REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nobeno kritje ne pomaga: Ruske puške, ki prebijajo stene

Nobeno kritje ne pomaga: Ruske puške, ki prebijajo steneVir: Lobaev Arms

Ruske posebne enote so opremljene z naborom zelo učinkovitega orožja, o katerem v javnosti kroži zgolj malo informacij.

ŠAK-12

Jurišna puška ŠAK-12 za strelivo uporablja ene najmočnejših nabojev na svetu – 12,7 x 55 mm, ki so bili izdelani za enote Federalne varnostne službe FSB leta 2017.

Po besedah inženirjev je puška namenjena boju v zaprtih prostorih in urbanem okolju, prebije pa lahko tudi najmočnejši oklep, celo opečnati zid. Strelivo ima »zaustavitveni učinek« in je še posebej učinkovito na kratkih razdaljah.

Standardni ŠAK-12 je učinkovit na razdalji do 100 m, izstreljuje pa lahko tudi oklepnoprebojne naboje, ki zadenejo cilje na razdalji do 300 m.

Avtomatska puška je narejena v konfiguraciji bullpup, pri kateri se nabojnik nahaja pod kopitom in za sprožilcem [ne pa pred njim, kot npr. pri klasični kalašnikovki], kar olajša rokovanje s puško v zaprtih prostorih.

Nabojnik lahko drži 10 ali 20 krogel, izbiralnik ognja pa je nameščen za njim. Za zmanjševanje trzaja [odsunka pri sprožitvi] je ŠAK-12 opremljen z razbijalcem ognja in gumijastim pokrovom na kopitu. Puško je mogoče opremiti tudi z dušilcem, podcevnim bombometom in različnimi optičnimi merki s pomočjo picatinny vodila na zgornji in spodnji strani puške.

Ostrostrelska puška DXL-3

Vir: Lobaev Arms

Ena od redkih ruskih pušk, ki jo proizvaja zasebno podjetje od leta 2010 naprej in je danes sestavni del oborožitve Federalne službe za varovanje (FSO), ki je zadolžena za varovanje predsednika in drugih višjih državnih uradnikov.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND