REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Odloča premier, ne predsednik!«: Le Penova obljublja, da bo preprečila napotitev francoskih vojakov v Ukrajino

»Odloča premier, ne predsednik!«: Le Penova obljublja, da bo preprečila napotitev francoskih vojakov v UkrajinoLe Pen

Francoska desničarska stranka Nacionalni zbor (RN) vojno v Ukrajini še zmeraj pogosto in napačno ocenjuje kot politiko »imperializma« (in ne kot primer legitimne preventivne vojne zaradi zahodnega ogrožanja Rusije), toda kljub temu situacijo ocenjuje bistveno drugače, kot doslej vodilna Macronova stranka.  

Stranka RN bo zato preprečila morebitno napotitev francoskih vojakov v Ukrajino in Kijevu prepovedala uporabo orožja, ki ga je dobavila Francija, za napad na rusko ozemlje, če bi zmagala na parlamentarnih volitvah in si zagotovila položaj predsednika vlade države, je dejala Marine Le Pen, dolgoletna vodja stranke.

To je povedala v četrtek v intervjuju za CNN pred drugim krogom glasovanja, ki poteka to nedeljo.

Mnogi sedanjega predsednika Francije, kot na primer komentator v fotomontaži zgoraj, že vidijo - ne glede na izid volitev - kot največjega poraženca.

Na hitro napovedane volitve se mu vsekakor niso obrestovale.

Macron je tvegal - in izgubil. 

Končno besedo o morebitni napotitvi francoskih vojakov v Ukrajino ima premier, stališče predsednika Emmanuela Macrona pa v takšnih primerih pravzaprav ni pomembno, je dejala.

V zadnjih nekaj mesecih je Macron večkrat razmišljal o tej ideji, pri čemer je uporabljal vse bolj bojevito retoriko glede ukrajinskega konflikta.

»Če Emmanuel Macron želi poslati vojake v Ukrajino in je premier temu proti, potem vojakov v Ukrajino ne bomo poslali. Zadnjo besedo ima premier,« je dejala Le Penova.

Če Emmanuel Macron želi poslati vojake v Ukrajino in je premier temu proti, potem vojakov v Ukrajino ne bomo poslali. Zadnjo besedo ima premier.

Njena vladajoča stranka bi Kijevu prav tako prepovedala uporabo orožja, ki ga je dobavila Francija, za izvajanje napadov na rusko ozemlje, je dejala Le Penova in trdila, da dovoljenje Francijo spreminja v stran v spopadu.

Stališče Nacionalnega zbora se močno razlikuje od stališča večine zahodnih voditeljev, ki so dovolili uporabo svojega orožja za takšne napade, pri čemer so večkrat trdili, da zaradi tega njihove države niso postale udeležene v sovražnostih.

Rusija je večkrat posvarila kolektivni Zahod pred dobavo vse bolj sofisticiranega orožja Kijevu, pri čemer je izjavila, da so podporniki Ukrajine že dolgo vpleteni v sovražnosti, ki jih vidi kot »posredniško vojno« proti Rusiji.

Stranka RN je zmagala v prvem krogu predčasnih volitev v Franciji, saj je prejela 33 odstotkov glasov.

Volitve je razpisal Macron, potem ko je njegova stranka prejšnji mesec na volitvah v Evropski parlament doživela hud poraz proti RN.

Tudi Macronov sredinski blok se je v prvem krogu domačih volitev odrezal slabo, saj je bil z 20 odstotki šele tretji, medtem ko je drugo mesto zasedla leva koalicija, na hitro sestavljena pred volitvami.

V drugem krogu naj bi RN dobila do 280 sedežev v 577-članskem parlamentu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek