REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podvodni Orel vznemiril NATO: Ruska jedrska podmornica je nepričakovano vstopila v Baltsko morje

Podvodni Orel vznemiril NATO: Ruska jedrska podmornica je nepričakovano vstopila v Baltsko morjePodmornica Orel

Na severnem krilu zveze NATO že od četrtka z vso pozornostjo spremljajo, kje se bo pojavila nova ruska jedrska podmornica razreda Oscar-II, ki je zaplula v Baltsko morje.

V tem morju Rusija običajno uporablja navadne diesel-električne podmornice, ki sicer lahko nosijo tudi manevrirne rakete dolgega dosega, vendar pod vodo e morejo ostati prav dolgo.

Prihod jedrske podmornice je zato za NATO in baltske države presenetljiva novica.

Posodobljene podmornice razreda Oscar-II (projekt 949-AM) lahko namreč nosijo 72 manevrirnih raket.

Prihod jedrske podmornice je zato za NATO in baltske države presenetljiva novica. Nobena med njimi nima z manevrirnimi raketami oborožene jedrske podmornice.

Vstop podmornice je bilo mogoče spremljati tudi preko javno dostopnih virov.

Ko je šla pod »Mostom velikega pasu« je to morala pluti po površini, zato jo je bilo za nekaj trenutkov mogoče ujeti na površin morja.

Podmornica je najverjetneje Orel (K-266), ki naj bi bila tudi ena od udeleženk pomorske parade v St. Petersburgu 26. julija letos.

Podmornica Oscar razreda - Orel
Podmornica Orel: Spredaj izstreljuje torpeda in protipodmorniške izstrelke, v 24 nagnjeih ceveh pa ima 72 izstrelkov Oniks, Kalibr ali Zircon. Poganjata jo dva jedrska reaktorja. Za seboj vleče conar, ima pa tudi kapsulo za reševanje.

Podmornica Orel je posebna zato, ker je modernizirana in lahko prenaša izstrelke P-800 Oniks, s katerimi so nadomestili prejšnje rakete P-700 Granit.

Gre za supersonične rakete, ki lahko napadejo tako ladje kot cilje na kopnu.

Prav tako lahko uporabi rakete 3M14K Kalibr, ki so podobni ameriškim Tomahawkom.

Omenjene rakete so vse manjše od »Granitov«, zato jih podmornica lahko nosi več – namesto 24 sedaj 72.

Po tri v vsaki cevi.

Jedrska podmornica Orel

Obe vrsti raket pa so že preizkusili v realnih bojih v Siriji. Ista podmornica bi v prihodnosti lahko nosila tudi izstrelke 3M22 Zircon, ki letijo osemkrat hitreje od zvoka in proti katerim v tem trenutku še ni obrambe.

Vstop tak močno oborožene podmornice zato, kot poroča Forbes, izziva zaskrbljenost med baltskimi državami, med katerimi nobena nima z manevrirnimi raketami oboroženih jedrskih podmornic.

Spremljanje podmornic pod vodo pa je seveda nekoliko težja operacija.

Vendar je vstop podmornice najverjetneje povsem miroljuben in povezan s parado. Ni prvič, da velike podmornice sodelujejo v takšni paradi pred obalami Peterburga.

Leta 2017 je sodelovala podmornica Tajfun, največja na svetu, leta 2018 je bila podmornica Orel, lani pa podmornica razreda Oscar-II Smolensk.

Da bi vstopile v Baltik pa morajo ruske podmornice pluti med ožino, ki leži med Švedsko in Dansko, ali pa vstopiti pod Mostom velikega pasu.

Jedrska podmornica Orel

Kadar podmornice pljujejo posamično skozi danske ozemeljske vode, jim svojih prehodov po načelu neškodljivega prehoda ni potrebno napovedovati Danski.

To je potrebno le, kadar bi skupaj plule tri podmornice ali več njih.

Ne glede na to pa jo članice zveze NATO ves čas spremljajo.

Odnosi med Rusijo in NATO zaveznicami že leta niso dobri. Nad morjem so podmornico zato že spremljala letala C-130 Hercules.

Spremljanje podmornic pod vodo pa je seveda nekoliko težja operacija.

In prav zato jih seveda izdelujejo in pošiljajo na operacije pred obale drugih držav – da praviloma velike sile s tem pokažejo, da navkljub vsem informacijam o oboroženih silah nasprotnic še vedno obstaja nekaj neznanega in da se prav zato konflikti in napadi – ne splačajo.

 

Delite članek