REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posebna enota nemške policije ukinjena - zaradi neonacizma

Posebna enota nemške policije ukinjena - zaradi neonacizmaNemčija: Posebna enota policije SEK razpuščena zaradi poveličevanja nacizma. Vir: Twitter

V nemškem mestu Frankfurt na Majni je bila razpuščena posebna policijska enota.

Odločitev prihaja le dan po razkritju domnevnih skrajno desničarskih ekstremističnih tendenc številnih članov posebne policijske enote.

To je sporočil nemški notranji minister po koncu preiskave o izmenjavi ekstremističnih in neonacističnih vsebin članov posebne policijske enote v svojih »skupinskih klepetih.«

Poveljstva za posebne operacije, znanega kot SEK, v mestu ne bo več, je na četrtkovi tiskovni konferenci dejal Peter Beuth, notranji minister osrednje nemške dežele Hessen in dodal, da je vodstvo teh specialcev doseglo »popoln neuspeh« pri svojem delu.

Napoved prihaja le dan po razkritju domnevnih skrajno desničarskih ekstremističnih tendenc številnih članov posebne policijske enote.

Približno 20 članov SEK, tako aktivnih kot nekdanjih, naj bi si v klepetih posebne delovne skupine izmenjevalo vsebino, ki je spodbujala sovraštvo.

Sporočila naj bi vsebovala tudi podobe Adolfa Hitlerja in svastike, torej simbole, ki so v sodobni Nemčiji prepovedani, pa tudi žalitve prosilcev za azil.

Beuth je priznal, da domnevna skupna besedila in slike kažejo, da so »nekateri člani« SEK v resnici »desničarski skrajneži«, in da to zahteva, da se sile prestrukturirajo in vzpostavijo popolnoma na novo.

Pripadniki SEK  Vir: FB
Pripadniki SEK. Vir: FB

Enota je bila sicer odgovorna za odziv v kriznih situacijah na najvišji ravni, vključno z odzivom na primere zajetja talcev in protiterorističnimi operacijami. Veljala je za elitno enoto.

Toda sedaj je zaradi »nesprejemljivih kršitev« enota ukinjena.

Vendar težave niso bile samo v enoti, pač pa predvsem v poveljniški strukturi.

»Na nižji in srednji ravni je treba ustvariti popolnoma novo kulturo vodenja,« je poudaril notranji minister.

Po ugotovitvah tajne preiskave so bili nadrejeni pripadniki enote v klepetalnicah seznanjeni z nacističnimi vsebinami - vendar niso ničesar storili.

Vendar Nemčija pri teh zadevah ne pozna milosti: Nihče od preiskovanih policistov, starih med 29 in 54 let, ne bo več delal v specialnih enotah, verjetno pa bodo tudi odpuščeni iz hesenške policije, je dejal Beuth in dodal, da se bodo rezultati preiskav nadaljevali »z disciplinskimi ukrepi in obtožnicami.«

Policija Sek   Vir: thelocale.de
Pripadniki SEK, nekoč. Zdaj jih čakajo obtožnice in odpoved delovnega razmerja. Vir: Twitter

Za zdaj ni bilo dokazov, da bi zaprta enota komunicirala z drugimi skupinami, »a preiskava je na samem začetku,« je opozoril notranji minister.

Politično motivirani zločini v Nemčiji sicer v zadnjem času naraščajo.

Skrajno desničarski prekrški so v 20 letih v Nemčiji dosegli rekordno število.

Na razpustitev enote so se odzvale tudi stranke, ki večinoma podpirajo odločitev notranjega ministra, razen stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), v kateri menijo, da je razpustitev enote nesorazmerna.

Obratno pa v Levi stranki menijo, da je za takšno stanje kriva tudi država.

»Neprestano govorjenje o 'posameznih primerih', trivializacija kazenskih zadev in pometanje škandaloznih primerov pod preprogo predstavljajo sistem je dejala podpredsednica stranke Janine Wissler za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zveni znano?

Delite članek