REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podtikanje: konvoje napadli Ukrajinci, žrtve med civilisti, ki so želeli na ruska ozemlja pa pripisali - »zločinskim Rusom«

Podtikanje: konvoje napadli Ukrajinci, žrtve med civilisti, ki so želeli na ruska ozemlja pa pripisali - »zločinskim Rusom«Ukrajinska vojska z raketami nad begunce, zločin pa pripisala Rusiji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V zahodnih medijih je na dan, ko so nekdanje regije Ukrajine podpisale sporazume o pridružitvi Rusiji, odjeknila novica o novem, barbarskem zločinu – Moskve.

Obstreljevanje kolone beguncev je namreč za seboj pustilo 24 mrtvih.

Medije, ki so na veliko ponavljali trditve ukrajinskih medijev in državnih organov, češ da so konvoj napadli »Rusi«, pa ob tem očitno ni niti najmanj zmotila zelo povedna »podrobnost«, da so bili ti begunci ubiti v trenutku, ko so želeli oditi na – rusko ozemlje.

Po navedbah lokalne uprave so bili cilj napada namreč avtomobili, ki so poskušali vstopiti v del regije Zaporožje, ki je pod ruskim nadzorom.

Zakaj bi torej ruske sile obstreljevale civiliste, ki želijo prebežati v Rusijo in so sami Rusi, ali pa gre za prebivalce (morda tudi Ukrajince), ki želijo živeti v območju, ki bo del Rusije?

Da so konvoj ljudi, ki so hiteli z ukrajinske prebežati na rusko stran obstreljevali Rusi, lahko verjamejo le tisti, ki so v enaki meri prepričani, da je Rusija razstrelila lastne plinovode Severni tok 1 in 2, streljala na jedrsko elektrarno pod lastnim nadzorom, napadla zapor z zaprtimi pripadniki bataljona Azov, ki jih je pred tem žive ujela v Mariupolu...

Ali pa z raketo »Točka -U«, ki jo uporablja le ukrajinska vojska - bombardirala postajo v Kramatorsku, polno Rusov.

Vladimir Rogov, visoki uradnik v regiji Zaporožje, ki ga je imenovala Rusija je na Telegramu zapisal, da je bil tarča napada konvoj avtomobilov, ki je potoval z ozemlja pod nadzorom Ukrajine v regijo Zaporožje, ki je razglasila neodvisnost od Kijeva in jo je Rusija v četrtek priznala kot osamosvojeno, samostojno državo.

»Zgodilo se je na avtomobilski tržnici na avtocesti Orekhovskoe, kjer se oblikujejo konvoji za vstop v regijo,« je zapisal.

»24 ljudi, vključno z 11 moškimi in 13 ženskami, je bilo ubitih, 36 jih je bilo ranjenih, vključno z otroci,« je dejal uradnik.

Po besedah ​​Rogova so ljudje, ki so bili tarče, protestirali in blokirali ceste v začetku tega tedna ter zahtevali, da jim ukrajinske oblasti dovolijo vstop v del regije, ki jo nadzoruje Rusija.

»Potem so k njim pristopili uradniki iz varnostne službe Ukrajine (SBU) in policije, ki so jim odkrito grozili in rekli, da jim bo žal za to, kar počnejo,« je zapisal.

In nato je sledil napad.

Vodja administracije v regiji Zaporožje je nato ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega obtožil, da se je s tem, ko je ukazal napad, »skušal maščevati prebivalcem Zaporoške regije, potem ko so se na referendumu odločili za pridružitev Rusiji.«

Rogov je vztrajal, da je bil ukrajinski napad na konvoj izveden z namenom, da bi krivdo pripisali Rusiji.

Kijevski guverner regije Zaporožje je namreč trdil, da za granatiranjem stojijo ruske sile.

Vodja ukrajinske enote za odstranjevanje bomb, policijski polkovnik Sergej Ujrjumov je za Reuters povedal, da Rusi »vedo, da se tukaj oblikujejo kolone za odhod na zasedena ozemlja ... Ne gre za naključje. To je popolnoma namerno.«

Ljudje, ki so bili tarče, so protestirali in blokirali ceste v začetku tega tedna ter zahtevali, da jim ukrajinske oblasti dovolijo vstop v del regije, ki jo nadzoruje Rusija. Potem so k njim pristopili uradniki iz varnostne službe Ukrajine (SBU) in policije, ki so jim odkrito grozili in rekli, da jim bo žal za to, kar počnejo.

Po besedah ​​Ujrjumova so bile v napadu na konvoj uporabljene rakete S-300.

Po poročanju Guardiana naj bi kolono zadelo 16 raket.

Na napad se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Moskvo obtožil maščevanja za neprekinjen in uspešen ukrajinski odpor proti invaziji.

»Tako delujejo le absolutni teroristi, ljudje, za katere v civiliziranem svetu ni prostora,« je dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

Zelenski je v isti sapi opozoril, da »Putin miroljubne Ukrajince cinično pobija«, ker da je že zdavnaj izgubil vso svojo človečnost.

Podoben napad ukrajinskih sil se je v četrtek zgodil v vzhodni regiji Harkova.

Najmanj 30 ljudi, vključno z otroki, je bilo ubitih, potem ko se je konvoj beguncev, ki je poskušal vstopiti v Ljudsko republiko Lugansk, znašel pod intenzivnim topniškim bombardiranjem, so sporočile oblasti LRL.

Tudi te napade so zahodni mediji seveda brez razmišljanja – pripisali Rusom, čeprav je šlo za ljudi, ki iz ozemelj pod nadzorom ukrajinskih oblasti bežijo v nove regije Rusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek