REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova vlada vztraja na Janševi poti: Golobova vlada dosegla, da je Slovenija postala sovražnica Rusije

Nova vlada vztraja na Janševi poti: Golobova vlada dosegla, da je Slovenija postala sovražnica RusijeSlovenija na merku Rusije

Po več kot treh mesecih vztrajanja pri ukrepih Janševe vade in podpori novemu zaostrovanju sankcij proti Rusiji je Moskva vendarle prekinila čakanje in na seznam sovražnih držav uvrstila tudi Slovenijo.

Na seznamu so sicer tudi Grčija, Danska, Slovaška in Hrvaška.

Slovenija je bila med državami, ki so brez zadržkov sprejele nov paket sankcij proti Rusiji, prav tako pa je, kot kažejo izjave predsednika vlade, zunanje ministrice, slovenskih evroparlamentarcev in drugih politikov vladajoče koalicije v popolnosti ostala zvesta zunanji politiki do Rusije, ki jo je tlakovala že Janševa vlada.

To se je sicer nakazovalo že pred volitvami, saj so, spomnimo, vse današnje članice nove vladne koalicije zavrnile možnost, da odgovorijo na vprašanja, povezana z vojno v Ukrajini.

To se je sicer nakazovalo že pred volitvami, saj so, spomnimo, vse današnje članice nove vladne koalicije zavrnile možnost da odgovorijo na vprašanja, povezana z vojno v Ukrajini.

V Rusiji Sloveniji sicer ne pripisujejo velikega pomena, saj je vpliv Slovenije na sprejemanje skupnih odločitev znotraj Evropske unije ali NATO pakta praktično nepomemben, je pa ruske diplomate še posebej razjezilo dejstvo, da se je slovenska vlada odločila prekiniti tudi vse kulturne stike med državama.

Pri tem vztraja tudi Golobova vlada.

Zanimivo je, da se je tudi vodilna stranka vladne koalicije, Golobova GS pričela obnašati podobno kot SDS, saj na naša vprašanja povezana z odbitimi izjavami njenega evroposlanca Klemna Grošlja ter možnostjo odprave spornih odločitev Janševe vlade glede prekinitve dela Ruskega doma – ni niti odgovorila.

Seveda bi bilo iluzorno pričakovati, da bo Golobova vlada v popolnosti spremenila svojo politiko do Rusije in jo približala tisti, ki jo na primer vodi Madžarska.

Toda racionalni politiki bi morali biti sposobni uvideti, da imajo kritiki sedanje usmeritve Bruslja glede odziva na vojno v Ukrajini (iz Madžarske, Avstrije itd.) zelo prav in se tem stališčem vsaj približati, saj se sicer škoda, ki nastaja zaradi napačne zunanje politike EU ne bo zmanjšala, pač pa bo vedno večja.

Popolna slepa pega, ko gre za Rusijo, se razprostira tudi nad razmišljanjem in delovanjem slovenskih civilnodružbenih organizacij.

Cenzura RT-ja pod krinko boja proti propagandi
Evroposlanci Golobove stranke znajo zahtevati le še več istega. Torej sankcij ali cenzure, ki jo podpira evroposlanec Gibanja Svoboda Klemen Grošelj. Ponavljanje neuspešnih ukrepov pa še nikoli ni vodilo k uspehu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Politika Janše je žal postala politika Roberta Goloba tam, kjer lahko Golobovi vladi in njenim pozitivnim programom naredi največ škode.

Civilnodružbene organizacije so v naposled sprejeti zakon o odpravi škodljivih ukrepov Janševe vlade uspele spraviti številne ukrepe, hkrati pa niso dosegle odprave ukrepov, s katerimi so bili prekinjeni tudi številni škodljivi ukrepi o kulturnem in znanstvenem sodelovanju med Rusijo in Slovenijo.

Tudi če v civilno-družbenih organizacijah niso sposobni vojno v Ukrajini doumeti izven običajnih paradigem o »nemoralnosti« ruske »agresije« in podobno, bi vendarle lahko zbrali toliko poguma, da bi zahtevali vsaj ponovno vzpostavitev kulturnih stikov.

Vendar se to ni zgodilo.

Politika Janše je žal postala politika Roberta Goloba tam, kjer lahko Golobovi vladi in njenim pozitivnim programom naredi največ škode.

Potem ko je Moskva razširila seznam sovražnih držav (v Sloveniji osrednji mediji raje uporabljajo blažji sinonim »ne-prijateljskih«) in nanj uvrstila tudi Slovenijo, se je seveda oglasilo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ).

Zanimivo je, da se je tudi vodilna stranka vladne koalicije, Golobova GS pričela obnašati podobno kot SDS, saj na naša vprašanja povezana z odbitimi izjavami njenega evroposlanca Klemna Grošlja ter možnostjo odprave spornih odločitev Janševe vlade glede prekinitve dela Ruskega doma – ni niti odgovorila.

MZZ pod taktirko Tanje Fajon je sporočilo, da obžaluje rusko odločitev, po kateri slovensko veleposlaništvo ne bo moglo več zaposlovati novih sodelavcev.

Odgovorili so s frazarjenjem: »Slovenija najostreje obsoja nesprejemljivo rusko agresijo na Ukrajino. Rusija je z enostranskim vojaškim napadom na Ukrajino spodkopala vsa temeljna načela in mednarodne konvencije, na katerih je bil zgrajen mir in zagotovljena varnost v Evropi po drugi svetovni vojni.«

»Slovenija posebej obsoja številne napade na civilno prebivalstvo in civilno infrastrukturo, kjer Rusija krši osnovna pravila vojskovanja oz. Ženevsko konvencijo o zaščiti civilnih oseb med vojno,« so za MMC sporočili z MZZ Slovenije.

Janša je zavajal tudi, kaj je bil cilj napada v Harkovu
Nenavadno je, da se pogledi Golobove vlade, ki bi morala vedeti, kaj je nacizem, glede vojne v Ukrajini prav v ničemer ne razlikujejo od pogledov Janeza Janše, ki je bil vedno podpornik neonacistov in je slavil slovenske domobrance. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda zadevna izjava je enostranska in netočna, saj v celoti »preskakuje« vse agresivne poteze zveze NATO in marionetnega režima v Kijevu, ki so s svojimi odločitvami in napadi na rusko prebivalstvo na vzhodu Ukrajine po s strani ZDA in EU podprtem državne udaru v Kijevu leta 2014 dosegli upor ruskga prebivalstva, oblikovanje samostojnih de facto držav na vzhodu Ukrajine, na koncu pa njihovo mednarodno priznanje ter intervencijo Rusije zaradi zaščite rusko govorečega prebivalstva novih držav.

Izjava je tudi licemerna, ko govori o spodkopavanju temeljnih načel in mednarodnih konvencij v Evropi, saj je je Slovenija skupaj z ZDA in Evropsko unijo odkrito podpirala rušenje istih konvencij ob agresiji zveze NATO na ZRJ leta 1999.

Odziv Rusije je bil pričakovan in je še vedno blag, saj bi Rusija lahko v skladu z načelom reprocitete zahtevala, da v slovenskem veleposlaništvu ostaneta le veleposlanik in še en član diplomatskega osebja Slovenije.

V teh primerih je uradna Ljubljana vztrajala, da je potrebno upoštevati rezultate politike sile in »spremenjenih razmer na terenu«, ter jih hitro priznala s priznanjem Kosova v slovenskem parlamentu, danes pa dvolično opozarja na pomen mednarodnega prava.

Prav tako ne smemo pozabiti, da je Janševa vlada 5. aprila 2022 zmanjšala število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva v Ljubljani na 1+8.

S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem.

Odziv Rusije je bil pričakovan in je še vedno blag, saj bi Rusija lahko v skladu z načelom reprocitete zahtevala, da v slovenskem veleposlaništvu ostaneta le veleposlanik in še en član diplomatskega osebja Slovenije.

Slovenska diplomacija ob vsem trkanju po prsih glede človekovih pravic ostaja tudi popolnoma slepa za hude kršitve humanitarnega in vojnega prava s strani nedemokratičnega režima ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

S tem, ko v popolnosti sledi politiki ostalih članic EU – čeprav to ni nujno, saj nacionalna varnost ostaja v domeni držav članic - pa Slovenija izgublja pomen tudi v mednarodnih odnosih, kjer je odslej le ena od držav, ki se v ničemer ne razlikuje od vseh ostalih v Evropski uniji.

Toda Slovenija se je s tem uvrstila med manjšino sveta.

Kar 110 držav sveta z več kot 5 milijardami ljudi ne podpirajo politike sankcij proti Rusiji.

V večini držav sveta torej na ukrajinsko vojno gledajo drugače, kot zaslepljeni in do Washingtona lakajski slovenski politiki.

Časi, ko je Slovenija bila sposobna organizirati srečanja na svetovnem vrhu kot na primer Bush-Putin so seveda s takšnim pristopom dokončno preteklost.

Medtem Ukrajina izgublja tudi v Latinski Ameriki.

Tam se z Zelenskim več nočejo niti pogovarjati, saj so uvideli, kako je državo popeljal v nepotrebno vojno.

Za mnoge države, ne samo za Rusijo, pa bo vztrajanje Golobove vlade pri zunanji politiki Janše seveda tudi znak, da posebnih diplomatskih odnosov s Slovenijo pravzaprav nima niti smisla vzdrževati, saj je mogoče vse potrebno urediti kar z Brusljem.

Oziroma še bolje – z Washingtonom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek