REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novak Đoković priznal manjšo napako in pojasnil svoja ravnanja, mediji pa objavljajo samo dele njegove izjave

Novak Đoković priznal manjšo napako in pojasnil svoja ravnanja, mediji pa objavljajo samo dele njegove izjaveNovak Đoković

Novak Đoković je znova pretresel ves svet, tokrat s svojim odgovorom, s katerim se je odzval na očitke, da je napačno izpolnil dokument in »lagal« ter da se je po pozitivnem PCR testu pojavljal v javnosti..

Najboljši teniški igralec sveta je ob tej priložnosti objavil sporočilo, ki pa ga večina medijev, tudi v Sloveniji, prenaša zgolj po »delčkih«, pri tem pa izpostavljajo Đokovićevo menda velikansko »napako« in »kršitev pravil.«

Kritiki Đokovića pa pozabljajo, da je, kot je razvidno iz njegovega sporočila, napako v formularju v imenu Đokovića naredila Teniška zveza Avstralije, napako Đokovića, ki jo je priznal in jo je naredil sam (intervju, ko je bil pozitiven), pa je naredil Đoković v Srbiji in zato nima nobene zveze z njegovim prihodom v Avstralijo.

Kritiki Đokovića pozabljajo, da je, kot je razvidno iz njegovega sporočila, napako v formularju v imenu Đokovića naredila Teniška zveza Avstralije, napako Đokovića, ki jo je priznal in jo je naredil sam (intervju, ko je bil pozitiven), pa je naredil Đoković v Srbiji in zato nima nobene zveze z njegovim prihodom v Avstralijo.

Vse dokaze za Novakove trditve in še dodatne dokaze so Novakovi odvetniki poslali tudi ministru za imigracije, ki odloča o morebitnem (ponovnem) preklicu Novakovega vizuma, po katerem, kot je vlado opozoril sodnik Anthony Kelly, bi o celotnem primeru, celo če bi Đoković znova izgubil vizum – znova odločalo isto Federalno sodišče, ki je enkrat že presodilo v korist Novaka Đokovića in ugotovilo, da je zakonodajo prekršila le – zvezna vlada.

Nedavno so se pojavila celo namigovanja, češ da naj bi bila potrdila Đoković (na podlagi QR kode in oznake časa) ponarejena, kar je prvi lansiral nemški Spiegel, toda analitiki sami priznavajo, da se omenjena »oznaka časa« lahko spreminja tudi na podlagi tega, kdaj nekdo pristopi dokumentu, kar pomeni, da je ta analiza – ničvredna.

Bila pa je dovolj za enodnevne, bombastične naslove, da« Đoković laže.«    

Kaj je torej v resnici dejal Đoković? Njegov odgovor objavljamo v celoti:

»Rad bi se odzval na napačne informacije, ki se nenehno pojavljajo v zvezi z mojimi dejavnostmi in nastopi v decembru ter glede mojega pozitivnega rezultata PCR testa.

Te napačne informacije je treba popraviti, zlasti v interesu ublažitve skrbi širše skupnosti glede moje prisotnosti v Avstraliji in tudi za obravnave vprašanj, ki so zelo škodljiva in zaskrbljujoča za mojo družino.

Najprej bi rad poudaril, da sem se zelo potrudil, da bi zagotovil varnost vseh in da sem se držal obveznosti testiranja.

14. decembra sem se udeležil košarkarske tekme v Beogradu, po kateri je bilo objavljeno, da je bilo nekaj ljudi pozitivnih na kovid-19.

Čeprav nisem imel nobenih simptomov, sem 16. decembra naredil hitri antigen test, ki je bil negativen, vendar sem zaradi iskrene previdnosti še isti dan opravil tako uradni kot odobren PCR test.

Čeprav nisem imel nobenih simptomov, sem 16. decembra naredil hitri antigen test, ki je bil negativen, vendar sem zaradi iskrene previdnosti še isti dan opravil tako uradni kot odobren PCR test.

Naslednji dan sem se udeležil teniške prireditve v Beogradu, kjer sem otrokom podelil nagrade, pred odhodom na dogodek pa sem naredil tudi hiter antigenski test. Rezultat je bil negativen. Nisem imel nobenih simptomov, počutil sem se dobro in nisem bil obveščen o pozitivnem PCR testu, dokler omenjenega dogodka ni bilo konec.

Naslednji dan, 18. decembra, sem bil v svojem teniškem centru v Beogradu, da izpolnim dolgo obljubljeno obveznost po intervjuju za "Ekipo", s spremljajočim fotografiranjem.

Odpovedal sem vse druge dogodke razen tistega intervjuja.

Počutil sem se dolžnega opraviti ta intervju, tudi novinarja nisem želel pustiti na cedilu, sem pa pazil, da sem bil vedno na primerni fizični razdalji in da nosim masko ves čas, razen, ko so me fotografirali.

Ko sem se vrnil domov in premislil o vsem, sem ugotovil, da je šlo za napako v oceni in sprejemam kritiko, da bi moral to obveznost odložiti.

Ko sem se vrnil domov in premislil o vsem, sem ugotovil, da je šlo za napako v oceni in sprejemam kritiko, da bi moral to obveznost odložiti.

Kar se tiče moje potne deklaracije, jo je v mojem imenu predložila moja podporna ekipa, kot sem povedal uradnikom za priseljevanje ob mojem prihodu (v Melbourne), in moj agent se iskreno opravičuje za administrativno napako pri označevanju napačnega polja o mojem prejšnjem potovanju pred prispe v Avstralijo.

To je bila človeška napaka, vsekakor ne namerna. Živimo v težkih časih globalne pandemije in včasih se lahko zgodijo takšne napake. Danes je moja ekipa vladi Avstralije posredovala dodatne informacije, da bi razjasnila to vprašanje.

Čeprav se mi je zdelo pomembno, da se odzovem in razjasnim dezinformacije, teh zadev ne bom več komentiral zaradi največjega spoštovanja do vlade in avstralskih oblasti v trenutnem procesu.

Vedno mi je bilo in mi ostaja v čast igrati na OP Avstralije. Odprto prvenstvo Avstralije je zelo priljubljeno pri tekmovalcih, navijačih in celotni skupnosti, ne samo v Viktoriji in Avstraliji, ampak po vsem svetu in rad bi imel samo priložnost, da se pomerim z najboljšimi teniškimi igralci na svetu in da igram pred eno od najboljših oublik na svetu,« je svoje sporočilo sklenil Novak Đoković.

Skoraj istočasno pa so njegovi odvetniki povlekli potezo, ki je zagotovila, da vsaj danes, 12. januarja, Đokovića še ne bodo izgnali iz Avstralije.

Če to naredijo jutri, pa bodo igralca, ki so mu že nataknili lisice in odvzeli telefon ter mu dokazano kršili pravice ob prihodu v Avstralijo in ga imeli v priporu ob pravoslavnem božiču - izgnali ob pravoslavnem novem letu.

Pri tem ga bodo morali aretirati na teniških terenih - in se nato soočiti s ponovno presojo sodnika Anthonya Kellya...

Pri tem ga bodo morali aretirati na teniških terenih - in se nato soočiti s ponovno presojo sodnika Anthonya Kellya...Če bi bila pravila res »enaka za vse«, potem bi tudi Nadal moral končati – v zaporu.

Zaradi takšnih ravnanj so mnogi, tudi v Avstraliji, podprli Novaka Đokovića. Ko se je zaplet začel je , na primer, iz protesta odstopil celo avstralski brigadni general Moit Egadio.

Iz objavljenih dokumentov pa je razvidno, da je predstavnik policije pritiskal na Đokovića, da jim ob štirih zjutraj po evropskem času v roku 20 minut da dodatne informacije, ki jih Đoković ni imel, z grožnjo, da ga bodo takoj izgnali.

Postavilo pa se bo tudi vprašanje, zakaj je avstralska vlada dovolila, da je karanteno prekršil Rafael Nadal, ki je v državo vstopil, čeprav od začetka karantene ni minilo 14. dni, pač pa le 11. dni.

Če bi bila pravila res »enaka za vse«, potem bi tudi Nadal moral končati – v zaporu.

Toda, kot je povedal že sodnik Kelly, v tem primeru vsi niso igrali po enakih pravilih.

Ne pri javnih obsodbah igralcev in ne pri spoštovanju lastnih zakonov.

Đoković je bil obravnavan bistveno slabše, nepravično in skorajda kot kriminalec.

Zakaj, je pa že drugo vprašanje…

Delite članek