REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pogled v bojišče prihodnosti: Ameriško letalstvo vadi z »robotskimi psi«

Pogled v bojišče prihodnosti: Ameriško letalstvo vadi z »robotskimi psi«Robotski pes. Vir: Screenshot CNN

Ameriška vojska je te dni izvedla nenavadne vojaške vaje, pri katerih so sodelovali »robotski psi.«

Robotski štirinožci so se pojavili na izhodni rampi ameriškega transportnega letala, nato pa pogumno zakorakali na letališko stezo letališča blizu puščave Mojave.

Robotski štirinožci so se pojavili na izhodni rampi ameriškega transportnega letala, nato pa pogumno zakorakali na letališko stezo letališča blizu puščave Mojave.

Šlo je za nenavaden »pogled v prihodnost« in v bojišče, na katerem bodo nekega dne delovali vojaki - ob sodelovanju z roboti.

Istočasno pa je šlo za največji ameriški eksperiment z novo tehnologijo.

Robotske pse so poslali na teren pred vojaki, da bi tako s temi roboti najprej podrobno pogledali, ali jim morda ne preti kakšna nevarnost.

Pri tem pa so robotski psi samo ena komponenta v nizu podobnih novotarij, ki so v ZDA povezana v ABMS oziroma gre za Napredni sistem za vodenje na bojišču.

Robotski pes

Will Roper, pomočnik sekretarja za nabave v ameriškem letalstvu namreč opozarja, da bodo vojaki v prihodnosti na bojišču soočeni s pravo »poplavo informacij«  in se bodo morali zato zanašati na sintezo vsega, ki bo narejena v nanosekunadah, če želijo biti uspešni.

»Ocenjevanje podatkov je pomemben vir bojevanja, ne manj pomemben, kot so gorivo za letalstvo ali sateliti in je ključ do naslednje vojne«, opozarja Roper.

Ob zadnjih manevrih so zato preizkusili svoje znanje na kar 30 različnih lokacijah.

Robotski psi imajo ob tem nekaj prednosti.

Robotski pes
Robotski pes. Vir: Screenshot YouTube

Informacije zbirajo z različnimi senzorji, pri tem pa je rešitev z nogami za premikanje po terenu boljša zaradi »zmanjšane mehanske kompleksnosti, če jih primerjamo z drugimi roboti z nogami ali celo roboti z gosenicami,« piše na spletni strani podjetja, ki je izdelalo robota z imenom »A Ghost Robotics Vision 60.«

Ocenjevanje podatkov je pomemben vir bojevanja, ne manj pomemben, kot so gorivo za letalstvo ali sateliti.

Izdelalo ga je podjetje Ghost Robotisc.

Povezava vseh informacij v enoten tok obveščanja je trenutno najpomembnejša naloga za ameriško armado.

»Naši vojaki in njihova poveljstva se morajo boriti s spletno hitrostjo, če želijo zmagati,« je dejal poveljnik generalštaba ameriškega letalstva, general Charles Brown Jr.

Delite članek