REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od kod Kim Jong-unu »mercedes«?!

Od kod Kim Jong-unu »mercedes«?!Eden od dva Kimova luksuzna jeklena konjička. Vir: Twitter

Severna Koreja je zelo skrivnostna država, ena večjih skrivnosti pa je, kako se je njenemu vodji Kim Jong-unu posrečilo dokopati do super-dragih blindiranih mercedesov, ki jih zaradi sankcij OZN – sploh ne bi smel imeti.

Kima so že večkrat videli v paru modelov mercedesa S-razreda.

Ameriška tiskovna agencija Associated Press je na velikana nemške avtomobilske industrije Daimler AG celo naslovila vprašanje, kako je to sploh mogoče, toda proizvajalec avtov znamke mercedes s sedežem v Stuttgartu je odvrnil, da niti sami ne vedo, kako so se njihovi avtomobili znašli v Severni Koreji.

'Naše podjetje že več kot 15 let nima poslovnih povezav s Severno Korejo, zaradi embargov,' trdijo v Daimlerju.

»Ne razumemo, kako sta ta dva avtomobila prišla do Severne Koreje. Naše podjetje že več kot 15 let nima poslovnih povezav s Severno Korejo, zaradi embargov. Da bi preprečili dobavo naših vozil v Severno Korejo in katerokoli od njenih veleposlaništev po svetu, smo pri Daimlerju že pred časom uvedli obsežen proces nadzora izvoza. Hkrati pa je prodaja vozil preko tretjih oseb (rabljena vozila), povsem izven našega nadzora in odgovornosti,« so zatrdili iz nemškega Daimlerja, odločni, da ovržejo vsaki sum o lastni vpletenosti v kršenje embarga.

Ponosni lastnik več trofejnih limuzin. Vir: Screenshot YouTube

Ko je Kim v Singapur za srečanje z ameriškim predsednikom dostavil svoj mercedes Pullman Guard, se je zdelo, kot da je s tem dejanjem hotel Donaldu Trumpu nazorno pokazati, kako se je nesmiselno zanašati na sankcije za doseganje političnih ciljev.

Mnogi so se spraševali, kako je sploh mogoče, da je med najstrožjimi sankcijami, pri katerih je najbolj vztrajal Washington, da bi kaznoval Pjongjang zaradi jedrskih in raketnih poskusov, Kim kupil najrazkošnejši limuzini, ki staneta okoli milijon dolarjev.

Dve limuzini razreda Mercedes-Maybach S600 Guard pred letom dni odpravila z ladjo iz pristanišča v Rotterdamu.

Zato je po poročanju CNN washingtonski Center za napredne študije na področju obrambe (C4ADC) sprožil temeljito preiskavo. Ob tem so si pomagali z obveščevalnimi podatki, ki so jih prejeli od ameriške vojske in drugih služb.

Prva sled jih je tako pripeljala na - Nizozemsko.

Raziskovalci so kmalu ugotovili, da so že leta 2016 na desetine vozil pretihotapili v Severno Korejo.

Tihotapska pot. Vir: Screenshot

Po isti tihotapski poti sta se tudi dve limuzini razreda Mercedes-Maybach S600 Guard pred letom dni odpravili z ladjo iz pristanišča v Rotterdamu na večmesečno potovanje, tekom katerega sta prepotovala na tisoče kilometrov skozi šest držav.

Na poti iz Nemčije preko Nizozemske in po postankih na Kitajskem, Japonskem, v Južni Koreji in Rusiji, raziskovalci C4ADC sklepajo, da sta bila oba avtomobila, vsak vreden najmanj 500.000 dolarjev, prepeljana do končne postaje - Pjongjanga.

Sankcije, ki jih je OZN sprejela kot kazen zaradi razvoja severnokorejskega jedrskega orožja, sicer prepovedujejo posameznikom in podjetjem prodajo luksuznih dobrin tej državi.

Kako je potem mogoče, da sta Kima ob zadnjem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Vladivostoku čakale dve blindirani Mercedesovi limuzini, S600 Pullman in Maybach S62.

Ista avtomobila sta se pojavila tudi na srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju in Singapurju, zato so Američani preverjali, kako sta avtomobila, ki jih severnokorejski predsednik očitno uporablja tudi v domovini - sploh prišla v njegovo floto trofejnih limuzin.

Pjongjang je pogosto naročal samo modele, ki jih nemški koncern še ni ponudil na trgu, in zanje redno plačeval višjo ceno.

Seveda so imeli na piki med možnimi »osumljenci« prav proizvajalca, ne nazadnje je nemški Daimler v Pekingu nekoč odprl poseben urad, pristojen samo za naročila iz Pjongjanga.

Severna Koreja je namreč pogosto naročala samo modele, ki jih nemški koncern še ni ponudil na trgu, in zanje redno plačevala višjo ceno že v času vladavine Kimovega očeta Kim Jong-ila, ki je tako kot sin vztrajno kljuboval sankcijam pod taktirko ZDA.

Toda oče je, enako kot sin, imel rad luksuzne stvari, zato mu sankcije niso mogle priti do živega in mu preprečiti, da ne bi kupil zajetne zbirke različnih mercedesov v skupni vrednosti več kot 20 milijonov dolarjev, med ostalimi tudi trofejo - Maybacha.

Ljubezen do mercedesov je očitno prešla z očeta na sina, zato so v ZDA domnevali, da »posli« med Daimlerjem in Pjongjangom še vedno  potekajo - »pod mizo«. Ampak ko je iz Nemčije v Belo hišo priromal negativen odgovor, so nato sklepali, da gre v tem primeru najbrž za nakup rabljenih vozil.

Toda tudi sam pogled na bleščeči črni limuzini, ki sta pred očmi svetovne javnosti prevažali Kima sem in tja pri srečanjih z južnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom, je dokaj hitro ovrgel teorije, da gre za rabljeni vozili.

Vsaka limuzina je izdelana iz oklepnega jekla, neprebojnega za naboje, na voljo ima tudi posebno opremo, med katero je zelo pomembno premično stranišče.

Kim je na primer v Singapur pripotoval celo z več stranišči, in čeprav nekateri opazovalci to pripisujejo njegovi ekscentričnosti, takšno ravnanje pravzaprav ni nenavadno med voditelji, ki za sabo nočejo puščati nikakršnih sledi, ki bi jih bilo nato mogoče analizirati in na njihovi podlagi ugotavljati, kakšno je zdravstveno stanje voditeljev.

Straniščna školjka s posebnim zabojnikom je obvezen del prtljage tudi kitajskega predsednika Xi Jipinga.

Kar se pa tiče Kimovih trofejnih limuzin znamke mercedes, so jim washingtonski preiskovalci naposled prišli na sled in dokaj prepričljivo opisali tihotapsko pot skrivnostne pošiljke, ki je krenila na pot proti vzhodu iz Nizozemske …

Raziskava C4ADC.

Dva oklepna Maybacha sta namreč zapustila rotterdamsko pristanišče, varno »spakirana« v ladji, ki je bila namenjena proti Japonski, natančneje – v Osako. Od tam sta avtomobila naposled priromala v mesto Pusan v Južni Koreji.

Vendar carine nista prestopila. Še več, samo so ju preselili na drugo ladjo, katere cilj je bila Rusija.

Tu se zadeve nekoliko zapletejo, ker je bil ugasnjen sistem sledenja te ladje tekom celih 19 dni. Ko se je ponovno pojavila na »radarjih«, je ladja že plula v nasprotni smeri, polna premoga, toda brez obeh avtomobilov.

Kar zadeva Ruse, pristanišče, do katerega je ladja prispela iz Južne Koreje, v evidencah nima zabeležene dostave nobenega avtomobila.

Tu se konča papirnata sled.

Zanimivo pa je, da je le nekaj dni po prihodu omenjene ladje v Rusijo, od tam proti Pjongjangu odletela tri tovorna letala. Naključje?

Celotna zgodba o tihotapljenju luksuznih avtomobilov v državo, ki je pod sankcijah  - ni nobena novost.

Glavno vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je - kaj se še tihotapi »pod radarjem«?

Center za napredne obrambne študije je naposled ugotovil, da je Severna Koreja med letoma 2015 in 2017 uvozila veliko luksuznega blaga v vrednosti najmanj 191 milijonov dolarjev, kar je bilo v nasprotju s sankcijami. Končne številke je težko določiti, ker ni uradne definicije »luksuznega blaga«, pa tudi zaradi tajnih načinov uvoza le-tega v Severno Korejo.

Zahodni mediji so ob pogledu na Kimovo bogastvo jeklenih konjičkov (ima, med ostalim, lastnik je tudi povsem novega Rolls Roycea) hudomušno poročali vrtoglavi ceni njegovih mercedesev (nekateri so prišli celo do cifre 1,5 milijona dolarjev za le eno od spornih limuzin) in dejstvu, da je Kim v svoji domovini eden redkih, ki sploh ima avtomobil.

Vse to nazorno kaže, da v kapitalističnem svetu ni možno preprečiti pretoka blaga in denarja - če si ena od strani zelo želi imeti nekaj, za kar je pripravljena plačati tudi visoko ceno, potem se vedno nekako najde način, da se sankcije zaobidejo.

V skladu s pregovorom, da kjer je volja, se vedno najde tudi pot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek