REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po ruskem receptu: Evropa zaradi spora glede Zahodne Sahare ostaja tudi brez poceni alžirskega plina

Po ruskem receptu: Evropa zaradi spora glede Zahodne Sahare ostaja tudi brez poceni alžirskega plinaSonatrach - Alžirija. Vir: Telegram, posnetek zaslona

V ozadju gospodarskih pritiskov Zahoda proti Rusiji se energetske bitke vodijo tudi na drugih gospodarskih bojiščih, predvsem pa v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Jasno je le, da bo plin iz Alžirije za EU odslej zelo drag – in to šele tedaj, če bo sploh na voljo

In Evropski uniji ter Združenim državam Amerike nikjer ne gre zelo dobro.

Bližnjevzhodne države zelo počasi povečujejo črpanje nafte in plina, azijske države odkrito profitirajo ob kupovanju cenejših ruskih energentov in se ne želijo pridružiti sankcijam zoper Rusijo, afriške države pa so večinoma na strani – Moskve.

To dejstvo je razkrila tudi nedavna video konferenca voditeljev afriških držav z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v kateri so od preko 50 povabljenih sodelovali le štirje afriški voditelji.

Bruselj je tako že v začetku junija opozoril Alžirijo, da razveljavitev pogodbe o prijateljstvu, dobrih sosedskih odnosih in sodelovanju s Španijo, ki je bila podpisana leta 2002, pomeni tudi ogrožanje interesov celotne EU.

Rafinerija, Španija
Rafinerija, Španija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Alžirija je namreč ena od ključnih dobaviteljev naravnega plina Evropi, takoj za Rusijo in Norveško.

EU želi povečati nakupe plina iz Alžirije, hkrati pa zmanjšati nakupe plina v Rusiji.

Toda tudi ta načrt je, vse kaže, splaval po vodi…

»Odločitev Alžirije nas globoko skrbi. Ocenjujemo posledice dejanj Alžirije, še posebej instrukcije finančnim institucijam, da prekinejo transakcije med obema državama, kar pomeni avtomatsko kršitev sporazuma o pridružitvi med EU in Alžirijo,  še posebej na področju trgovine in investicij. To bo vodilo do diskriminacije ene od članic EU in bo negativno vplivalo na pravice EU, opredeljene v tej pogodbi,« je zapisal visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Josep Borrell.

Borrell ocenjuje, da so dvostranski odnosi Španije in Alžirije »del odnosov z EU«, ob tem pa je področje trgovine v izključni pristojnosti EU, da bi lahko Bruselj onemogočil »vse nevarnosti proti eni od njenih članic.«

Istočasno je Španija naredila še en korak – alžirski plin je pričela izvažati nazaj v Afriko, v Maroko, ki je zaradi krize v odnosih z Alžirijo ostal brez alžirskega plina.

Vendar v tem primeru tudi ta manever – očitno ni uspel…

Evropska komisija je izdala podobno sporočilo in pozvala k povečanju izvoza alžirskega plina v EU.

Vendar so njene pristojnosti omejene in več od tega ne more storiti.

Alžirija je medtem napovedala odstop od mednarodne pogodbe s Španijo iz leta 2002, istočasno pa prekinila ves uvoz in izvoz med državama.

In razlog?

Špansko stališče do Zahodne Sahare, ki je blizu stališčem Maroka in nasprotno stališčem Alžirije.

Alžirija podpira Polisario, gibanje, ki si prizadeva za neodvisnost Zahodne Sahare, nekdanje španske kolonije, za katero pa v Maroku menijo, da je del Maroka in se borijo proti gibanju.

Polisario - enote
Borci Polisaria, ki se - tudi s pomočjo Alžirije - borijo proti Maroku. Vir: Wikipedia, posnetek zaslona

Maroko je Zahodni Sahari sicer pravkar dal avtonomijo, to pa je razbesnelo vodstvo v Alžiriji, ki podpira eksterno samoodločbo (odcepitev) tam živečega ljudstva.

Za zdaj sicer vse kaže, da Alžirija ne bo popolnoma prekinila dobav plina Evropi. Vendar pa bi lahko kupce v Španiji, Italiji in drugih južnoevropskih državah, ki se oskrbujejo z alžirskim plinom v prihodnje presenetile bistveno višje cene plina.

Španija je napovedala, da bo v zvezi s tem sporom Alžiriji dala »primeren odgovor«.

Za zdaj sicer vse kaže, da Alžirija ne bo popolnoma prekinila dobav plina Evropi.

Vendar pa bi lahko kupce v Španiji, Italiji in drugih južnoevropskih državah, ki se oskrbujejo z alžirskim plinom v prihodnje presenetile bistveno višje cene plina.

Gre za enak recept, kot ga je uporabila tudi Rusija.

Alžirski energetski gigant Sonatrach namreč razmišlja o več možnostih, vključno z delno povezavo cen s kratkoročnimi cenami na trgih v pogodbah, ki so bile zgodovinsko povezane s ceno surove nafte Brent, so povedali viri.

To pa pomeni, da bo tudi cena alžirskega, ne le ruskega plina za evropske države v prihodnje – bistveno višja

Toda istočasno je Španija naredila še en korak – alžirski plin je pričela izvažati nazaj v Afriko, v Maroko, ki je zaradi krize v odnosih z Alžirijo ostal brez alžirskega plina.

In zelo mogoče je, da se bo na to znova odzvala Alžirija.

Jasno je le, da bo plin iz Alžirije za EU odslej zelo drag.

In to šele tedaj, če bo sploh na voljo

Delite članek