REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomno: Mueller ni odkril "dogovarjanja" med Trumpom in Rusijo med predsedniškimi volitvami leta 2016

Prelomno: Mueller ni odkril Robert Mueller

Generalni tožilec ZDA William Barr je pravkar objavil povzetek poročila posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, v katerem je zapisano, da njegova preiskava ni našla dokazov o dogovarjanju ("collusion") med Trumpovo kampanjo in Rusijo med predsedniškimi volitvami leta 2016.

Trditev, da »ni bilo dogovarjanja« je sicer ves čas – najmanj 200 krat doslej – javno ponavljal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Pogosto je tudi trdil, da je preiskava zoper njega »lov na čarovnice« in da je Mueller v preiskavo vključil same prepričane demokrate, ki ga ne marajo.

Poročilo sicer Trumpa eksplicitno ne razglaša za nedolžnega, toda prav to so Trump in njegovi pristaši izostavili kot bistvo zadeve takoj po objavi povzetka preiskave. Mueller namreč "ni prišel do sklepa" niti v zvezi z vprašanjem, ali je Trump oviral preiskovalne organe, kot poroča Los Angeles Times. 

Trump je izrecno zapisal, da je bila "sramota za državo", da je moral skozi ta proces poskusa njegove odstavitve, ki pa je "propadel."

To je najpomembnejši sklep preiskave, ki bo zagotovo imel zelo pomembne posledice, tako za ZDA kot tudi preostanek sveta. Sklep Muellerjevega poročila bo namreč zagotovo pomagal tudi Donaldu Trumpu, ki se mu s tem že nasmiha še en mandat leta 2020.

Mueller-Trump

Res je sicer, da nekatere druge preiskave zoper Trumpa še potekajo, toda brez obtožnice ali kakšnega drugega trdnejšega sklepa iz Muellerjevega poročila, ki bi neposredno obremenil Donalda Trumpa je malo verjetno, da bi samo to lahko ogrozilo kariero sedanjega predsednika ZDA.

Ključen stavek se glasi, da preiskava »ni ugotovila, da bi člani Trumpove administracije sodelovali v konspiraciji ali koordinirali svoje aktivnosti z rusko vlado v njenih aktivnostih vplivanja na volitve,« piše v poročilu. Skratka, da je Rusija poskusila vplivati na volitve – z reklamami, hekerji, razkrivanjem podatkov – je očitno (za ZDA) dokazano, neposredna povezava s Trumpom pa ni dokazana.

Breaking News

Kljub nekaterim tesnim sodelavcem, ki so že obsojeni, kot na primer vodja Trumpove kampanje Paul Manafort, odvetnik Michael Cohen, in nekdanji svetovalec Roger Stone preiskava ni odkrila neposrednega dogovarjanja i zato posebni preiskovalec tudi ne bo vložil novih obtožnic. Prav »nobene ameriške osebe ali Trumpovi uradniki« naj ne bi sodelovali v poskusih Rusije, da vpliva na izid volitev.

Trumpu pa se odpira pot, da svoje zveste tovariše amnestira.

Glavni krivec za vpletanje naj bi bila Agencija za raziskave interneta (Internet Research Agency, ki naj bi razširjala dezinformacije in izvajala operacije na družbenih omrežjih, da bi povzročila neenotnost in zmedo.

V njej naj bi sodelovali ruski hekerji,  ki naj bi pisma Hillary Clinton in njenih sodelavcev predali Wikileaksu. Robert Mueller je obtožil Rusijo, da stoji za to organizacijo, Rusija pa vpletenost zanika.

Donald Trump in Michael Cohen

Pravosodni odbor predstavniškega doma bo sicer Muellerjevo poročilo še posebej natančno prebral, da bi ugotovili, ali je Trump morda oviral pravico in poskusil nezakonit vplivati na potek preiskave.

Drug odbor pa ocenjuje, ali je Trump z plačilom »denarja za molk« porno igralkam, predvsem Stormy Daniels, prekršil tudi zvezno volilno zakonodajo.

Vendar pa ni verjetno, da bo kdorkoli sedaj obtožil predsednika, ki je na funkciji (»sitting president«). Trumpu pa se odpira pot, da svoje zveste tovariše - amnestira.

Na koncu bo tako največji osmoljenec njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen, ki je jasno razkril vse nezakonitosti predsednika ZDA, naposled pa bo morda edini čepel v ječi.

Pravna država »po ameriško.«

Komentarji