REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski lovec Su-34 prvič izstrelil supersonično raketo: »Kinžal« odpira nove možnosti

Ruski lovec Su-34 prvič izstrelil supersonično raketo: »Kinžal« odpira nove možnostiIntegracija »Kinžala« v Su-34 ima pomembne posledice na več lokacijah, kjer so ta letala nameščena, od Arktike in Daljnega vzhoda do bojišč v Ukrajini in Siriji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruske letalske sile so prvič uporabile udarne lovce Su-34 za izstreljevanje supersoničnih raket, kar je doslej neznana zmogljivost letala, ki bi lahko spremenila način uporabe letal, piše portal Military Watch.

Takšen razvoj je sledil poročilom o povečani proizvodnji zadevne rakete Kh-47M2 »Kinžal«, ki je od konca leta 2017 integrirana v modificirane prestreznike MiG-31 z oznako MiG-31K in, za kasnejše različice, MiG-31I.

Spomnimo, H-47M2 Kinžal je ruska hiperzvočna raketa ki se izstreljuje iz letal, z jedrsko ali konvencionalno bojno glavo. Imela naj bi doseg več kot 2000 km, hitrost 12 Machov in zmožnost izvajati manevre izogibanja v vsaki stopnji poleta (vir: Wikipedia).

Medtem ko je trenutno v uporabi le okoli 30 do 35 letal MiG-31K/I, je Su-34 najbolj razširjen razred lovcev v ruskih zračnih silah z več kot 120 v uporabi.

Razliko v številkah dodatno poudarja dejstvo, da Su-34 zahteva bistveno manj vzdrževanja in ima višje stopnje razpoložljivosti ter nižje operativne stroške kot MiG-31, zaradi česar je optimalno letalo za namestitev raket »Kinžal«.

Integracija »Kinžala« v Su-34 ima pomembne posledice na več lokacijah, kjer so ta letala nameščena, od Arktike in Daljnega vzhoda do bojišč v Ukrajini in Siriji.

Su-34 je taktično bojno letalo z največjim dosegom na svetu in drugo največje za letalom MiG-31.

Kot veliko sodobnejše letalo z učinkovitejšo zasnovo lahko prevaža veliko težja bremena na daljše razdalje.

4. septembra je ruski obrambni uradnik anonimno poročal o prvem napadu z raketo »Kinžal« iz lovca Su-34.

»Lovec Su-34 je v posebni vojaški operaciji uporabil hiperzvočno raketo 'Kinžal'. Prva posadka, ki je uspešno opravila takšno nalogo, bo prejela državna priznanja,« je dejal.

Rakete »Kinžal« so bile pogosto uporabljene na ukrajinskem bojišču, eden od njihovih najpomembnejših dosežkov pa je bilo uničenje na novo dostavljenih raketnih baterij »Patriot« v ukrajinski prestolnici Kijev maja, ko so bile izstreljene iz udarnih lovcev MiG-31K.

Te rakete so zelo manevrirne in jim je težko slediti, zaradi česar jih je v kombinaciji s hitrostjo, ki so nad vrednostjo Mach 9, zelo težko prestreči, navaja portal Military Watch.

Lahko nosijo različne vrste bojnih glav in se proizvajajo na istih proizvodnih linijah kot rakete 9M723 za kopenski sistem »Iskander-M«, katerih proizvodna zmogljivost je bila v zadnjem letu v ruskih proizvodnih obratih večkrat povečana.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek