REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael »na bojni nogi« s Španijo in Belgijo: Kako sta Sánchez in De Croo razjezila Netanjahuja

Izrael »na bojni nogi« s Španijo in Belgijo: Kako sta Sánchez in De Croo razjezila NetanjahujaSánchez in De Croo s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Vir: Posnetek zaslona, X

Tel Aviv se je spustil v diplomatski spor s Španijo in Belgijo, potem ko je države Evropske unije obtožil podpiranja terorizma, ker so Izrael kritizirale zaradi brutalnega bombardiranja Gaze v katerem so izraelske bombe od 7. oktobra doslej ubile 15.000 civilistov, od tega skoraj 6000 otrok.

Zunanja ministra Izraela in Španije sta izmenjala ostre besede, potem ko sta španski premier Pedro Sánchez in njegov belgijski kolega Alexander De Croo nadaljevala obisk na Bližnjem vzhodu.

Sánchez je v govoru pred izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Jeruzalemu dejal, da je število ubitih civilistov v izraelskih napadih na Gazo »neznosno«.

Španski premier je na egiptovski strani prehoda Rafa dejal, da Izrael ne upošteva pravil humanitarnega prava.

»Ubijanje nedolžnih civilistov, vključno s tisoči fantov in deklic, je popolnoma nesprejemljivo,« je dejal Sánchez.

Sánchez na prehodu Rafa. Vir: Posnetek zaslona, X

Enako je dejal De Croo, kar je sprožilo oster odziv izraelskega zunanjega ministra Elija Cohena.

»Obsojamo lažne trditve premierjev Španije in Belgije, ki podpirata terorizem,« je zapisal Cohen.

»Izrael deluje v skladu z mednarodnim pravom in se bori proti morilski teroristični organizaciji, ki je hujša od Islamske države in izvaja vojne zločine in zločine proti človečnosti,« je dejal Cohen.

Madrid je bil presenečen nad tem odzivom, je dejal španski zunanji minister José Manuel Albares.

Albares je obsodil »lažne, neprimerne in nesprejemljive obtožbe Izraela«.

Albares je v isti sapi opozoril, da je potrebno odziv Izraela obravnavati »posebej resno«, saj je uperjen proti španskemu premierju, čigar država predseduje Svetu EU, in voditelju Belgije, ki bo ta položaj prevzel 1. januarja.

De Croo je na prehodu Rafa dejal, da mora izraelska vojska spoštovati mednarodno humanitarno pravo.

»Ubijanje civilistov se mora zdaj ustaviti.

Preveč ljudi je ubitih.

Uničenje Gaze je nesprejemljivo. Ne moremo sprejeti, da se družba uničuje na način, kot to (Izrael) počne,« je dejal belgijski premier.

Diplomatski spor je izbruhnil na dan, ko je Hamas izpustil 24 talcev, medtem ko je Izrael izpustil 39 palestinskih zapornikov v okviru štiridnevnega dogovora o prekinitvi ognja.

Ko se je skliceval na to začasno premirje, je Cohen izjavil: »Po premoru bomo nadaljevali bojne operacije, dokler Hamasova oblast na območju Gaze ne bo odpravljena in vsi talci izpuščeni.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek