REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Panika na Japonskem: na obalo naplavilo bitje, ki »napoveduje« veliko katastrofo

Panika na Japonskem: na obalo naplavilo bitje, ki »napoveduje« veliko katastrofo

Morje je na obale Japonske naplavilo truplo redke »Morske pošasti«, gre za ogromno ribo jermenovko, katere videz spominja na srhljiva bitja iz znanstvenofantastičnih filmov.

Nenavaden obisk iz globin morja je sprožil preplah med Japonci, poroča Sky News.

To ribo so v preteklosti ljudje imeli za »skrivnostno morsko kačo«.

Gre za bitje, ki je skozi zgodovino sprožalo mite o grozljivih pošastih.

Zaradi njene velikosti in nenavadne oblike pa znanstveniki menijo, da gre za bitje, ki je skozi zgodovino sprožilo številne mite o grozljivih pošastih, ki prežijo na dnu morja.

O tej ribi tudi biologi vedo presenetljivo malo, saj v večini primerov najdejo le njeno ogromno truplo, ki – tako kot tokrat -, povzroča preplah med lokalnim prebivalstvom, ker to razumejo kot napoved nove, prihajajoče katastrofe, piše Forbes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#うおすいレア生物 #またまた❗️ #リュウグウノツカイ 昨日、魚津市経田の海岸でリュウグウノツカイが打ち上げられているのが発見されました❗️全長は323cm。 富山湾では今年度5例目です。 あいにく今回発見されたものは 鳥につつかれ損傷が激しかったので、解剖などを行い研究用にしました。 前回獲れたリュウグウノツカイは 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示しますよ⤴⤴ 全長394.8cm。 今回はタッチOK深海魚ファンは見逃せませんよね〜 #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #魚津 #経田 #背ビレ腹ビレ美しい #花魁

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on

Gre za eno najbolj skrivnostnih in najdaljših rib na svetu, ki lahko v dolžino zraste tudi do enajst metrov, po nekaterih podatkih iz Nove Zelandije celo do 17,59 metra, zato velja za najdaljšo ribo kostnico.

V svetu jo poznajo pod imenom oarfish.

Večinoma se te ribe zadržujejo v najbolj temnih globinah morja, med 300 in 900 metri globine, a se le redko pojavijo višje od 200 metrov pod gladino.

V svetu jo poznajo pod imenom »oarfish«.

Prejšnji teden so v ribiških mrežah našli ali ujeli tri ribe jermenovke, od začetka letošnje sezone pa celo sedem.

Jermenovke so na Japonskem znane tudi kot kurirji iz palače boga morja.

Nekateri menijo, da so te ribe slabo znamenje in da bi ta del Japonske kmalu lahko prizadel uničujoč potres ali cunami.

Verovanje ni povsem iz trte zvito, ker je bilo najmanj deset teh rib odkritih na Japonskem leta 2010, le nekaj mesecev pred potresom in cunamijem marca leta 2011, ko je življenje izgubilo skoraj 19.000 ljudi, jedrska elektrarna Fukušima pa je bila popolnoma uničena.

Območje od takrat velja za enega od najnevarnejših krajev na svetu, kjer umirajo tudi roboti.

Že po antičnih ustnih izročilih jermenovke odplavajo na površje, da bi opozorile na prihajajoč večji potres. Toda številni znanstveniki, med njimi pa predvsem biologi te govorice zavračajo.

Ta globokomorska riba lahko izvede avtotomijo, tako da odvrže del repa.

Jermenovke so na Japonskem znane tudi kot »kurirji iz palače boga morja«, ker na površje priplavajo le, ko so bolne ali pred poginom …

Ta globokomorska riba velikanka ima zanimivo lastnost, da lahko izvede avtotomijo, podobno kot martinčki in sorodne kuščarice, tako da odvrže del repa. Zakaj to počne, še ni znano.

Hranijo se z nekton-om (majhne ribe) in zooplankton-om (predvsem rakci), meduzami in sipami. Niso preveč užitne, ker imajo želatinast okus.

Plavuti ima rdeče, hrbtna plavut, ki se vleče po celi dolžini hrbta, pa se tik ob glavi dvigne v obliki grebena.

Sicer pa so v ribah, ulovljenih v vodah japonske prefekture Fukušima po štirih letih od jedrske katastrofe te dni odkrili radioaktivni cezij, ki presega dovoljene meje, poroča Japon Times.

Dovoljena meja je 100 bekerelov, v eni od vrst morskih listov, ki so jih ujeli v globini 62 metrov, pa so registrirali 161 bekerelov.

V Fukušimi je leta 2011 prišlo do močnega potresa in cunamija, ki je hudo poškodoval jedrsko elektrarno, ko je prišlo do taljenja jedra reaktorja in do odtekanja radioaktivnega materiala v okolico.

Komentarji