REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strašljivo: Ko roboti preverjajo izvajanje ukrepov socialne distance

Strašljivo: Ko roboti preverjajo izvajanje ukrepov socialne distanceNova realnost: Štirinožni robot, ki opravlja delo policije ...

»To je tako strašljivo. S kamerami opremljeni štirinožni robot patruljira po parku v Singapurju in skrbi za uveljavitev socialne distance v času pandemije Covida-19. Kaj prihaja za tem?,« se je vprašala ena od uporabnic družbenih omrežij.

»Ena od najbolj odbitih in najbolj distopijskih zadev, ki sem jih videl od začetka pandemije; grozljiv, s kamerami opremljen štirinožni robot, ki patruljira po parku Bishan-Ang Mo Kio v Singapurju, da bi - za zdaj - opozarjal na socialno distanco. Poglejte si ta strah,« je zapisal znani novinar Glenn Greenwald, ki je pred nekaj leti svetu, s pomočjo žvižgača Edwarda Snowdena razkrival vsesplošno vohunjenje velikih tajnih služb.

Gre samo za enega od primerov, kako se tudi zaradi pandemije vse bolj širi uporaba modernih tehnologij.

Na Kitajskem, pa tudi v Italiji z droni že na daleč merijo temperaturo ljudi, ki se gibljejo na prostem.

Vprašani mora robotovi kameri pokazati osebno izkaznico, tako da policisti, ki ga nadzorujejo, preverijo upravičenost gibanja na prostem.

In tudi v Tuniziji so v začetku aprila na ulicah opazili samovozeče robote, ki skrbijo za »socialno distanco.«

Če na skoraj praznih ulicah Tunisa ta robot koga zagleda, se mu približa in ga vpraša, zakaj je zunaj.

Vprašani mora nato robotovi kameri pokazati svojo osebno izkaznico, tako da lahko policisti, ki ga nadzorujejo, preverijo njegove podatke in upravičenost gibanja na prostem.

Robot ima termovizijske kamere in se premika s pomočjo tehnologije LIDAR.

Izdeluje ga podjetje Enova Robotics, cene pa niso želeli izdati.

Na video posnetku, ki je objavljen na Twitterju lahko vidimo, kako je robot pošteno nadrl nekega mimoidočega, ki robotu/policistu ni znal pojasniti, zakaj se nahaja na ulici namesto za stenami svojega doma ...

Delite članek