REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov škandal na Hrvaškem: Župnik izobesil ustaško zastavo, sokrajani vanjo metali jajca

Nov škandal na Hrvaškem: Župnik izobesil ustaško zastavo, sokrajani vanjo metali jajcaSporni ustaški pozdrav na praporju poslopja župnije pri Zadru. Vir: Facebook

Na mednarodni praznik dela je ob hrvaški zastavi na stavbi župnije Sali na Dugem otoku pri Zadru nenadoma zaplapolala tudi zastava hrvaških obrambnih sil (HOS) z ustaškim geslom Za dom spremni (za dom pripravljeni) iz časov nacistične NDH.

Župnijo vodi pater Tomislav Vlahović, ki je že v preteklosti buril duhove zaradi problematičnega vedenja in stališč, ki častijo zločinsko NDH in njene podpornike.

V župnijo Sali je bil premeščen potem, ko so ga prebivalci Benkovca prijavili, da jih terorizira, ker jih je z osebnim avtomobilom prestrezal in ustavljal v cestnem prometu, pri čemer je uporabljal policijsko palico, ter se lažno predstavljal kot policist Policijske uprave šibensko-kninske.

Nedavno tega pa je znova razburil hrvaško javnost, ko se je spopadel z enim od vernikov, ker je trdil, da »nihče, ki verjame v Jezusa, ne more dobiti koronavirus«.

Ob tem je na mašah prepričeval župljane, češ da covid-19 ne obstaja in je vztrajno nasprotoval epidemiološkim ukrepom, vse dokler enemu od krajanov vsega tega ni bilo čez glavo.

Kot poroča portal Zadarski, so jezni krajani po tem, ko je pater Vlahović v svojem novem domovanju na mednarodni praznik dela, 1. maja izobesil sporno zastavo, le-to napadli z jajci, ki so končala na oknih župnijskega poslopja.

»Res je, s ponosom sem jo dvignil, ker je danes obletnica operacije Blisk (bljesak), jutri pa dan smrti našega Franka Lisice,« je novinarjem zaupal pater Vlahović.

Svećenik potvrdio

Objavil/a Zadarski.hr dne Sobota, 01. maj 2021

Operacija Blisk se je začela 1. maja 1995.

V njej so hrvaške sile osvojile del zahodne Slavonije, ki je bil pod kontrolo vojske srbske Krajine.

Ozemlje je bilo za Hrvaško geostrateško pomembno, saj je prek njega potekala avto-cesta Zagreb - Lipovac (torej do meje s Srbijo).

shod ustašev na Hrvaškem
Shod ustašev na Hrvaškem. Vir: Twitter

Začetek omenjene vojaške akcije je označil tudi začetek eksodusa hrvaških Srbov - med Bliskom je bilo iz svojih domov pregnanih okoli 18.000 srbskih civilistov.

Okoli 400 jih je bilo ubitih, mnogi na brutalen način.

Večina se do današnjega dne ni vrnila na svoja ognjišča, ker so bile številne hiše pregnancev oropane, nato pa požgane.

ustaški prapor na poslopju župnije pri Zadru. Vir: Facebook
Sporni ustaški pozdrav na praporju poslopja župnije Sali pri Zadru. Vir: Facebook

Toda nič od tega ne moti patra Vlahovića, ki je ponosen nase in svoja dejanja, zato je novinarje hrvaških medijev, ki so ga spraševali, zakaj je izobesil zastavo s prepovedanim ustaškim geslom, opsoval, češ da so partizančine.

»Lahko napišete, da lažete. Kot duhovnik sem to storil in bom znova,« je sklenil.

Delite članek