REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po ameriški »materi vseh bomb« sedaj svojo »mater vseh bomb« pokazala še Kitajska

Po ameriški »materi vseh bomb« sedaj svojo »mater vseh bomb« pokazala še KitajskaKitajski bombnik H-6K v spremstvu lovcev J-11 Vir:Xinhua

Kitajska je pokazala uničujočo moč svoje največje konvencionalne bombe. Njeno moč presegajo le še jedrske konice, odvrgli pa so jo iz bombnika H-6K.

Posnetke je objavila kitajska korporacija severne industrije oziroma Norinco. O tem je poročal tudi kitajski časnik v angleškem jeziku Global Times.

Bombo odvrženo iz letala je nosil reaktivni bombnik H-6K. Prikazana je tudi velika eksplozija, kraj preizkusa bombe pa ni znan.

Podjetje je zanikalo, da naj bi bila bomba »termobarična«, torej taka, ki zaradi velike temperature dobesedno »posrka« ves kisik iz okolice. Gre pa za svojevrsten odgovor na podoben ameriški preizkus velike konvencionalne bombe.

Njeno moč presegajo le še jedrske konice, odvrgli pa so jo iz bombnika H-6K

Trinajstega aprila lani je namreč ameriška vojska odvrgla okoli 11 ton težko bombo GBU-43 oziroma »Massive Ordnance Air Blast (MOAB) bombo in to v afganistanski pokrajini Nangarhar. Cilj je bil tunelski kompleks , ki naj bi ga po podatkih CIA uporabljali pripadniki islamske države.

Afganistanske oblasti so tedaj zaradi številnih žrtev protestirale. MOAB, ki je dobila vzdevek »mati vseh bomb« je bila doslej največja konvencionalna bomba. Takšne doslej niso bile uporabljene še v nobeni operaciji, razen v tej v Afganistanu.

Kaj to pomeni za vojskovanje, pa je pokazala že prva uporaba takšne bombe v Afganistanu. Število borcev džihadistične skupine Islamska država (IS), ki so bili ubiti v ameriškem napadu z največjo konvencionalno bombo, imenovano tudi "mati vseh bomb", se je namreč dvignilo na 92. žrtev.

MOAB

Bomba je ubila najmanj 92 borcev IS, je sporočil guverner okrožja Ačin Esmail Šinvari. Šinvari je ob tem vztrajal, da med žrtvami ni bilo vojakov in civilistov.

Varnostni strokovnjaki so namreč opozarjali, da je IS svojo utrdbo zgradila blizu civilnih domov, vlada pa je zatrdila, da je na tisoče družin v zadnjih mesecih bojev že pobegnilo s tega območja.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je napad podprl. Nekateri uradniki iz njegovega bližnjega kroga pa so protestirali proti temu, kar so označili za izkoriščanje Afganistana kot testnega polja za orožje.

Opozorili so tudi na dejstvo, da ZDA napadajo skupino, ki obvladuje le majhen delček ozemlja in ne predstavlja velike grožnje.

Ameriška bomba vsebuje 8,48 tone eksploziva H6, kar ustreza moči 11 ton TNT. Koliko eksploziva vsebuje kitajska bomba ni znano, dolga pa je pet ali šest metrov in je tako velika, da bombnik lahko ponese samo eno.

Komentarji