REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok: Mueller končal s preiskavo brez obtožnice zoper Trumpa, Wikileaks ponuja milijon dolarjev za celotno poročilo

Šok: Mueller končal s preiskavo brez obtožnice zoper Trumpa, Wikileaks ponuja milijon dolarjev za celotno poročiloMueller-Trump

Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da je v petek posebni preiskovalec Robert Mueller III po skoraj dveh letih (oziroma 22 mesecih) končal s preiskavo o morebitnem »dogovarjanju« ameriškega predsednika Donalda Trumpa s predstavniki Rusije v času predsedniške kampanje leta 2016.

Poročilo je že poslal v oceno ameriškemu generalnemu tožilcu Williamu Barru. Istočasno je o koncu njegovega dela tožilec Barr že obvestil kongres. Sedaj je na vrsti zapiranje njegovega urada, kar bo vodil Mueller s še nekaj sodelavci.

WikiLeaks je ponudil nagrado milijon dolarjev tistemu, ki jim bo dostavil celotno poročilo.

»Pišem vam…da je posebni preiskovalec Robert S. Mueller III končal s svojo preiskavo o vpletanju Rusije v volitve leta 2016 in povezane zadeve,« in dodal, da bo o glavnih sklepih preiskave obvestil kongres »že za ta vikend.«

Tiskovna predstavnica bele hiše Sarah Huckabee Sanders je odgovorila, da so »naslednji koraki odvisni od generalnega tožilca Barra,« in da bodo spremljali proces, ob tem pa zatrdila, da v Veli hiši niso bili obveščeni o glavnih zaključkih preiskave.

Trumpova odvetnika Rudy Giuliani in Jay Sekulow sta dejala, da sta »vesela, da je bilo poročilo predano« in da čakata naslednje korake. Gre pa seveda predvsem za vprašanje, ali naj bo poročilo dostopno javnosti in v kakšnem delu – samo deloma ali v celoti.

Robert Mueller

Demokrati si želijo objavo celotnega poročila, med republikanci pa je več skeptikov, ki menijo, da bi taka objava lahko škodovala nacionalni varnosti – in njihovi stranki.

Po nekaterih informacijah ki so pricurljale v ameriške medije pa je Mueller preiskavo končal brez konkretnih obtožb na račun predsednika Donalda Trumpa. Doslej je sicer sprožil 37 obtožnic proti različnim osebam (tudi vodji kampanje, nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost in drugim), ki so bile v zvezi s to preiskavo obtožene ali spoznane krive za različne prestopke, kot so laganje preiskovalnim organom, kršitve finančne zakonodaje in podobno. Med njimi so bili tudi nekateri pomembni sodelavci Donalda Trumpa.

Nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je bil za finančne zlorabe obsojen na 47 mesecev zapora, nato pa zaradi obtožb, povezanih s preiskavo, še na dodatnih 43 mesecev. Svetovalec za državno varnost Michael Flynn je priznal, da je FBI-ju lagal glede srečanj z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Svetovalec med kampanjo George Papadopoulos je osumljen, da je poskušal organizirati sestanke med Trumpom in ruskimi predstavniki. Trumpov odvetnik Michael Cohen je priznal, da je kongresu lagal o Trumpovih nepremičninskih projektih v Moskvi. Svetovalec v Trumpovi kampanji in Trumpov tesen zaupnik Roger Stone pa je bil obtožen vplivanja na priče.

Mueller je vložil obtožnice tudi proti trinajstim državljanom Rusije, ki soza pravosodje ZDA nedosegljivi, dvanajstim ruskim obveščevalcem in trem ruskim pravnim osebam.

'Le kako so izpustili Trumpa s trnka?' je voditelj Chris Matthews vprašal novinarja Kena Dilaniana.

Da ni obtožnic zoper Trumpa in celo ne dolgo napovedanega zaslišanja, kar bi lahko sprožilo proces odpoklica, je presenetilo tudi številne ameriške novinarje.

»Le kako so izpustili Trumpa s trnka?« je voditelj Chris Matthews vprašal reporterja do Trumpa kritične televizije NBC Kena Dilaniana.

Novinar je odgovoril, da je verjetno, da bi se Trump v primeru zaslišanja skliceval na peti amandma in privilegije izvršne oblasti, kar bi privedlo do dolgega i zapletenega pravnega procesa, kar »ni bilo vredno napora.« Mnogi tudi ocenjujejo, da se je Mueller preprosto držal pravila, da se predsednika, ki je na oblasti v ZDA pač – ne obtožuje. In da je možno, da bo poročilo ne glede na to »zelo slabo« za Trumpa, ki pa bo na koncu v očeh javnosti izpadel »bolje«, kot so to pričakovali mnogi.

Medtem pa je organizacija WikiLeaks že ponudila nagrado milijon dolarjev tistemu, ki jim bo dostavil celotno poročilo, da bi ga lahko objavili.

 

Komentarji