REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažni pogum: Zakaj je Tanja Fajon lahko obiskala Bližnji vzhod ravno v času »zahvalnega premirja«?

Lažni pogum: Zakaj je Tanja Fajon lahko obiskala Bližnji vzhod ravno v času »zahvalnega premirja«?Sponzor potovanja in slovenska zunanja ministrica: Med tem koncem tedna za Zahvalni dan NI vojne. Ubijanje se bo nadaljevalo, ko se bodo Američani v ponedeljek vrnili na delo. Slovenska zunanja ministrica pa se bo vrnila domov, iz še vedno nepriznane Palestine. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je pokazala, da ima občutek za »pravi timing.«

Na bližnjevzhodno turnejo se je – opasana z zaščitnim jopičem – podala v trenutku, ko je bilo med Hamasaom in Izraelom razglašeno premirje.

Na Bližnjem vzhodu se je zavzemala za mir, se srečevala tudi z uradnimi predstavniki palestinskih oblasti na Zahodnem bregu ...

A nikoli ni odšla tako daleč, da bi spregovorila o možnosti slovenskega priznanja Palestine kot države.

Kot lahko vidimo iz tvita (zgoraj), ki ga je objavilo slovensko zunanje ministrstvo, se je ministrica Tanja Fajon srečala tudi z razvipitim izraelskim zunanjim ministrom Elijem Cohenom.

Gre za še enega sionističnega skrajneža v izraelski vladi, ki je na taisti dan, ko se je srečal s Fajonovo, grobo napadel predsednika vlade Španije in premierja Belgije z izmišljeno obtožbo, češ da podpirata terorizem.

Premier španske vlade Pedro Sánchez si je to obtožbo prislužil, ker je v govoru pred izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Jeruzalemu poudaril, da je število ubitih civilistov v izraelskih napadih na Gazo »neznosno«.

Oba visoka evropska politika, prvi iz države, ki trenutno predseduje Svetu EU, in drugi iz države (Belgije), ki vodenje EU prevzame s 1. januarjem, sta si namreč prislužila Cohenov neutemeljen očitek, češ da podpirata terorizem le zato, ker sta kritizirala Izrael zaradi vojnih zločinov storjenih nad palestinskim prebivalstvom.

Prav tako sta grajala Izrael zaradi zločinov proti človečnosti, Cohen pa se je nato spravil še na španskega in belgijskega veleposlanika v Tel Avivu:

Spomnimo, španski premier je na egiptovski strani prehoda Rafa opozoril, da Izrael ne upošteva pravil humanitarnega prava.

»Ubijanje nedolžnih civilistov, vključno s tisoči fantov in deklic, je popolnoma nesprejemljivo,« je opozoril Sánchez.

Španski zunanji minister José Manuel Albares pa je obsodil »lažne, neprimerne in nesprejemljive obtožbe Izraela«, ki jih je izstrelil Cohen in napovedal, da to ne bo minilo brez posledic.

Fajonova je v Izraelu nastopila veliko bolj spravljivo do Izraela.

Ob tem je njen obisk dokazal, da Slovenija predvidljivo sledi ameriški politiki, ki je neobjektivna in soodgovorna za izraelski genocid nad Palestinci.

Slovenska zunanja ministrica se je tako kot ameriški politiki srečala z izraelskimi politiki in s predstavniki Palestincev na Zahodnem bregu, ni pa obiskala Gaze, ki je na udaru izraelskega bombardiranja.

Znano je tudi, da PLO, ki vlada na Zahodnem bregu izgublja vpliv in da je zelo odvisen od oblasti Izraela, povsem drugače pa je s Hamasom, ki vlada v Gazi.

A tja si Fajonova kljub premirju ni upala ali mogla.

In če ni smela obiskati Gaze, potem bi lahko mirno zavrnila tudi obisk vse bolj osamljenega Izraela, ne pa da ga diplomatsko dejansko podpira s svojimi obiski.

Fajonova med obiskom v Izraelu očitno tudi ni bila tako pogumna kot njen španski kolega, njen vljudnostni obisk Izraela pa je bil mogoč ravno v tem času le zaradi neke posebnosti v odnosih med ZDA in Izraelom.

Na to posebnost opozarja urednik Joe Lauria v Consortium News.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in predsednik ZDA Joe Biden namreč vesta, da bosta oba v resnih težavah, če izgubita podporo Američanov, pravi Joe Lauria in opozarja, da zato čas premirja ni bil naključno izbran.

Izrael je pri uresničevanju svojih interesov na Bližnjem vzhodu že dolgo odvisen od ameriške vojaške pomoči in diplomatske podpore.

Zadnja stvar, ki jo Biden in Netanjahu potrebujeta v teh štirih dneh, je, da se Američani ob prenajedanju soočijo z več podobami genocida in pomanjkanja. Biden potrebuje ta premor med Zahvalnim dnevom tako kot Netanjahu.

Brez takšne podpore, zlasti v času odprte vojne, je dvomljivo, da bi Izrael lahko dolgo sledil svojim ciljem v Gazi.

