REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pismo Umberta Eca mladim, ki stalno gledajo v telefone

Pismo Umberta Eca mladim, ki stalno gledajo v telefoneUmberto Eco. Vir: Twitter
Pismo si zasluži ponovno branje tudi v današnjem času, ko smo še bolj kot kadarkoli obsojeni na uporabo elektronskih naprav.

Svetovni mediji so te dni, v času pandemije koronavirusne bolezni covid-19 in šolanja otrok od doma preko video povezav spomnili na pismo slavnega italijanskega pisatelja, avtorja romanov »Ime rože« in »Fucaultovo nihalo«, ki je preko pisma svojemu vnuku vsem mladim pojasnil, kako lahko preprečijo svojo transformacijo v - idiote.

Umberto Eco, ki je umrl februarja leta 2016 star 84 let je malo pred smrtjo namreč napisal pismo svojemu vnuku, ki je bil tedaj v srednji šoli.

Pismo si zasluži ponovno branje tudi v današnjem času, ko smo še bolj kot kadarkoli obsojeni na uporabo elektronskih naprav.

Njegovo enostavno sporočilo je še pomembno za vse najstnike, ki rastejo v dobi lahko dostopnih informacij.

Umberto Eco
Umberto Eco, pisatelj in filozof. Vir: Twitter

Pismo, ki ga v celoti objavljamo, so objavili tudi v »Zeleni učilnici«.

»Dragi moj vnuk,

ne bi želel, da bi to pismo zvenelo preveč poučno, da ti govorim o ljubezni do sosedov, domovini, človeštvu in podobno. Ti me niti ne bi poslušal (ti si že polnoleten, jaz pa sem prestar), ker se je vrednostni sistem tako spremenil, da moja priporočila morda ne bi bila primerna.

Ta fenomen lahko primerjamo na naslednji način: Ob spoznanju, da lahko iz ene ulice kadarkoli želi pride v drugo se neka oseba odloči, da ne bo več hodila. Toda, če prenehate hoditi, se boste spremenili v osebo, ki se bo prisiljena gibati v invalidskem vozičku.

Želim pa ti dati samo en nasvet, ki bi ti lahko koristil, sedaj, ko uporabljaš pametni telefon. Ne bom ti rekel, da naj ne uporabljaš pametnega telefona, da ne bi zvenel kot neumni starec.

Tudi sam uporabljam mobilni telefon.

Želel pa bi govoriti o bolezni, ki je prizadela tvojo generacijo in tisto pred tvojo, ki že študira na univerzah. Govorim o izgubi spomina.

Res je, da če želite vedeti, kdo je bil Karel Veliki ali kje je Kuala Lumpur samo kliknete na gumb in takoj vse izveste preko svetovnega spleta.

In to naredite takrat, ko to potrebujete, ali pa to novico shranite, na primer za šolo.

Nakupovanje s telefoni Vir:Pixell
Pametni teleofni - vedno pri roki. Vir: Twitter

Slaba novica je, da vas spoznanje, da lahko računalnik v kateremkoli trenutku odgovori na vaše vprašanje, odvrača od ideje, da si nekaj zapomnite.

Možgani so kot mišice na nogah. Če prenehaš vežbati, boš postal mlahav in se spremenil v idiota.

Ta fenomen lahko primerjamo na naslednji način: ob spoznanju, da lahko iz ene ulice kadarkoli želi pride v drugo se neka oseba odloči, da ne bo več hodila.

Toda, če prenehate hoditi, se boste spremenili v osebo, ki se bo prisiljena gibati v invalidskem vozičku.

Ah, vem, da se ukvarjaš s športom in da veš, kako moraš 'nabildati' telo, ampak greva lepo nazaj na - možgane.

Možgani so kot mišice na nogah. Če prenehaš vežbati, boš postal mlahav in se spremenil v idiota.

Ob tem vsi tvegamo razvoj Alzheimerja v starosti, eden od načinov, da se izognemo tej težavi pa je treniranje spomina.

To je moj recept. Vsako jutro se nauči kratko pesmico, kot takrat, ko smo to morali početi kot otroci. Lahko na tekmovanje izzoveš tudi prijatelje.

Če nimaš rad poezije, si zapomni sestavo nogometnega teama, vendar moraš vedeti na pamet ne samo igralce iz teama, za katerega navijaš, pač pa tudi igralce drugih ekip in njihove prejšnje sestave.

Tekmujte v spominjanju naslovov knjig, ki ste jih prebrali.

Ali se tvoji prijatelji še spomnijo, kako so se imenovali trije mušketirji iz filma in knjige 'Trije Mušketirji', je z zaskrbljenostjo za bodočnost zanamcev končal pismo svojemu vnuku Umberto Eco.

Delite članek