REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poročilo: pregon kristjanov je enak genocidu, kristjani najbolj preganjana verska skupina na svetu

Poročilo: pregon kristjanov je enak genocidu, kristjani najbolj preganjana verska skupina na svetuŽrtev napadov na kristjane v Šrilanki. Vir: Pixsell

Pregon kristjanov je v nekaterih primerih enak »genocidu«, kristjani pa so »daleč najbolj preganjana verska skupina« na svetu, piše v najnovejšem poročilu, ki je bilo pripravljeno za britansko zunanje ministrstvo.

V poročilu so zapisani šokantni dokazi o tem, da je pregon kristjanov danes hujši kot kadarkoli v preteklosti. Zunanji minister Velik Britanije Jeremy Hunt je zaradi potiskanja tega vprašanja »pod preprogo« v javnem diskurzu okrivil kulturo »politične korektnosti«, zaradi česar je pregon kristjanov postala »pozabljena tema.«

Sri Lanka, napadi Vir:Pixsell
Policisti pred eno od cerkva v Šrilanki, po zadnjem velikonočnem napadu na manjšino kristjanov v tej državi. 

Kot je zapisano v poročilu, je na svetu kar 245 milijonov kristjanov preganjanih v 50 državah, podatki pa kažejo, da se število preganjanih dviguje iz leta v leto, za okoli 30 milijonov na leto.

Na svetu je kar 245 milijonov kristjanov preganjanih v 50 državah, podatki pa kažejo, da se število preganjanih dviguje iz leta v leto, za okoli 30 milijonov na leto.

Zunanji minister Velike Britanije je ob tem napovedal, da bo uporabil ves diplomatski vpliv države, da bi ubranil kristjane tam, kjer jih napadajo zaradi vere in ocenil, da je bil problem v preteklosti zanemarjen tudi zaradi »napačnega strahu«, da bi odpiranje tega vprašanja lahko interpretirali kot »kolonialistično.«

Kristjani naj bi bili preganjani bolj kot pripadniki vseh drugih ver, še posebej pa v državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

Napadajo jih še posebej ekstremistične skupine v Siriji , Iraku, Egiptu, severovzhodni Nigeriji in na Filipinih, pa tudi v Indiji in na Kitajskem.

Preganjanje kristjanov Vir:Twitter
Pregon kristjanov po svetu: v poročilu so očitno pozabili na Balkan in še posebej na Kosovo, kjer je večinsko muslimansko prebivalstvo zažgalo veliko število pravoslavnih cerkva in pod nadzorom mednarodnih sil uspešno izvedlo etnično čiščenje.

Zadnja različica poročila bo objavljena to poletje in bo vključevala tudi velikonočne napade na kristjane v Šrilanki.

Hunt je o tem perečem problemu spregovoril med obiskom Etiopije v Adis Abebi.

Britanski zunanji minister je tudi ocenil, da »smo vsi skupaj zaspali« ob tem vprašanju, predvsem zato, ker »smo kristjani in imamo kolonialno preteklost.«

Delite članek