Ameriški politiki pa so pri nadaljevanju svoje politične kariere prav tako odvisni od podpore Izraela in judovskega lobija v ZDA.

Toda na koncu so tako izraelski kot ameriški politiki odvisni od podpore ameriškega ljudstva.

Predvsem med mladimi Američani, med katerimi so tudi številni Judje.

Že obstaja trend, da mladi Američani Izraelu ne dajejo več brezpogojne podpore.

To je postalo očitno z naraščajočo priljubljenostjo gibanja za bojkot, deinvestiranje in sankcije zoper Izrael med ameriško mladino, zaradi česar so posamezne ameriške zvezne države sprejele zakone, ki prepovedujejo to gibanje.

Spoznanje, da je bil Izrael ustanovljen z etničnim čiščenjem Palestincev se je s sedanjim izraelskim napadom na Gazo samo še okrepilo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in predsednik ZDA Joe Biden vesta, da sta oba v resnih težavah, če izgubita podporo Američanov.

Biden že čuti jezo ameriških volivcev zaradi svojega ravnanja z Gazo.

Na predsedniški tekmi za stolček v Ovalni pisarni naslednje leto se lahko poslovi od ključne države Michigan s številnim prebivalstvom arabskih korenin.

Toda ankete kažejo, da tudi številni ameriški demokrati po vsej državi močno ne odobravajo tega, kar počne Izrael.

Američani palestinskih korenin so 16. novembra vložili tožbo na zveznem sodišču, naj nemudoma prisili Bidna, državnega sekretarja Antonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina, da prenehajo zagotavljati dodatno orožje, denar ter vojaško in diplomatsko podporo Izraelu.

Obtožni predlog Centra za ustavne pravice v tožbi trdi, da so »obtoženci bili obveščeni o nevarnosti genocida vsaj od 9. oktobra, če ne že od 7. oktobra, prek javnih in široko razširjenih izjav in dejanj izraelskih uradnikov, s katerimi so bili v tesnem, rednem stiku in posvetovanju, o tem pa so bili obveščeni tudi preko uradnikov Združenih narodov in drugih virov o kazalcih genocida, ki so se od takrat samo še povečali.«

Vir: Posnetek zaslona, X

»Ali je torej naključje, da 4-dnevno premirje, ki omogoča kameram, da prikazujejo tovornjake s hrano, ki dostavljajo pomoč prebivalcem Gaze, sovpada s 4-dnevnim praznikom zahvalnosti v ZDA?

Zahvalni dan je zloglasen zaradi družinskih prepirov o politiki. To je čas, ko si preobremenjeni Američani oddahnejo in začnejo razmišljati o svetu. Imajo čas za kritičen ogled novic.

Zadnja stvar, ki jo Biden in Netanjahu potrebujeta v teh štirih dneh, je, da se Američani ob prenajedanju soočijo z več podobami genocida in pomanjkanja. Biden potrebuje ta premor med Zahvalnim dnevom tako kot Netanjahu. Oba morata preprečiti, da bi podpora Američanov padla,« je opozoril Joe Lauria.

Zahvalni dan (Thanksgiving day) je sicer državni praznik, ki ga na različne datume praznujejo v Združenih državah Amerike, Kanadi, Grenadi, Sveti Luciji in Liberiji.

Med tem vikendom za Zahvalni dan zato ni vojne. Ubijanje se bo nadaljevalo, ko se bodo Američani v ponedeljek vrnili na delo. Slovenska zunanja ministrica pa se bo vrnila domov, iz še vedno nepriznane Palestine.

Začel se je kot dan zahvale za blagoslove letine in preteklega leta.

Netanjahu je obiskoval srednjo šolo v Filadelfiji.

Študiral je na MIT in živel v New Yorku kot veleposlanik Izraela pri OZN.

Njegov angleški naglas je ameriški.

Netanjahu odlično pozna Ameriko, njene praznike in psihologijo.

O Filadelfiji je rekel: »Precej dober del mojega intelektualnega kapitala je bil razvit v tem mestu.«

Ob prazniku zato vsako leto posname celo posebno video sporočilo namenjeno Američanom.

Netanjahu ve, da je moč za končanje te vojne na koncu v rokah Američanov, ki jih mora pridobiti.

Tako Biden kot Netanjahu sta v preteklih krvavih tednih brutalnega bombardiranja civilnega prebivalstva Gaze odločno zavračala kakršno koli prekinitev ognja, dokler ni napočil pravi čas.

Med tem koncem tedna, za Zahvalni dan, zato ni vojne.

Ubijanje se bo nadaljevalo, ko se bodo Američani v ponedeljek vrnili na delo.

Slovenska zunanja ministrica pa se bo vrnila domov, iz še vedno nepriznane Palestine. To pa bi lahko dosegla kar doma, ne da bi se sploh premaknila iz Ljubljane.

Ampak za to je potreben pravi, ne pa zaigran pogum v zaščitnem jopiču, sredi premirja in pred kamerami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek