REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon preiskuje 50 primerov poneverb ameriške vojaške pomoči v Ukrajini

Pentagon preiskuje 50 primerov poneverb ameriške vojaške pomoči v UkrajiniDodatne preiskave zlorabe ali kraje ameriške opreme bodo sprožene v bližnji prihodnosti »glede na količino« orožja, poslanega v Ukrajino, in »hitrost,« s katero se to izvaja, je dejal generalni inšpektor Pentagona. Vir: Posnetek zaslona, X

Generalni inšpektor Pentagona je odprl več kot 50 primerov domnevne »kraje, goljufije ali korupcije in preusmerjanja« ameriške vojaške pomoči, namenjene Ukrajini.

Obtožbe o korupciji so se pojavile skoraj takoj po tem, ko je v Kijev začela prihajati pomoč z Zahoda.

Generalni inšpektor Pentagona Robert Storch je dejal, da čeprav obtožbe še niso podprte s konkretnimi dokazi, »se to lahko v prihodnosti spremeni«, poroča Bloomberg.

Dodatne preiskave o zlorabi ali kraji ameriške opreme bodo sprožene v bližnji prihodnosti »glede na količino« orožja, poslanega v Ukrajino, in »hitrost,« s katero se to počne, je dejal.

En primer, ki ga je izpostavil Storch, je vključeval neidentificirane predmete, ki so prispeli na Poljsko kot del širše pošiljke orožja, preden so izginili iz manifesta pošiljanja, ko so bili junija poslani čez mejo v Ukrajino.

Medtem ko je bil primer manjkajoče opreme lani v poročilu Storchove pisarne, inšpektor takrat ni razkril, ali so bili izginuli predmeti izgubljeni ali ukradeni.

Namesto tega je njegov urad dejal, da osebje Pentagona »ni imelo potrebnega vpogleda v vse vrste opreme med procesom prenosa«.

Spomnimo, sam Joe Biden se je nedavno javno pohvalil (video posnetek, spodaj), kako je v času, ko je bil podpredsednik ZDA v administraciji Baracka Obame, izsiljeval ukrajinsko oblast z zaviranjem izplačila že odobrenega ameriškega posojila režimu v Kijevu v višini milijarde dolarjev vse dokler ni bil umaknjen s funkcije glavni državni tožilec Ukrajine Viktor Šokin.

Šokin je namreč raziskoval korupcijo v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma, v katerem je bil pod sumljivimi okoliščinami in za odlično plačo zaposlen Bidnov sin Hunter.

»Rekel sem jim: Če tožilec ne bo odpuščen, ne dobite denarja,« je odkrito povedal Biden januarja 2018.

»No, kurbin sin, pa je le bil odpuščen!« je zgodbo sklenil Bidensedanji predsednik ZDA.

Osrednji ameriški mediji in celo FBI se že leta na vse kriplje trudijo to afero skriti pred očmi tako domače kot svetovne javnosti in Hunterja Bidna ter njegovega očeta oprati suma koruptivnih poslov, povezanih z Ukrajino.

Od začetka ukrajinskega konflikta so ZDA Kijevu poslale vojaško, gospodarsko in humanitarno pomoč v vrednosti okoli 113 milijard dolarjev.

Od tega je bilo približno 45 milijard porabljenih za orožje, strelivo in drugo vojaško podporo kijevskim silam.

Poleti 2022 je CBS News v svojem poročilu ocenil, da le okoli 30 odstotkov orožja, poslanega z Zahoda, doseže frontne črte v Ukrajini.

To poročilo je bilo, po protestih režima Vladimirja Zelenskega, češ da gre za nepreverjene in lažne ter za ukrajinsko vojno škodljive trditve, nato cenzurirano in umaknjeno s svetovnega spleta.

Približno v istem času je ruski obrambni minister Sergej Šojgu opozoril, da se na bližnjevzhodnih črnih trgih pojavlja orožje, ki ga je Washington skupaj z lakajskimi državami iz sveta in Evropske unije poslal v Ukrajino.

Od takrat je Storchov urad poslal več kot dva ducata ljudi v Ukrajino, da bi sledili ameriškim pošiljkam orožja.

Vendar pa se obtožbe o korupciji še naprej pojavljajo, korupcija pa se pogosto začne, preden orožje sploh pride v državo.

Prejšnji mesec je varnostna služba Ukrajine (SBU) objavila, da je odkrila večjo verigo poneverb na ministrstvu za obrambo države.

Po navedbah SBU je pet osumljencev poskušalo ukrasti 1,5 milijarde griven (približno 39,6 milijona dolarjev) državnih sredstev, namenjenih nakupu minometnih granat.

Ukrajinski obrambni minister Aleksej Reznikov je bil septembra odstavljen s položaja zaradi obtožb o korupciji.

Naslednik Reznikova Rustem Umerov je januarja objavil, da je revizija odkrila 262 milijonov dolarjev stroškov, povezanih s krajo pri nabavi orožja.

Spomnimo, kako se je že pred desetimi leti vse začelo:

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek