REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Na današnji dan nas je zapustil človek, ki se mu lahko zahvalimo, da smo danes tukaj s svojo državo«

»Na današnji dan nas je zapustil človek, ki se mu lahko zahvalimo, da smo danes tukaj s svojo državo« Da je Tito za veliko večino prebivalcev Slovenije pozitivna osebnost gre mnogim še danes zelo na živce, a podatki iz raziskav so jasni. Vir: Posnetek zaslona, NoraKrava

Če je kdo na podlagi zgoraj zapisanega morda sklepal, da je avtor meril na kakšnega od »osamosvojiteljev« - se je uštel.

Ne pokojni Jože Pučnik, ki ga desnosučni radi imajo za očeta naroda in ne še živeči Janez Janša, ki si na vse kriplje prizadeva, da bi si za življenja in o strošku davkoplačevalcev zagotovil mavzolej za zasluge pri osamosvajanju (t. i. muzej osamosvojitve), nista niti blizu politiku na katerega se nanaša naslovni stavek.

4. maja leta 1980 se je namreč poslovil tedanji predsednik tedanje države, po večmesečnem zdravljenju v ljubljanskem UKC.

Na 23. obletnico smrti in predvsem vlogo Josipa Broza Tita nas je spomnil Tom: »Na današnji dan nas je zapustil človek, kateremu se lahko zahvalimo, da smo danes tukaj s svojo državo.

Zahvalimo se mu za njegovo vizionarstvo, da je iz porušene države naredil to, da so lahko naši oblastniki prodajali še 30 let.

Ne pozabimo tudi njegovega doprinosa k miru v svetu

Številni so se strinjali z ugotovitvami, ki jih je zapisal Tom.

Drugi pa ne…

Toda dejstvo je, da Josip Broz ostaja ena od najpomembnejših zgodovinskih osebnosti v Sloveniji. V raziskavah Slovensko javno mnenje je najpogosteje na okoli tretjem mestu, takoj za Primožem Trubarjem in Francetom Prešernom.

Velika večina, preko tri četrtine vprašanih vpliv Josipa Broza Tita ocenjuje kot pozitivnega ali zelo pozitivnega.

Obenem tudi velika večina, preko tri četrtine vprašanih vpliv Josipa Broza Tita ocenjuje kot pozitivnega ali zelo pozitivnega.

Tito je popularnejši celo od pokojnega Janeza Drnovška ali pa Milana Kučana, za Brozom sta ostala tudi Rudolf Maister in Ivan Cankar.

Takšni rezultati so lahko posledica množične zaslepljenosti ljudstva, kot so prepričani desnosučni - ali pa je Tito res storil marsikaj tako dobrega, da mu velika večina to pomni vse do danes.

Politična desnica v Sloveniji, na čelu s SDS in NSi - očitno neuspešno - stavi na prvo opcijo...

SJM 2016
Slovensko javno mnenje (2016), Vir: Posnetek zaslona

In vse to ne glede na zgodovinsko znane stranpoti, ki sta jih ubrala tako Tito kot socialistična Jugoslavija.

Da je ne glede na to Tito za veliko večino prebivalcev Slovenije pozitivna osebnost gre mnogim še danes zelo na živce, a podatki iz raziskav so jasni.

Negativno oceno njegove zgodovinske vloge je Titu podelilo le 8,2 odstotka vprašanih, zelo negativno oceno pa le 2,6 odstotka vprašanih...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek