REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nočna mora ZDA: Strateško partnerstvo in skupen boj Rusije in Severne Koreje proti »izdajalskemu sovražniku«

Nočna mora ZDA: Strateško partnerstvo in skupen boj Rusije in Severne Koreje proti »izdajalskemu sovražniku«Zaveznika: Ruski predsednik in severnokorejski voditelj

Ruski predsednik Vladimir Putin se mudi na uradnem obisku v Severni Koreji, kjer ga gosti Kim Jong-Un.

Voditelja sta uradno slovesnost začela na trgu Kim Il Sunga v središču Pjongjanga v sredo okoli poldneva.

Vojaški orkester je zaigral državni himni obeh narodov, topniški topovi pa so izstrelili pozdravno salvo. Trg, ki sprejme več kot 100.000 ljudi, je bil nabito poln domačinov, ki so prišli pozdravit ruskega predsednika.

Pred obiskom predsednika Putina so bile ulice severnokorejske prestolnice okrašene z neštetimi ruskimi zastavami, pozdravnimi transparenti v korejščini in ruščini ter portreti ruskega voditelja države.

Zdaj je jasno: ZDA so skupaj z EU s svojo kratkovidno, agresivno politiko v Ukrajini same sebi skuhale še eno nočno moro, ker so Rusijo potisnile ne le v objem Kitajske, pač pa tudi Severne Koreje.

Putin in Kim naj bi podpisala številne dvostranske dokumente, pri čemer je ruski voditelj pred tem odobril podpis sporazuma o celovitem strateškem partnerstvu s Severno Korejo, ki opisuje »možnosti nadaljnjega sodelovanja« med Moskvo in Pjongjangom.

Putin je nazadnje obiskal Severno Korejo leta 2000, ko se je srečal s Kim Jong-Ilom, očetom sedanjega voditelja.

Kim je lani septembra odpotoval na Daljni vzhod Rusije, obisk pa je bil osredotočen na vojaško in gospodarsko sodelovanje.

Putin je pred svojim obiskom dejal, da je Rusija dosledno podpirala Severno Korejo v njenem dolgem »boju proti izdajalskemu, nevarnemu in agresivnemu sovražniku«, pri čemer je mislil na zahodne države.

Kremelj je prav tako pohvalil glasno podporo Severne Koreje Rusiji v ukrajinskem konfliktu in opozoril, da Pjongjang »razume prave razloge in bistvo« krize.

Svet je dobil vpogled v to, kaj bodo dosegla srečanja v Pjongjangu na podlagi 4-stranskega članka, ki ga je Putin objavil v današnji številki severnokorejskega dnevnika Nodon Sinmun, ki je na voljo na spletnem mestu kremlin.ru, v katerem daje kratek pregled zgodovina dvostranskih odnosov od osvoboditve Koreje izpod japonske okupacije ob koncu druge svetovne vojne do zadnjih dni.

Govori o sedemdesetletnem prijateljstvu in sodelovanju.

Posebej se zahvaljuje Severni Koreji za pomoč Rusiji v trajajoči vojni v Ukrajini.

V članku ni nič konkretnega glede tega, kaj bi se lahko doseglo med obiskom, razen utrditve strateškega partnerstva med državama, omenja pa razvoj »alternativnih mehanizmov trgovanja in obračunavanja medsebojnih obračunov, ki so zunaj nadzora Zahoda.«

Omenja tudi načrte za povečanje dvosmernih turističnih potovanj, kulturnih, izobraževalnih, mladinskih in športnih izmenjav.

Vse te teme zahodne novice o obisku seveda popolnoma ignorirajo.

Vse to je zahod s svojo politiko ustvaril - sam. Ampak te preproste resnice v »osrednjih« medijih seveda ne boste prebrali.

Osredotočajo se izključno na pričakovane sporazume o orožju, pri čemer poskušajo izvedeti, ali bodo na nek način kršili morebitne preostale sankcije ZN proti Severni Koreji in kakšne grožnje bi vojaško sodelovanje med tema državama lahko predstavljalo za Zahod.

Geopolitični analitik Gilbert Doctorow pa opozarja na še eno podrobnost: »Kar je v tem članku omembe vredno, je Putinova najostrejša kritika Združenih držav, kar sem jih kdaj slišal od njega. ZDA obsojajo, da izvajajo 'globalno neokolonialno diktaturo, ki temelji na dvojnih standardih', in nadaljuje:

'Države, ki se s takšnim pristopom ne strinjajo in vodijo samostojno politiko, naletijo na vse močnejše zunanje pritiske. Vodstvo ZDA vsako naravno in pravno težnjo po neodvisnosti in samozadostnosti vidi kot grožnjo svoji nadvladi v svetu.'

Ko je takšno stališče osnova za razvoj rusko-severnokorejskih odnosov, lahko pričakujemo, da bodo v naslednjih 48 urah Putinovega obiska sklenjeni zelo resni dogovori. In le majhen del bo razkrit zunanjemu svetu.«

Zahodni mediji bodo vse skupaj opisali kot nekaj običajnega in za dokaz več, da je Putin »diktator«, ki se sedaj pač odkrito druži s severnokorejskim avtokratom. In da je torej res to, kar trdijo ZDA, da gre v tem boju v Ukrajini in drugje po svetu za »boj demokracij proti avtokracijam«.

To je seveda laž. V resnici gre za uporabo starodavnega koncepta »ravnotežja sil« po načelu »sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj.«

V tem boju šteje le to, kdo je na kateri strani, ne pa, kakšno notranjo ureditev ima.

Če ZDA ni sram, da v Ukrajini podpihujejo neonacizem in oborožujejo neonacistične enote v boju proti Rusom, potem tudi ruskemu predsedniku ne more biti pretežko poglobiti sodelovanje s severnokorejskim režimom.

V tem boju šteje le to, kdo je na kateri strani, ne pa, kakšno notranjo ureditev ima.

In v tem pogledu je jasno, da so ZDA skupaj z EU s svojo kratkovidno, agresivno politiko v Ukrajini same sebi skuhale še eno nočno moro, ker so Rusijo potisnile ne le v objem Kitajske, pač pa tudi Severne Koreje.

In tako imajo sedaj res močnega in z jedrskim orožjem oboroženega nasprotnika, ki vključuje Kitajsko, Rusijo, Iran in Severno Korejo, ob množici podpornih držav.

Vse to je zahod s svojo politiko ustvaril - sam.

Ampak te preproste resnice v »osrednjih« medijih seveda ne boste prebrali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek