije.

Očitno je bilo skupno prepričanje izraelske in ameriške vlade, da je Hamas mogoče zadržati z občasnim izdajanjem pomoči Katarju, medtem ko naj bi palestinske oblasti okrepili samo za spopadanje s številnimi milicami, ki so se oblikovale na Zahodnem bregu v zadnjih dveh letih.

Danes pa ves svet govori o oblikovanju palestinske države.

Vprašanje zaščite statusa quo v mošeji Al-Aksa v Jeruzalemu je prav tako resno na regionalnem dnevnem redu, medtem ko se vlada Benjamina Netanjahuja bliža h klavrnemu koncu.

Brigadam Qassam, oboroženem krilu Hamasa, ki je 7. oktobra začel napad na Izrael, je uspelo preusmeriti pozornost sveta nazaj na vprašanje Palestine, osvoboditi politične zapornike v izraelskih priporih, hkrati pa so zadale udarec za udarcem eni od najmočnejših vojaških sil na svetu.

»Če se Izrael in njegovi zahodni podporniki odločijo za nadaljnjo eskalacijo konflikta, namesto da bi našli mirno rešitev, grozi, da se bo vojna razširila v širši regionalni konflikt kar bo grožnja stabilnosti vseh vpletenih držav.

Prizadevanje za sporazum o prekinitvi ognja lahko uvede novo obdobje v konfliktu, v katerem bo Hamas obstal. Mir je v interesu celotne regije, videli smo, kaj ima izraelska vojska za ponuditi in to ni povzročilo poraza palestinskih oboroženih skupin, ker je zadala le smrtni udarec civilistom v Gazi.

To bo težka pilula za zahodne vlade, a edina rešitev za zaščito življenja civilistov in zagotovitev izpustitve vseh zapornikov bo mirna rešitev, ne pa več nasilja,« sklepa Robert Inlakesh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek